U posljednih nekoliko dana situacija se u Siriji dodatno dramatizirala turskim topničkim i tenkovskim napadima na kurdske položaje. Taj se napad i očekivao jer turska strana tvrdi da Kurdima nije stalo do mira u Siriji koliko do njihovih ciljeva a to je ujedinjenje svih krajeva u kojima žive, u Iraku, Siriji i Turskoj. Potez Saudijske Arabije da svoje zrakoplove prebaci na turske aerodrome pravo je iznenađenje. Savjetnik ministra obrane kraljevine general Usejri izjavio je da slijedi slanje kopnenih snaga nedavno osnovanog Islamskog pakta i to iz Saudijske Arabije, Sudana, Egipta i Jordana, dok je Malezija izjavila da će svoje jedinice poslati izravno u Siriju. Kuvajt je izjavio da svoje baze stavlja na raspolaganje snagama Pakta. Usejri je pojašnjavajući odluku njegove zemlje da pošalje kopnene snage u Siriju rekao da je to neodgodivo. Ministar vanjskih poslova El-Džubejr nakon sastana s ministrom Kerijem na marginama Konferencije u Minhenu je izjavio da je ulazak kopnenih snaga njegove zemlje u Siriju uvjetovan američkim učešćem. On je izjavio da sadašnji šef režima Beššar ni u kojoj verziji ne može računati na učešće u budućoj vlasti Sirije. Saudijski uvjet Amerikancima nije kasnije spominjan. I dobro je da arapski i islamski svijet počinju shvaćati da za njihove interese trebaju se izboriti oni sami a ne očekivati od drugih. Ono što bi moglo utjecati na odluku Turske i Saudijske Arabije o intervenciji kopnenih snaga jeste zahtjev Amerike Turskoj da ostavi po strani napade na kurdske položaje. Erdogan je na američki zahtjev odgovorio zahtjevom da se opredjeli za Tursku ili Kurde. Da Kurdi namjeravaju iskoristiti rat u Siriji za ostvarenje svojih ciljeva govori izjava predsjednika autonomne oblasti Kurdistana u Iraku Barazanija da je došlo vrijeme za nezavisnu državu Kurda. Nekadašnji UN-ov izaslanik u Siriji, bivši ministar vanjskih poslova Alžira Lahdar Ibrahimi izjavio je u inerviju ferancuskom privatnom TV kanalu da je Daiš kopile SAD i Irana, i da to može dokazati.

Što se tiče Irana i njegovih odnosa s arapskim zemlja iz Teherana ili bolje rečeno iz Minhena stigla je izjava ministra Zarifa da je Iran spreman surađivati sa Saudijskom Arabijom oko rata u Siriji. On je rekao da ove dvije zemlje mogu značajno doprinjeti završetku rata u Siriji. Istovremeno stigla je vijest o pogibiji još jednog iranskog generala u Siriji. U iranskim bolnicama liječi se oko 1500 ranjenika u sirijskom ratu. Najveća iranska greška od revolucije do danas je odluka da se umješa u sirijski rat na strani režima. Čelnici Irana dobro su znali kakve je zločine činio ovaj režim za vrijeme Beššarova oca Hafiza, a još gore u ovome ratu.

Oružane snage 20 arapskih i islamskih zemalja počinju 15 veljače najveću vojnu vježbu na tlu Saudijske Arabije ikad

14 veljače na saudijske aerodrome sletjeli su brojni ratni i civilni zrakoplovi dovozeći vojnike i opremu  za najobuhvatnije vojne vježbe ikada održane na tlu Saudijske Arabije. Mnogi se analitičari pitaju da li je ovo uvod u kopnenu invaziju na Siriju. Ono što je najvažnije je ovaj potez Saudijske Arabije da okupi vojnu silu islamskih zemalja. Saudijska Arabija po svojoj vokaciji je lider kako među arapskim tako i islamskim zemljama, i ako se itko mogao odlučiti na ovakav korak, onda je to ova zemlja. Sigurni smo da će biti pokušaja ometanja i zavjera protiv ovog poteza vlade u Rijadu. Ovo je po prvi puta u novijoj povijesti arapskih i islamskih zemalja da su odlučile svoju sudbinu uzeti u svoje ruke. Ovih dana slušali smo brojne komentare u najavi susreta pape Franje i patrijarha Kirila i najvažnija točka u tim najavama je poziv da se zaustavi progon krpćana na Bliskom istoku. I muslimani su protiv njihova progona pogotovu jer su to domicilni kršćani koji vjekovima zajedno s muslimanima žive u slozi sve dok sa Zapada nije došao okupator i posijao sjeme sumnje. Za njihovom idejom ugroženosti poveli su se i neki kršćani optužujući islam i muslimane za njihovu nesreću dobro znajući da su El-Kaidu i Daiš stvorili upravo njihovi istovjernici sa Zapada s ciljem da bogatstva tih zemalja drže pod svojom kontrolom. Izrael kome je najviše stalo da Rusi i Esed budu pobjednici ovih dana to javno i govore.

Kada smo ovih dana bili uvjereni da je ovo za muslimanski svijet najcrnje razdoblje pojavila se nada da nije sve gotovo. Odlučnost Saudijske Arabije potpomognuta turskom suglasnošću još 18 arapskih i islamskih zemalja da pošalju svoje trupe na do sada najveći manever ikada održan na tlu kraljevine pod kodnim imenom ra'du šimal (grom na sjeveru). Za vjerovati je da ovi maneveri nisu maneveri nego čvrsta odlučnost da svoju sudbinu ne prepuštaju drugima.

muftija Ševko ef. Omerbašić