Različitost bojaCijenjeni čitatelji, drage džematlije!

Svaka osoba, događaj i pojava svoj početak. Događaji ulaze u osobe stvaraju povijest, a o zaglavnim temeljima na koje je položena njihova “ideja svijeta” kadšto ovisi historijski tijek.

Uzrečicu da je dobrim početkom pola posla obavljeno možemo dozvati i prigodom osvrtanja na punih dvanaest godina izlaženja našeg Biltena.

Sama činjenica da je MIZ Zagreb, na prijedlog tadašnjeg predsjednika hadži Mirsada Srebrenikovića, donio odluku o pokretanju tiskanog glasila Medžlisa u formi biltena, predstavljala je iskorak Medžlisa prema internom i eksternom komuniciranju sa zainteresiranom javnošću te nedvosmislenu odlučnost da djelovanje Zajednice učini transparentnijim i javnijim.

Trud i zalaganje volontera unutar našega Medžlisa, od njegova osnivanja pa sve do naših dana, sve do naših hvale vrijednih postignuća koje i putem Biltena odašiljemo svijetu, svakako je razlog više da ne smetnemo s uma one koji nam ostaviše zadužbinu koja se zove Islamska zajednica u Zagrebu.

Jedan od velikana i stupova naše zajednice, na drugi, vječni svijet, otišao je jedne veljače prije trinaest godina. Ono što je rahmetli hadži Salim Šabić postigao ostvareno je vizijom nadahnutog muslimana koji je gradio mostove suradnje i uklanjao zlobu predrasuda. Uzdamo se da će mu Svevišnji, kao i svima koji su doprinijeli gradnji Zagrebačke džamije, taj hizmet obilato nagraditi, jer u Kur’anu On izrijekom kaže: "Allah neće dati da propadne nagrada dobročinitelja." Čovjek koji je uz rahmetli Salima bio u najvažnijim trenucima stvaranja ove zajednice muftija je Ševko ef. Omerbašić, zacijelo najpozvaniji da se na stranicama ovoga sveska Biltena, a u povodu trinaeste obljetnice njegova preseljenja na ahiret, osvrne na lik i djelo hadži Salima Šabića.

Prelistavajući i iščitavajući novi Bilten, nedvojbeno zajedno svjedočimo novom uspjehu našega Medžlisa. Svjedočimo, naime, plodovima rada i odricanja svih nas kojima je na srcu boljitak zajednice, svih koji pripadaju našoj zajednici podupirući je svojim materijalnim odricanjima i entuzijastičkim, volonterskim radom. Po prvi put je, hvala Uzvišenom Gospodaru, Bilten tiskan u boji (full color) te se i dalje, unatoč povećanju troškova njegova izdavanja, svima dijeli besplatno.

Nakon 148 brojeva, i nakon što je 1. studenoga 2012. tiskan prvi broj redizajniranog glasila našega Medžlisa, on i dalje "podnosi" svoje skromno ime, unatoč tome što ga se – i po ravni intelektualnih artikulacija, i po respektabilnom broju suradnika, i po sve prepoznatljivijoj koncepciji i suptilnom uređivačkom identitetu – može svrstati u red ozbiljnih islamskih štiva koja se čitaju i izvan granica Hrvatske.

Ljudsko oko stvoreno je da prepozna ograničen broj boja. Ljudskom uhu slušljiva je određena jačina glasa koje uši registriraju kao artikuliranu zvučnu “sliku”. Nosu je pak omogućeno samo određeno svojstva njuha, u domenu njegovih perceptivnih sposobnosti. Treba li i reći da je tako i s jezikom. Svemu je Gospodar dao svrhu i domet, jer samo On je bez ograničenja, Prvi i Posljednji, prije svakog uzroka i poslije svakog kraja. Dakako, i ljudi kao jedinke su jedno ni s čime usporedivo te fizički i metafizički autentično bogatstvo svijeta u razlici. Kozmička neponovljivost prvoga reda. Usuprot tomu, zbog "fatalne sličnosti" ili, tek naoko paradoksalno, upravo zbog "odbijajuće privlačnosti" kadri su se voljeti, uvažavati i brinuti jedni o drugima. Različitost nas, naime, unapređuje i razgaljuje čineći život dragocjenom seharom raznih "boja" mišljenja, uvjerenja, jezika i svega drugoga što nas čini posebnima. Tu različitost, taj nemonotoni, dinamički i živahni spektar boja ljudske autentičnosti i autentične ljudskosti svakim nam je danom njegovati i održavati, a ponajbolji instrument za to je tolerancija. Ona nas nagovara na poštivanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva u razlikama, ona nam izoštrava duhovnu i empirijsku dioptriju, ona oplemenjuje našu ulogu u povijesti u koju nismo samo bačeni da se nasukavamo, nego i da opravdamo status protagonista u valjda najtežem od naših zadataka – obavezi "bivanja čovjekom". Jer, naše oko zapaža šest osnovnih boja, ali njihovo je tumačenje različito.

Različitost boja koje vam donosimo i u ovom Biltenu, nadam se, bit će razlog da se drugačije čitaju i razumijevaju tekstovi publicirani u njemu. Želimo, dakako, i da objavljeni tekstovi u vama izazovu i potrebu (samo)kritičkog propitivanja i vrednovanja jer naročita je, bez sumnje, vrijednost onih sadržaja koji nas na neki način tjeraju na reinterpretaciju, provjeravanje pa i korigiranje vlastitih stavova i mišljenja.

Utoliko ćemo sljedećega mjeseca, ako Bog da, u povodu tiskanja jubilarnog 150. broja Biltena, na redovitoj tribini, 6. ožujka 2014., upriličiti predstavljanje novog broja. Ovom prigodom pozivam vas na druženje s Biltenom i "biltenovcima".

Ako Bog Svemogući dopusti, u veljači će se u našem centru održati važan događaj koji je neposredno vezan za vjeronaučni proces i rad s mladima. Već treću godinu zaredom Muallimsko vijeće osmišljava i, uz potporu Medžlisa, organizira Mektepsku srednjoškolsku parlaonicu. Kako najavljuju voditelji i realizatori ovog projekta, Mersad ef. Kreštić i muallima Lamija Alili, iduća Parlaonica problematizirat će utjecaj medija na razvoj osobnosti mladih s posebnim osvrtom na utjecaj društvenih mreža na komunikaciju među njima.

Već i činjenica da će se, uz gostovanje novinara, profesora i studenata koji imaju iskustvo rada u medijima, u Islamskom centru okupiti mladež iz Siska i Rijeke, Ljubljane, Olova i Sarajeva, da će razmjenjivati svoja iskustva i otvoreno progovoriti o svim izazovima koji se, posredstvom različitih medija, postavljaju pred njih, hvale je vrijedna. Nema sumnje da je vrijedna i naše pažnje, pa sve one koji žele čuti više o tome, pozivam da subotu, 22. veljače 2014., rezerviraju za posjet našem centru.

Svako vam dobro i mahsuz selam, dr. med. Gzim REDŽEPI predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Zagreb