Medžlis Islamske zajednice Karlovac je u nedjelju 3.11. posvetio posebnu pažnju najmlađima. Naime, povodom nastupajuće Nove 1435. hidžretske godine upriličeni su prigodni programi u džematima Karlovac i Bogovolja. Nakon podne namaza, u prostorijama džemata Karlovac pred prisutnim džematlijama i djecom proučen je Jasini-šerif za sve one koji su preselili na ahiret u 1434. godini. Programu je prisustvovao Hamdija Bešić, predsjednik Medžlisa IZ Karlovac kao i njegov zamjenik Muhamed Đogić. Glavni imam Admir ef. Muhić obratio se prigodnim riječima te uputio čestitke i selame uvaženog muftije dr. Aziz ef. Hasanovića, poželivši svima puno uspjeha i Allahovog bereketa u novoj hidžretskoj godini. Osvrnuo se na brojne uspjehe ovog mladog džemata i sposobnosti njegovog odbora u organiziranju dosad brojnih skupova što nikako ne bi mogli bez bratske suradnje njegovih džematlija. "Hidžra nas uvijek iznova nuka da nastojimo sebe promijeniti na bolje, a od sebe odstraniti ono loše." Na kraju je glavni imam proučio dovu, a djeci su podijeljeni prigodni novogodišnji paketići. Prisutni džematlije počašćeni su brojnim slasticama koje su pripremile vrijedne ruke domaćica.

U večernjim satima naš medžlis je počašćen s još jednom svečanošću. Ovaj put u džematu Bogovolja na granici s BiH. Nakon akšam-namaza, u bogovoljskoj džamiji je svjetlo ostalo upaljeno duže zbog brojnih gostiju koji su odlučili da Novu 1435. hidžretsku godinu dočekaju prikladno.  A kako bi ovaj povod ostao zapamćen, najmlađi, na čelu sa svojim vrijednim mladim imamom Almir ef. Šabićem, priuštili su lijepu atmosferu i program. Svi smo mogli poslušati mlade glasove među kojima ima i onih s velikim potencijalom. U ime glavnog imama Admir ef. Muhića ovoj svečanosti obratio se imam Haris ef. Bošnjaković. Prisutnima je čestitao nastupajuću Novu hidžretsku godinu u ime glavnog imama i medžlisa te održao prigodno predavanje. Poručio je prisutnima da je ovakav skup na kojima se na njegovom početku i kraju veliča Allahovo ime i donosi salavat na Njegova poslanika, nepogrješiv i daje nadu u bolje sutra jer najmlađima ostavljamo i prenosimo naš ponos: iman u srcu, din u ibadetima i dobročinstvo na djelu.

Centralna svečanost obilježavanja Nove 1435. hidžretske godine za Medžlis IZ Karlovac bit će u Maljevcu 10.11. u nedjelju u 16 sati s bogatim programom u i ispred mesdžida.

HALVIN MIRIS HIDŽRU ZOVE

Danas u svijetu na akšam-namazu bit će veselo nego uobičajeno. Zadnji je dan Stare godine, a sutra je već prvi Muharrem 1435. hidžretske godine. Nije li to razlog da se halva miriše? I ne samo miriše već i proba. Neka halva mirisom svojim nagovijesti dolazak Nove hidžretske godine. Ako neko danas halve nema da počasti sebe i druge onda neka druge počasti i obraduje čestitkom barem. Čestitka se ne kuha niti prži već samo napiše SRETNA I HAJIRLI NOVA 1435. HIDŽRETSKA GODINA i pošalje se dragim osobama. Ako ništa drugo i to će osmijeh izmamiti onome kome je čestitka upućena i taj će nam uzvratiti. Hidžra u narodu nije toliko poznata kao bajrami, ali ako joj posvetimo pažnju i značaj vratit ćemo joj mjesto u životima našim. Posvetimo tom historijskom vremenu jadan svoj moment, zamislimo se malo. Da hidžre nije bilo ništa danas ovako ne bi bilo. Ona je prekretnica u muslimanskim životima, nije samo datum u kalendaru već daleko više od toga. Danas smo hidžra i ti i ja, i on i ona, i mi i vi, i oni i svi skupa. Mi smo živa hidžra, hodajuća hidžra. Hidžrom odbacujemo loše a gizdamo se dobrim, mijenjamo sebe na dobro, svoju djecu... Posebno djecu obradujmo darovima hidžretskim. Muslimani u cijelom svijetu su radosni u iščekivanju Nove godine, posebno Bošnjaci koji umiju najmirisniju halvu pripremiti. Mislim, ne umiju to Bošnjaci, to Bošnjaci najljepše od svih na svijetu mirišu i pojedu, ali Bošnjakinje umiju najbolju halvu pripremiti, ispeći, jer halva se peče, a ne kuha, preciznije prži. Sjećam se mamine tendžere u kojoj sam mijesio halvu. Bila je stara haman k'o i sav svijet, al' ipak je mirisala k'o da je jučer ispod čekiča izašla. A koliko je halve isprženo u njoj, uhhh, to ni ona sama ne zna. Sjećam se brašna koje je boju svoju mijenjalo dok se prži i šečera kako se s brašnom grli i zejtina koje bi cvrčalo. To je ambijent halve i oko nje, to je životna priča, emanet, slatkiš, historija, država, rodbina, miris, adet, hedija, veselje, radost, osmijeh... Sve je to halva, a ponajmanje je kolač jer, halva nije kolač, halva je halva. Halva se jede k'o halva i miriše k'o halva i prži se k'o halva. Zato Bošnjakinjo, isprži halvu svoju danas, obraduj čojka svoga, namiriši halvinim mirisom kuću svoju, djeci svojoj zalogaje podijeli rukom svojom, svekrvu iznenadi svoju jednim sahanom halve, efendiju svoga počasti, konu svoju razveseli, mahalu namiriši i domovina nek' miriše halvom tvojom jer, godina Nova 1435. po hidžri nam večeras dolazi. Zovimo je mirisom halve. SRETNA NAM, HAJIRLI I BERIĆETNA NOVA 1435. HIDŽRETSKA GODINA!
Haris ef. Bošnjaković