Novinar porijeklom iz Pakistana Rushy Rashid jučer je posjetio grob svoje majke na gradskom groblju u Kopenhagenu, i na veliko iznenađenje zatekao nišan majke i desetine drugih nišana oborenih na tlo i znatno oštećeni.

Rashid je vandalizam prijavio danskoj policiji, ali njegova prijava nije prihvaćena u razmatranje s obrazloženjem da nije osobno povezan sa osobom sahranjenom u devastiranom groblju.

Pakistanski novinar je slučaj i fotografije oštećenog groblja objavio na društvenim mrežama i izazvao veliku pozornost javnosti i medija. Rashida su potom nazvali iz policije i, uz ispriku zbog proceduralne greške, saopćili mu da je pokrenuta istraga o slučaju.

U izjavi za lokalne medije Rashid je izjavio da mu se javio veliki broj građana Kopenhagena koji su voljni donirati sredstva za obnovu porušenih nadgrobnih spomenika.

Ovo nije prvi napad na muslimansko groblje u sklopu gradskog groblja Vestre u Kopenhagenu. U napadu vandala 2005. godine je uništeno više od 100 nadgrobnih spomenika. Slični napadi su se dogodili i u danskim gradovima Esbjergu i Odensi.