Halid ef. Dolić na Crvenom trgu

U razdoblju od 22.09.2016.  do 26.09.2016.godine boravio sam u Rusiji (Moskvi) povodom 17. internacionalnog natjecanja učača Kurʼana Časnog predstavljajući našu zemlju Republiku Hrvatsku i samim time sam priveligiran čašću da sam između naših imama i učača Kurʼana u predstavljanju naše zajednice odabran baš ja.

Ove godine na ovom natjecanju je prisustvovalo trideset natjecatelja iz kategorije tilaweta (melodičnog učenja Kurʼana) predstavljajući svoje države iz raznih dijelova svijeta sa svih kontinenata. Samo natjecanje je trajalo jedan dan gdje su ispitani svi natjecatelji pred eminentnom komisijom koju su sačinjavali:

  1. Waleed Janahi Hasan Ali (Bahrein)

  2. Enamjomeh Abbas (Iran)

  3. Tourabi Muhammed (Maroko)

  4. Osman Sahin (Turska)

  5. Islam Dashkin (Rusija)

Natjecanje se održavalo u najvećoj Moskovskoj džamiji koja je tek prošle godine otvorena.

Prije samog natjecanja svi natjecatelji su počašćeni vožnjom kroz Moskvu gdje su mogli vidjeti neke od glavnih znamenitosti grada.   Crveni trg, najpoznatiji moskovski gradski trg  Generalni sponzor ovog natjecanja je Safmar Humanitarni fond a podržano je i od strane muftijstva Moskve i muftije Sheikh Ravil Gaynutdina, uz mnoge druge donatore. Pored toga u natjecanje su bili uključeni mnogi volonteri studenti koji su nama bili na pomoći oko sporazumjevanja.

               Moskovsko međunarodno natjecanje Kur'ana postoji već više od 10 godina. Po prvi put je organizirano u Moskvi 2000.-te godine. U 2003. godini to natjecanje  je dostiglo  regionalnu razinu, a 2007. je natjecanje preraslo u internacionalno.

Nakon što je natjecanje završeno konačni rezultat je bio sljedeći:

  1. Abdullah Fahmi (Malezija),

  2. Alija Salah Ali Omer (Bahrein),

  3. Yusuf Abdullah (Jemen),

  4. Salman Muhammad ad-Dawri (Irak),

  5. Sagid Mahdija (Iran).

Od svakog se putovanje puno toga nauči. No, na putu Božije Knjige se nauči najviše i od onih koji je nose u svojim srcima. Fascinatno je samo promatrati ljude ehlul-Kurʼana, one koji se više druže sa Kurʼanom od običnog svijeta i koji se nastoje usavršiti u njemu do najdaljih granica.

Iz nekog, iako skromnog iskustva, ipak mogu reći da ovom natjecanju treba dati svaku pohvalu što se tiče organizacije i osmišljenosti.  Svakako veliko hvala i ljudima iz organizacije koji su se izuzetno trudili oko nas takmičara, željni rada i dokazivanja a najviše Allahova zadovoljstva.

I na kraju, svakako najveća hvala pripada Allahu dž.š.