Hutba kurra hafiza mr. sc. Aziza ef. Alilija, glavnog zagrebačkog imama

SREBRENICA KRUŽI OKO SVIJETA

Zagreb, 4. ramazana 1434./12. srpnja 2013.

Draga braćo i sestre!

S akšamom i teravih-namazom u ponedjeljak navečer uđosmo u mubarek mjesec ramazan, mjesec Allahove neizmjerne milosti, mjesec Kur'ana, Noći Kadra i Bedra, oslobađanja Meke i drugih značajnih događaja iz povijesti islama; mjesec međumuslimanske solidarnosti, mjesec iftara i sehura, mjesec pojačanog ibadeta i raznih ljepota koje ga krase i čine posebnim u odnosu na druge mjesece.

Allah dž.š. kaže:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

Vjernici! Propisuje vam se post, kao što je bio propisan onima prije vas, da biste bili bogobojazni.

Navedenim ajetom Allah, dž.š., naređuje ummetu Muhammeda, s.a., post, koji je bio naređen i prošlim narodima, a glavni njegov cilj je postizanje bogobojaznosti.

Neka zbog toga predstojeći ramazan bude mjesecom naše iskrene bogobojaznosti i odluke da sve što radimo bude samo u Allahovo, dž.š., ime i radi postizanja Njegova zadovoljstva!

Neka mubarek ramazan bude prilika da spoznamo prave životne vrijednosti pa da svoj život ne podređujemo prolaznim ljubavima i ljepotama već da ga vežemo za vječnu, stvarnu ljubav i istinu.

Velikani koji su spoznali suštinu života kažu da je čovjek sam sebi najveći zastor u otkrivanju istine, što je osnovni razlog čovjekove izgubljenosti u vremenu. Taj zastor postaje debljim ukoliko se čovjek neprestano veže za prolazno.

Toliko podređujemo svoj život prolaznim ljubavima i ljepotama, da zanemarujemo onu vječnu, stvarnu ljubav. I što nam se dešava: Lako se nađemo u slijepoj ulici, često smo nezadovoljni, depresivni, sujetni, utučeni, preplašeni, zbunjeni!

Pogledajte! Suvremen, obrazovan, stručan i moderan čovjek, a ne zna živjeti!

Izgubio je moć govora, osjećaje, ljubav, otvorenost i iskrenost.

Živimo u vremenu u kojem je lakše razbiti atom, nego sumnje i predrasude ljudi.

Kur'an čovjeka naziva savršenim, daje mu epitet plemenite duše.

A čovjek i to zaboravlja! Nema ništa vrjednije od čovjeka; oca, majke, žene, supruga, djeteta, prijatelja, sestre, brata. Čovjek je Allahova svetinja.

Od Abdullaha ibn Amra se prenosi da je rekao:

„Vidio sam Allahova Poslanika kako tavaf oko Kabe čini i govori: „O Kabo! Kako si lijepa! Kako lijepo mirišeš, kako si veličanstvena i uzvišena u svojoj svetosti! Tako mi Onoga u čijoj je ruci Muhammedova duša, svetost vjernika je uzvišenija kod Allaha od tvoje svetosti, pa i njegov imetak, i njegova krv, i to da o njemu mislimo samo dobro!“

Dakle, gore je uznemiriti čovjekovo srce, nego srušiti Kabu!

Tragom govora o svetosti vjernika, svetosti njegova života, imetka i krvi, svjedočimo kako se ovogodišnji mubarek mjesec ramazan poklopio sa godišnjicom sjećanja na genocid nad Bošnjacima Srebrenice i Podrinja.

Jučer, trećeg dana ramazana, odnosno 11. jula, sva bol i tuga slila se u Potočare.

Brate i sestro!

Zapamtimo, tek rođeno dijete je u Potočarima, 11. jula 1995. godine ubijeno, na oči njegove majke, koja ga nije uspjela ni zadojiti, pa ni ime mu dati!!! Neka je prokletstvo na izvršitelja ovog zločina, na sve one koji su na bilo koji način sudjelovali u genocidu u zaštićenim zonama, a posebno Srebrenici i na one koji su trebali i mogli, a nisu spriječili zločin!

Danas su sjećanja glavni imetak preživjelih a njihove suze rodbina, jer druge rodbine i nemaju. Ne zaboravimo da mrtva usta ne govore, zato je dug na nama.

I Potočari imaju svoj zid plača. Potočarima nedostaje „zid srama“ na kojem bi bila ispisana imena svih onih koji su na bilo koji način odgovorni.

Braćo i sestre, sjećanje na genocid u Srebrenici je naša islamska i građanska obaveza, a sjećanje nas mora mnogo bolje služiti, kako se genocid ne bi ponovio!

Allah dž.š. , u dijelu 217. ajeta Sure El-Bekare otkriva namjere nevjernika, prema vjernicima, pa kaže:

„Oni će se neprestano boriti protiv vas da vas odvrate od vjere vaše, ako budu mogli!“

Ako zaista želimo spriječiti buduće genocide, moramo učiniti puno više od prigodnih suosjećanja prema žrtvama. Moramo shvatiti dubinu psihologije počinitelja zločina kao i ravnodušnost promatrača genocida.

Moramo ustanoviti što je to što neke ljude, koji su inače „normalni", učini da mrze druge ljude i narode do te mjere da ih planski i sistematski žele istrijebiti?! Dakako, treba proučiti i upoznati i one ljude koji pomažu genocid ili stoje po strani i nijemo gledaju zločin nad nevinim ljudima!

Svi moramo učiti o holokaustu i genocidu ne samo kao povijesnim činjenicama, već kao način da upoznamo našu djecu o opasnosti rasizma, antisemitizma, islamofobije i drugih primjera ljudske netrpeljivosti.

Naučiti da cijenimo i poštujemo vrijednost i integritet ljudskog života, moramo cijeniti religiju i poštivati razlike religijskog izražaja, moramo cijeniti slobodu i poštivati granice ljudske slobode, moramo cijeniti tuđi imetak i poštovati vlasništvo drugoga, moramo cijeniti vrijednost ljudske časti i poštovati različitost kod drugoga.

U Kur'anu Časnome pronalazimo ajete u kojima se može prepoznati priča o Srebrenici. U 90. kur'anskom poglavlju, el-Beled (Grad), Allah Uzvišeni govori:

1 Kunem se gradom ovim u kojem su dopustili da te protjeraju ili ubiju…3 I roditeljem i onim koji ga je rodio! Čovjek je stvoren da se trudi u svom životu! 5 Misli li on da mu nitko ništa ne može?! 6 „Utrošio sam ogromno blago"! – reći će. 7 Zar misli da ga nitko vidio nije?! 8 Zar nije dobio oka dva 9 i jezik i usne dvije, i zar mu nisu pokazana puta dva – put dobra i put zla?!

Srebrenica je grad u kojem je čovjek bio sretan sve dok nije došao onaj koji je mislio da mu nitko ništa ne može. Koji je rekao: „Ovo je osveta", jer je mislio da ga nitko vidio nije, da ga nitko čuo nije

Taj čovjek je, nažalost, izabrao zlo umjesto dobra. Izabrao je čovjekomrstvo umjesto čovjekoljublja.

Mislio je da je njegova moć iznad svake moći.

Srebrenica je ime koje danas kruži oko svijeta da probudi savjest čovječanstva koje se mora suočiti sa samim sobom i između dobra i zla, izabrati svoje dobro. Jer drugoga puta nema za čovječanstvo ako hoće da živi u dobroti svoga ploda.

Braćo i sestre! Budimo budni i oprezni, postimo mubarek mjesec ramazan, čuvajmo se svih grijeha, pomozimo siromahe, nahranimo postače, dajmo sadekatu-l-fitr, očistimo imetke kroz zekat, učimo, podučavajmo i slušajmo Kur'an, natječimo se u činjenju dobrih djela.

Gospodaru, pomozi nam da sačuvamo svjetlo islama, upiši među šehide ubijene nedužne, kazni zločince još na ovome svijetu, sačuvaj nas iskušenja koja ne možemo podnijeti, pomozi nam da ispostimo ramazan i očistimo se od grijeha, budi nam milostiv na Sudnjem danu i počasti nas u džennetu, društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih ljudi!

Amin!

Nakon što su izgradili džamije i osnovnu infrastrukturu, povratničkim džematima potrebna je snažna podrška i pomoć. Većina bošnjačkog stanovništva u povratničkim džematima je starije životne dobi, a radno sposobni su još uvijek diskriminirani u ostvarivanju prava na rad što uveliko usložnjava njihove ekonomske prilike.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na svojoj 12. redovnoj sjednici usvojio je zaključak kojim se, povodom 11. jula i sjećanja na genocid u Srebrenici, od ove godine ustanovljava redovna godišnja sergija na kojoj će se u svim džematima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i džematima u bošnjačkoj dijaspori prikupljati sredstva u Fond za pomoć povratničkim džematima u Bosni i Hercegovini.

To  bi trebalo značajno pomoći vjernicima koji su se vratili na svoje. U nekim džematima to je već učinjeno prošlog petka, a u drugima će se dobrovoljni prilozi prikupljati nakon današnje džume.