S desna u lijevo Jusuf Islam, Chalers le Gai Eaton, Abdullah Wiliam Henry Quillam, imam John Mohammede Bot i Martin Lings

Prije tjedan dana objavljena je fotografija Veleposlanika Velike Britanije u Saudijskoj Arabiji Simona Collisa kako sa suprugom inače Sirijskom Huda Medžerkeš obavlja hadžske obrede. On je prije 5 godina prihvatio islam. Njegovo pojavljivanje u mekanskom haremu, obučenog u ihrame prenijele su sve svjetske agencije. To je ponukalo dubajsku televiziju Arabya da istraži koliko je značajnih osoba Velike Britanije odlučilo prihvatiti islam. Samo dvojica njih su živi to su Cat Stevens (Jusuf Islam) i veleposlanik Simon Collis. Cat Stevens trenutno živi u Pakistanu.

Veleposlanik Collis sa suprugom Huda na ovogodišnjem hadžu

Američka televizija CNN koja redovito pokriva sve hadžske obrede  objavila je da po prvi puta u povijesti Velika Britanija ima muslimana ambasadora. Ambasador Collis ima 60 godina a u ministarstvu vanjskih poslova nalazi se od 1978. godine. Studirao je arabistiku a prvi posao diplomate imao je u Bahreinu gdje je bio drugi tajnik Veleposlanstva. Bio je veleposlanik Britanije u Kataru, Iraku i Siriji, a prije toga bio je prvi tajnik veleposlanstva u Njudelhiju, a kao generalni Konzul bio je u Dubaju, Basri, Tunisu i Omanu. Za veleposlanika u Rijadu imenovan je u veljači 2015. godine, a prešao je u islam 2011. godine.

U prosincu 1977. godine na islam iznenada prelazi Cat Stevens pjevač i skladatelj i pisac stihova. Rođen je prije 68. godina u Londonu. Na islam je prešao zahvaljujući druženju sa muridima sufijskog mezheba Tidžanija. Promijenio je ime u Jusuf Islam.

Veleposlanik Collis sa kraljem Saudijske Arabije u travnju prošle godine

Godine 1909. na islam je prešao i istraživač i pisac Martin Lings koji je nakon prelaska promijenio ime u Ebu Bekr Siradžud-din. Studirao je engleski jezik i književnost na Oxfordu. Nakon završetka studija otputovao je 1940. u Egipat u posjetu prijatelju koji je predavao na sveučilištu u Kairu koje se tada zvalo Sveučilište kralj Faruk. U Kairu je studirao islam i arapski jezik. Njegov prijatelj je poginuo na konjskoj utrci pa su predložili njemu da ga zamjeni na katedri. U Kairu je prešao na islam i napisao izvrsno djelo o Božjem poslaniku Muhammedu alejhis-selam koje se još i danas čita. Objavio je 18 knjiga različite tematike. Umro je u 96. godini života.

U švicarskom gradu Lozani 1921. godine rodio se Charles le Gai Eaton akademik i vrsni diplomata čije je ime uspješnog muškarca spominjano tijekom prošloga stoljeća. Kada su islam i muslimani opisivani kao zaostali svijet Charles je ustao u njihovu obranu i u tomu imao golemog uspjeha. Nakon prelaska na islam mijenja ime u Hasan Abdulhakim. Uzeo je britansko državljanstvo. I on je poput prethodnika otišao u Egipat i predavao na sveučilištu u Kairu u četrdesetim godinama prošloga stoljeća. Zahvaljujući njemu brojni su Britanci prihvatili islam. Umro je 2010. godine u 89. godini života.

U gornjrm redu: Jusuf Islam i Charls Eaton U donjem redu: William Henry, Imam John Muhammed But i Martin Lings

Glasoviti odvjetnik Wiliam Henry Quilliam bio je i diplomata i to vrlo uspješan u Turskoj i Perziji u 19. stoljeću. Islam je prihvatio u 31. godini života, a rođen je 1856. godine. Oba roditelja bili su mu Metodisti. Promijenio je ime u Abdullah Quilliam. Ostavio je svoj posao i postao islamski misionar u Velikoj Britaniji. Sagradio je prvi mesdžid u povijesti Velike Britanije 1932. kad mu je bilo 76 godina.

Godine 1950. u Londonu je rođen John Muhammed Buut poznati istraživač i akademik. Godine 1969. posjetio je pakistansku pokrajinu Swat gdje su ga tamošnji muslimani oduševili pa je odlučio preći u islam i ostati duže vremena živjeti sa Pakistancima. Nakon što je završio studije na Darul-ulumu 1984. godine vratio se u Veliku Britaniju i postao glasoviti misionar islama.

Otac glasovitog britanskog špijuna Kima Filbija, John Filbi također je prešao na islam

Od poznatih Britanaca koji su odlučili prihvatiti islam je i John Filbi poznat po muslimanskom imenu Šejh Abdullah. On je otac najpoznatijeg engleskog obavještajca iz Drugog svjetskog rata Kima Filbija. Umro je u 75. godini života 1960. I on je poput sina bio pored ostalih zanimanja i špijun u korist engleske krune. U njegovoj biografiji piše da je njegov veliki doprinos da su se Arapi pobunili protiv Osmanskoga carstva i izdvojili iz njega, a posebno Saudijci. Nakon što je prihvatio islam bio je pored ostaloga i imam i hatib u mekanskom haremu gdje propagirao dinastiju Al Saud. Jedan je od osnivača najveće naftne kompanije Aramko. Oženio je djevojku iz Nedžda s kojom je dobio sina Kima Filbija.

Na islam je prema tvrdnjama iz Saudijske Arabije prešao i sadašnji direktor CIA-e John Brenar koji je viđen i fotografiran prigodom obavljanja umre.

Glasoviti francuski glazbenik Julijano Fais također je bio musliman