7 maj 2016 Izmijenjeno 16:48 CEST

Prenosimo vam poštovane džematlije Al-Jazeerin report s otvaranja Ferhadije džamije u Banja Luci:

Svečanim presijecanjem vrpce, Ferhad-pašina džamija u Banjoj Luci i zvanično je otvorena.Banja Luka - 13:40 [youtube id="_YLZlCHH6Lk" width="600" height="350"O važnosti Ferhad-pašine džamije za Banju Luku i Banjalučane govorio je njen gradonačelnik, Slobodan Gavranović.

Banja Luka - 13:20Svečanim presijecanjem vrpce, Ferhad-pašina džamija u Banjoj Luci i zvanično je otvorena. Vrpcu su zajedno presjekli predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, turski premijer Ahmet Davutoglu, Husein efendija Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Mehmet Gormez, predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) i muftija banjalučki Osman efendija Kozlić, javlja agencija Anadolija. Time je „banjalučki biser“ i simbol grada na Vrbasu i zvanično ponovo otvorio vrata svim vjernicima.Miran Mahmutović / Al JazeeraSvečanoj ceremoniji otvaranja Ferhadije, nakon 15 godina od početka obnove i 23 od rušenja 7. maja 1993. godine, prisustvovalo je više od 5.000 vjernika i veliki broj zvanica. Tokom programa svečanog otvorenja, prisutnima su se s porukama mira i obnove suživota između pripadnika različitih religija obratili Izetbegović, Davutoglu, Kavazović, Gormez i Kozlić, zatim predstavnici vjerskih zajednica u BiH, katoličke i pravoslavne crkve i jevrejske zajednice. U vjerskom dijelu programa nastupili su učači Kur'ana iz Turske i BiH, a izvedeno je i nekoliko ilahija koje je izveo hor Gazi-husrev begove medrese. Pred sami čin presijecanja vrpce, dovu je proučio Mustafa efendija Cerić, bivši reisu-l-ulema IZ u BiH. Nakon presjecanja vrpce, u Ferhadiji je klanjan podne-namaz. Svečana ceremonija otvorenja banjalučke džamije je uz velike mjere osiguranja protekla dostojanstveno i u najboljem redu. Odlazak turskog premijera Ahmeta Davutoglua nakon otvaranja Ferhadije. "Ferhadija je bila, jeste i bit će veličanstveni svjedok vjere u jednoću Stvoritelja. Temeljni poziv vjere je upoznavanje ljudi kako bi svijet postao kuća za sve. Naše različitosti, mnoštvo rasa i nacija, kultura i civilizacija nisu omaška povijesti već istinski su dar Božije mudrosti da život sinovima Ademovim učini bogatijim u njihovoj različitosti", rekao je Kavazović.
Banja Luka - 12:55
Današnji dan nije samo dan otvorenja jedne novosagrađene džamije. Ovo je dan kajanja za grijehe koji su na ovim prostorima prije 23 godine počinjeni prema čovječanstvu, izjavio je Mehmet Gormez, predsjednik turske Uprave za vjerske poslove (Diyanet), na ceremoniji otvorenja ponovo sagrađene Ferhad-pašine džamije u Banja Luci, prenijela je agencija Anadolija.
Gormez je u svom obraćanju istakao kako današnji dan nije samo dan otvorenja džamije Ferhadije, koja je sagrađena prije pet stoljeća, te nakon rušenja obnovljena. “Današnji dan nije samo dan otvorenja jedne novosagrađene džamije. Ovo je dan kajanja za grijehe koji su na ovim prostorima prije 23 godine počinjeni prema čovječanstvu”, rekao je Gormez.
Banja Luka - 12:50Premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu je na današnjem obraćanju u Banjoj Luci izrazio svoje zadovoljstvo što može podijeliti radost 78 miliona Turaka sa stanovnicima Bosne i Hercegovine, zbog ovog svečanog čina. "Zahvaljujem se Bogu što sam doživio današnji dan i podijelio ga s vama. Prije četiri godine za vrijeme Ramazana sam jednom svom prijatelju rekao: 'Jednog dana kada bi nestao cijeli svijet, a ostalo samo Sarajevo, čovječanstvo ne bi propalo'. Kada govorite govorom od riječi prema ušima, razumjet će vas samo neki, ali kada govorite iz srca, svi će vas shvatiti. Došao sam ispred 78 miliona Turaka da vam poželim sretno otvaranje džamije. Imate 78 miliona prijatelja i kada ste tužni i sretni, da vas podrže. Ferhadija je poruka mira građanima BiH i svima u svijetu", rekao je Davutoglu.Banja Luka - 12:25
Svečanu ceremoniju otvorenja džamije Ferhadija u Banja Luci uveličali su i predstavnici vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini. Iz Srpske pravoslavne crkve došao je banjalučki episkop Jefrem, u ime Katoličke crkve banjalučki biskup Franjo Komarica, te Jakub Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH.
Zadovoljstvo obnavljanjem Ferhad-pašine džamije nije krio niko od njih. Episkop Jefrem je čestitao ovaj dan i događaj, obnove i otvaranja bogomolje i njeno stavljanje na molitvenu upotrebu pripadnicima Islamske zajednice u BiH. "Dobro nam je poznata radost koja ispunjava duše i srca vjernika kod obnove starih i izgradnje novih bogomolja. Radost je neponovljiva. Bogomolja je mjesto gdje vjernik uvijek iznova sakuplja snagu za nošenje svog životnog bremena. Njom savlađuje sve životne poteškoće. U molitvenom zanosu, vjernik valja sve najljepše i najprefinjenije oblike svoga bića. Uspostavlja svoj odnos prema Bogu i bližnjem, svakom čovjeku bez obzira na sve različitosti. Zapravo svi smo različiti, čak i braća. Iako je molitva moguća svuda i na svakom mjestu, ona se najjače doživljava u bogomolji. Želim da ova bogomolja uspješno produži svoju duhovnu misiju", kazao je episkop Jefrem.
Banja Luka - 12:20
Prisutnima se obratio i biskup Komarica, koji se zahvalio dragom Bogu što mu je omogućio da dočeka ovaj povijesni dan i da sa svojim sugrađanima podijeli radost otvorenja Ferhadije.
"Tog 7. svibnja 1993. kada je u drugom dijelu Banja Luke srušena katolička bogomolja, izrazio sam tadašnjem muftiji banjalučkom sućut. Napisao sam: dok ovoj zemaljskoj pravdi prepuštamo kažnjavanje zločina, molimo Boga milostivoga da nas sačuva kako ne bi postali robovi ovakvih đavolskih nakana. Čvrsto vjerujem da nas je sve isti Bog stvorio i da smo dužni činiti jedni drugima dobro, a ne zlo. To je obaveza svakoga, osobito onoga koji vjeruje u Boga. Kao vjernik, molim Boga da svojim blagoslovom prati sve vas vjernike muslimane koji ćete mu se u ovom domu klanjati“, istakao je Komarica.
Banja Luka - 12:10Otvaranje Ferhadije u Banjoj Luci dokaz je da se sve može kad se hoće i kada se svi slože i zajedno rade - rekao je, između ostalog, u svom obraćanju predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci na ceremoniji otvaranja te džamije. "Velika mi je čast da se obratim svima vama i da zaželim još puno godina Ferhadiji i da nikada više ne prisustvujemo izgradnji srušenih objekata. Također, želim da svi zajedno prisustvujemo izgradnji novih objekata, koji se sada završavaju", kazao je Finci.
Banja Luka - 12:00
Obnavljanje Ferhadije potvrda je pobjede života i nade i čvrstog uvjerenja da ćemo na ovim prostorima nastaviti živjeti zajedno. Obnavljanje Ferhadije simbol je trajnog povratka Bošnjaka na ove prostore, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u obraćanju na svečanom otvorenju Ferhad-pašine džamije u Banjoj Luci. Kako je kazao, kada je Ferhadija srušena malo je ko vjerovao da će ovaj dan ikada doći. “Oni koji su u to vjerovali i oni koji su svojim dobrim djelima to omogućili danas su ostvarili pobjedu. Danas je prilika da se prisjetimo svih njih, da im odamo poštovanje i izrazimo zahvalnost”, istakao je Izetbegović. Sa posebnim pijetitetom sjećamo je, kako je kazao, Murata Badića iz Cazina koji je svojim životom posvjedočio vjeru i privrženost ovoj džamiji.
Banja Luka - 11:50
Otvorenjem Ferhad-pašine džamije u Banjoj Luci, razglednica grada na Vrbasu je upotpunjena, poručio je Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki, na današnjoj svečanoj ceremoniji otvorenja Ferhadije.
Pozdravivši sve prisutne na otvorenju i poželivši im dobrodošlicu, Kozlić je rekao kako je današnji dan veliki dan za sve građane Banje Luke, ali i BiH. "Ferhadija je ponovo vraćena gradu na Vrbasu, svi koji živimo ovdje, danas smo zajedno domaćini našim dragim gostima. U tradiciji bosanskih muslimana otvorenje džamije znači otvorenje njenih vrata za sve one koji je poštuju. Danas je zato dan radosti Bošnjacima i svim građanima Banja Luke. Naša je radost tim veća, jer su mnogi Banjalučani iskazali svoju radost što se Ferhadija vratila gradu na Vrbasu. Sve njihove izjave mogu se sažeti u jedno: Sa Ferhadijom, razglednica Banje Luke je potpuna", rekao je muftija banjalučki, prenosi agencija Anadolija. Podsjetio je kako je građevina Ferhadija, nakon desetljeća blagosti, na današnji dan 7. maja 1993. godine, kada je srušena, iskusila okrutnost. Ipak, kako je rekao, ona je ponovo obnovljena uz pomoć vlasti, zemalja prijatelja i dobrih ljudi.
Banja Luka - 11:40Premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu doputovao je u Banja Luku, gdje će prisustvovati svečanom otvorenju Ferhad-pašine džamije.
Davutoglua su na banjalučkom aerodromu dočekali ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović, zamjenik predsjednika bh. entiteta Republika Srpska (RS) Ramiz Salkić, ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay i drugi zvaničnici. Neka Bog ne dozvoli ponovno proživljavanje boli iz devedesetih godina, neka nikada ne utihne glas ezana sa džamije Ferhadije u Banjaluci, rekao je premijer Turske Ahmet Davutoglu. Davutoglu je govoreći na konferenciji za novinare na aerodromu Esenboga u Ankari, prije polaska u posjetu Bosni i Hercegovini, kazao kako je BiH zemlja koja je svoje nade okrenula prema Turskoj, u smislu unapređenja postojećih dobrih odnosa.
Banja Luka - 11:20
Otvaranju banjolučke Ferhadije danas prisustvuju vjernici iz cijele BiH, oduševljeni ljepotom tog vjerskog objekta. Osim Banjalučana, na ovaj događaj došli su građani iz Maglaja, Tuzle, Zenice, Srebrenika, Doboja, Sanskog Mosta, Bihaća... Banjalučanin Zijad Merdžić kaže da mu je danas, iako je narušenog zdravlja, najsretniji dan, jer je dočekao obnovu Ferhadije, prenosi agencija Fena. Iako teško hoda, danas je došao na svečano otvaranje Ferhadije. Iz Banje Luke je morao da izbjegne 1995,a vratio se 1997. godine iz Sanskog Mosta. "Sada sam u svojoj kući u Banjoj Luci, ali teško se živi, sin i ja od penzije od 240 KM, jer on ne radi", priča Zijad. Pero Ivić je iz Gradačca došao na otvaranje banjalučke Ferhadije.Izvor: MUP RS"Osjećam se kao u džennetu", rekao je on i dodao da je dolazio u Ferhadiju i prije njenog rušenja 1993. godine i donosio je, kaže, goblene za taj vjerski objekat i raduje se da je on sinuo istim sjajem. Iz Grapske kod Doboja došla je Subhija Alić. Kaže da prvi put vidi Ferhadiju i zadivljena je ljepotom tog vjerskog objekta. Osim nekoliko hiljada vjernika na svečanosti otvaranje Ferhadije stigli su i zvaničnici iz BiH.Banja Luka - 11:00Prigodnim programom danas je u Banjoj Luci počela ceremonija otvaranja obnovljene Ferhad-pašine džamije, javlja Adnan Rondić, reporter Al Jazeere. Program je započeo učenjem Kur'ana hafiza iz Turske, a ceremonija otvorenja je okupila veliki broj zvaničnika, vjernika i drugih gostiju.Fena
Svečanom programu prisustvuju predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predstavnici bošnjačkog naroda u institucijama BiH i Republike Srpske, ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack, šef Misije OEBS-a Jonathan Moore, predstavnici diplomatskog kora, međunarodnih organizacija, predstavnici Islamske zajednice, Srpske pravoslavne crkve, Rimokatoličke crkve i Jevrejske vjerske zajednice i drugi gosti. Cormack je rekla novinarima da je otvaranje Ferhadije veoma značajno, te da je američka Ambasada donirala dio novca, prenosi agencija Srna.

Banja Luka - 10:30Premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu otputovao je u subotu ujutro u Bosnu i Hercegovinu, kako bi u Banjaluci prisustvovao svečanom otvaranju Ferhad-pašine džamije, javlja agencija Anadolija. Davutoglua su s aerodroma Esenboga u Ankari ispratili zamjenik premijera Mehmet Simsek, guverner Ankare Mehmet Kiliclar i direktor policije u Ankari Mahmut Karaaslan. U pratnji Davutoglua su supruga Sare Davutoglu i zamjenici premijera Yalcin Akdogan, Lutfi Elvan i Tugrul Turkes. Davutoglu će u subotu prisustvovati otvorenju obnovljene džamije Ferhadije, koja je većim dijelom obnovljena uz donaciju Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA). Davutoglu bi se istog dana trebao vratiti u Tursku.
Banja Luka - 10:00
Nešto manje od sat vremena prije početka svečane ceremonije otvorenja novoobnovljene Ferhad-pašine džamije u Banjoj Luci, na plato na kojem će biti upriličena svečanost, počeo je pristizati nešto veći broj autobusa sa vjernicima i gostima.
Mjesto na kojem će biti upriličena svečana ceremonija posjetio je i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, javlja agencija Anadolija.
Anadolija
Al Jazeera će u subotu 7. maja od 11:00 direktno prenositi svečanost otvaranja obnovljenje Ferhadije.
Banja Luka - 09:00Ferhad-pašina džamija u Banjoj Luci bit će otvorena danas, na dan kad je i srušena, prije 23 godine. Na svečanom otvaranju planirano je obraćanje zvaničnika i vjerskih službenika te prigodan vjerski program.AnadolijaProgramom je planirano obraćanje premijera Republike Turske Ahmeta Davutoglua, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, predsjednika Uprave za vjerske poslove turske - Dijanet Mehemeta Gormeza, reisu-l- uleme Huseina ef. Kavazovića, banjalučkog muftije Osmana ef. Kozlića, te predstavnika Srpske pravoslavne crkve, Katoličke crkve i Jevrejske zajednice. Na osiguranju svečanog otvaranja banjalučke džamije Ferhadije bit će angažirano više od hiljadu policajaca RS-a. Osim pripadnika MUP-a RS-a u osiguranju će, u okviru svojih nadležnosti, sudjelovati i sve druge policijske agencije u BiH, kao i EUFOR, te neophodne gradske službe Banje Luke. Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač ranije je potvrdio da su izvršene sve sigurnosne pripreme za svečano otvaranje Ferhadije te ukazao da je važno da se s tog skupa pošalje poruka mira i suživota te pokaže da je Banja Luka otvoren grad, spreman za suživot.
Očekuje se da svečanom skupu prisustvuje blizu 10.000 ljudi
Zadužbina Ferhat-paše Sokolovića
Očekuje se da svečanom skupu prisustvuje oko 10.000 ljudi. U vrijeme otvaranja džamije centar grada Banje Luke bit će zatvoren za saobraćaj, a svi koji ulaze u taj prostor bit će kontrolirani. Na snazi će biti obustava saobraćaja u užem dijelu grada oko Ferhadije, kao i zabrana rada određenih ugostiteljskih objekata i privrednih subjekata.
Ferhadija je zadužbina Ferhad-paše Sokolovića, izgrađena 1579. godine. Početkom rata u BiH, 7. maja 1993. u potpunosti je srušena, a njeni dijelovi su bačeni na gradske deponije i dno jezera. Ferhadija je predstavljala jedno od najuspješnijih arhitektonskih zdanja bosanske arhitekture u vrijeme Osmanlija u 16. stoljeću, a 1950. godine uvrštena je u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, kao spomenik nulte vrijednosti, a potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Ferhadija je bila jedna od 16 džamija srušenih u Banjoj Luci tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine. Obnovljene su sve osim džamije Arnaudije. Dan rušenja Ferhadije, 7. maj, u Bosni i Hercegovini je proglašen Danom džamija. Obnova Ferhadije koštala je više od deset miliona KM (pet miliona eura), a trajala je 15 godina.Izvor: Al Jazeera i agencije