U godini značajnog jubileja za muslimane u Republici Hrvatskoj, 100-godišnjici službenoga priznavanja islama u Hrvatskoj, Medžlis Islamske zajednice 28. siječnja 2016., u Kongresnoj dvorani Islamskoga centra u Zagrebu, obilježio je 20-godišnjicu djelovanja glavnog imama zagrebačkog kurra hafiza mr. sc. Aziza ef. Alilija.

O Hafizovom radu govorili su muftija Islamske zajednice u Sloveniji dr.sc. Nedžad Grabus i književnik Ervin Jahić. Muftija Grabus se u svom obraćanju osvrnuo na značenje pojma "imam" kao i kvalitetama koje bi trebala posjedovati osoba koju tu titulu nosi kao i o svojem dugogodišnjem prijateljstvu s kurra hafizom Alilijem koje traje još iz od medresantskih dana.

Bila je to prigoda da Medžlis Islamske zajednice Zagreb oda priznanje najzaslužnijima za afirmaciju njegova rada i promicanje njegova ugleda kako među islamskim vjernicima, tako i u hrvatskoj te europskoj i svjetskoj javnosti.

Predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Zagreb dr. med. Gzim Redžepi kurra hafizu Aliliju uručio je priznanje “za dvadeset godina predanoga imamskoga rada u Medžlisu Zagreb, od čega posljednje desetljeće na mjestu glavnoga zagrebačkoga imama. Svojim imamskim radom podigao je standarde u razvoju Islamske zajednice u cjelini, osobito doprinijevši ugledu Medžlisa Zagreb. Iznimni su njegovi doprinosi i na polju umjetničko-kreativnoga izražavanja, u kojem se potvrdio kao jedan od najsugestivnijih i najiznimnijih interpretatora ilahije, duhovne glazbe islama. Godinama je bio član, a od 2011. godine predsjednik je Ocjenjivačke komisije Europskog natjecanja učača Kur’ana,” stoji u obrazloženju.

U ozračju punom emocija Hafiz se zahvalio izvođenjem triju ilahija zajedno s hafizom Abasom Jahjom i njegovom glazbenom skupinom, koji su uveličali svečanost dodjele priznanja doputovavši hafizu Aliliju u čast čak iz Makedonije.

Ne krijući svoju, ali i radost pripadnika zagrebačke muslimanske zajednice što je član Medžlisa Zagreb dr. sc. Zlatko Hasanbegović imenovan ministrom kulture u Vladi Republike Hrvatske, Redžepi je ministru Hasanbegoviću uručio priznanje “za kapitalnu znanstveno-istraživačku knjigu Muslimani u Zagrebu 1878.-1945. Doba utemeljenja, dosad najseriozniji historijski prilog rasvjetljavanju muslimanske sastavnice hrvatske građanske kulture do 1945. godine.”

Veteranima Medžlisa Islamske zajednice Zagreb muftiji Ševki ef. Omerbašiću, Mirsadu Srebrenikoviću, Mustafi Plićaniću, Ahmedu Ikanoviću i Adnanu Omanoviću dodijeljeno je priznanje za “promicanje ugleda Medžlisa Islamske zajednice Zagreb, nesebičan dugogodišnji rad na unaprjeđenje njegova razvoja i pokretanje Europskog natjecanja učača Kur’ana”.

Nadalje, zboru Zagrebačke džamije Arabeske uručeno je priznanje “za iznimne dosege u promicanje duhovne glazbe islamske provenijencije”, h. Nusretu Hadžimustafiću “za predan dugogodišnji rad na poslovima mutevelije Zagrebačke džamije”, a g. Mohamedu Radwanu Joukhadaru “za nesebičnu potporu radu i djelovanju Medžlisa Islamske zajednice Zagreb”.

Na kraju svečanosti Medžlis Islamske Zagreb dodijelio je i priznanje gradonačelniku Grada Zagreba, gospodinu Milanu Bandiću “za višedesetljetnu potporu radu Medžlisa Islamske zajednice Zagreb i odlučnost da kao Gradonačelnik Grada Zagreb zastupa politiku otvorenosti, razumijevanja i prijateljstva sa svojim sugrađanima islamske vjeroispovijesti, time iznimno doprinoseći nesmetanom razvoju Medžlisa Zagreb i Islamske zajednice u cjelini”, stoji u obrazloženju priznanja.