Ovogodišnje Međunarodno natjecanje učača Kur'ana, koje se održalo u Islamskom kulturnom centru Zagreb, okupilo je mnogobrojne natjecatelje iz različitih zemalja svijeta kao što su Kraljevina Saudijska Arabija, Turska, Sirija, Kuvajt, Oman, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Austrija, Kosovo, Bugarska, Finska, Francuska, Italija, Luksemburg, Ukrajina, Kazahstan, Švedska, Nizozemska, Njemačka, Engleska, Norveška, Belgija, Luksemburg, Danska, Škotska, Španjolska, Alžir, Maroko, Katar, Egipat, Libija, Iran, Sudan, Bosna i Hercegovina i Hrvatska s ciljem širenja tolerancije i mira, ljubavi prema Kur'anu Časnom i vjere u jednoga jedinoga Gospodara svjetova.

Svečanosti otvorenja, koja je upriličena u četvrtak, 29. rujna 2016./27. 12. 1438. h. g., u kongresnoj dvorani „Hadži Salim Šabić“, prisustvovali su brojni uglednici među kojima su i izaslanik Ministarstva Vakufa Države Katar, šejh Nasser Al-Sulaiti s delegacijom, predstavnici Ministarstva Islamskih poslova dr. Ali Mohammed Otuif, koji je ujedno bio i član ocjenjivačke komisije, predstavnik Ministarstva Vakufa i vjerskih pitanja Sultanata Oman g. Hilal Al-Ryiami, gradonačelnik Zagreba g. Milan Bandić, koordinator za Balkan ispred HFCE-a i IFANCA-e g. Nizam Đikić,  predstavnici diplomatskog kora iz muslimanskih/islamskih zemalja akreditiranih u Zagrebu, zastupnici u Hrvatskom Saboru, predstavnik Crvenoga križa u Zagrebu, te ugledni gosti iz vjerskog, kulturnog i političkog života grada Zagreba i Republike Hrvatske.

Početak ceremonije otvaranja 23. Međunarodnog natjecanja započeo je g. Ahmad Abolghasem učenjem odlomaka iz Časnoga Kur'ana. Predsjednik medžlisa Zagreb dr. Gzim Redžepi moderirao je program, te pozdravio sve prisutne izrazivši im dobrodošlicu. Gradonačelnik Grada Zagreba također je pozdravio sve prisutne i izrazio svoje zadovoljstvo da je Grad Zagreb domaćin ovakvih međunarodnih natjecanja učača Kur'ana, citirajući hadis božjeg poslanika a. s.: „Tko nije zahvalan ljudima nije zahvalan niti Gospodaru“.

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović u svome obraćanju zahvalio se svim prisutnima, koji su prisustvovali otvorenju. Muftija je naglasio kako ova manifestacija potvrđuje i dalekovidnost onih koji su u samim počecima osmišljavali ovu manifestaciju u povodu otvorenja Islamskog kulturnog Centra u Zagrebu. Tada je ona bila na lokalnoj razini u bivšoj državi. Nažalost u ratnom periodu natjecanje je zaustavljeno.

Zahvaljujući ljudima koji su željeli napredak Zajednici pokrenut je novi oblik natjecanja, ovoga puta na europskom nivou, a zahvaljujući Uzvišenom Gospodaru preraslo je u međunarodno natjecanje koje će se, ako Bog da, uz Božju pomoć i nastaviti.

Između ostaloga uvaženi Muftija je istaknuo: „Mnogo je pojedinaca koji su kroz ovih 23 godine volontiranjem kroz Izvršni odbor medžlisa Zagreb dali svoj doprinos ovoj manifestaciji i učinilo je prepoznatljivom ne samo u Europi već i svijetu. S posebnim zadovoljstvom želim istaći ime g. Halida Yassina koji je organizacijski skrbeći o svim logističkim potrebama bdio i bdije te kao glavni koordinator ovog natjecanja dao i daje izniman doprinos. Tu je i Mersad ef. Kreštić koji svoju ljubav prema Kur'anu upotpunjuje služeći svim našim gostima ljubavi radi Boga.“

Muftija se, također, obratio prisutnima na arapskom jeziku obzirom da je bilo mnogo gostiju iz arapskog islamskog svijeta među kojima i TV Ahl Al-Qur'an iz Saudijske Arabije. Nakon toga, pristupilo se svečanom otvaranju 23. Međunarodnog natjecanja učača Kur'ana.

Predsjednik medžlisa Zagreb dr. Gzim Redžepi završio je svečanost pozvavši sve prisutne na prigodni domjenak u atrijumu Islamskog kulturnog centra, te druženje u Omladinskom klubu.

Natjecanje se odvijalo, sukladno programu, u petak i subotu, te je zadnji dan, nakon podne – namaza, u biblioteci Islamskog centra upriličena svečana dodjela priznanja svim članovima ocjenjivačke komisije kao i zahvalnica koordinatoru za Balkan ispred HFCE-a i IFANCA-e g. Nizam Đikiću, zatim školi Kur'ana iz Bugarske, Turkish Airlinesu u Zagrebu, te Islamskoj gimnaziji Dr. Ahmeda Smajlovića, za nesebičan trud u organizaciji. Zahvala također pripada g. Sanelu Modronji koji je donirao tri prigodna sata za pobjednike u kategoriji Hifza cijelog Kur'ana, kao i g. Eldinu Omerhodžiću mladom slikaru, koji je donirao dvije slike Zagrebačke džamije. Posebna zahvala pripada i obitelji rahmetli dr. Fadila Fazlića, koja svake godine pripremi novčanu nagradu pobjedniku natjecanja.

Na ceremoniji zatvaranja natjecanja i proglašenja pobjednika muftija dr. Aziz ef. Hasanović, glavni koordinator natjecanja g. Khaled Yassin i predsjednik Medžlisa Zagreb dr. Gzim Redžepi uručili su zahvalnice dugogodišnjim pokroviteljima i donatorima. Zahvalnice su uručene predstavniku Svjetske organizacije za hifz iz Džedde čiju zahvalnicu je preuzeo dr. Ali Mohammed Otuif,  Ministarstvu vakufa i islamskih poslova države Katar (zahvalnicu je preuzeo šejh Malalla Al-Jaber) te Ministarstvu za islamska pitanja i vakuf Kraljevine Saudijske Arabije (zahvalnicu ju preuzeo dr. Abdulmajid Alghayth, koji je ujedno i vjerski ataše pri veleposlanstvu Kraljevine Saudijske Arabije u Sarajevu).

REZULTATI 23. MEĐUNARODNOG NATJECANJA

Nagrade pobjednicima u kategoriji TILAWETA dodjelio je gl. koordinator natjecanja g. Khaled Yassin.

  1. Hadi Mowahhedeamin (Iran) 97,00

  2. Brahim Boughaleb (Belgija) 94,63

  3. Ilias Essaket (Italija) 94,00

Nagrade pobjednicima u kategoriji HIFZ 5 DŽUZEVA dodjelio je dr. Abdulmajid Alghayth ispred Ministarstva Islamskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije.

  1. Ibrahim Ammar (BiH) 95,75

  2. Merzuk Grabus (BiH) 95,06

  3. Ammar Muderizović (Srbija) 94,44

Nagrade pobjednicima u kategoriji HIFZ 15 DŽUZEVA dodjelio je šejh Malalla Al-Jaber ispred Ministarstva vakufa i islamskih poslova države Katar.

  1. Ahmed Hamidović (BiH) 91,25

  2. Haris Ahmić (Hrvatska) 91,15

  3. Ismail Čehić (BiH) 90,10

Nagrade pobjednicima u kategoriji HIFZA CIJELOG KUR'ANA dodjelio je muftija dr. Aziz ef. Hasanović predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

  1. Abdulaziz Abdullah Ali Al-Hamri (Katar) 97,10

  2. Abdallah Aribi (Alžir) 96,10

  3. Omar Alshalan (Kuvajt) 95,50

Posebnu nagradu „Dr. Fadil Fazlić“ za kategoriju hifza cijelog Kur'ana dodjelio je predsjednik ocjenjivačke komisije kurra hafiz Aziz ef. Alili, gl. imam Islamskog centra Zagreb.

Prije samog proglašenja pobjednika u svim kategorija ovogodišnjeg natjecanja upriličen je veliki Mevlud nakon akšam - namaza u kojemu su sudjelovali svi natjecatelji. Nakon Mevluda prisutnima se prigodnim riječima obratio muftija Hasanović čestitavši pobjednicima svih kategorija te zahvalivši svima koji su popratili natjecanje. Nakon svečanog završetka prisutne su svojim učenjem počastili pobjednici kategorije hifza cijelog Kur'ana i kategorije tilaweta.

Na ovogodišnje Međunarodno natjecanje pozvani su sudionici iz ukupno 56 zemalja od čega su 32 zemlje imale svoga sudionika, što predstavlja rekordan odziv u broju prisutnih zemalja. Vrijedi napomenuti da je sama kvaliteta natjecanja i natjecatelja bila na samom svjetskom vrhu. Ovome u prilog ide i činjenica da su sudionici natjecanja upravo pobjednici različitih svjetskih natjecanja u hifzu Kur'ana. Vrijedi naglasiti da su predstavnici zemalja pomno birani, a ujedno su morali zadovoljiti veoma zahtjevne kvalifikacije kako bi uopće mogli prisustvovati 23. Međunarodnom natjecanju učača Kur'ana.

Uz Božju pomoć, ova razina kvalitete Međunarodnog natjecanje će se nastaviti i narednih godina, a radit ćemo na unaprijeđenju i poboljšanju natjecanja koje je bilo na visokom nivou, naglašava gl. koordinator g. Yassin, koji ujedno koristi priliku da se zahvali svim članovima Organizacijskog odbora, g. Mersadu ef. Kreštiću, g. Alemu Orliću, dr. Gzimu Redžepiju te kurra hafizu Azizu ef. Aliliju na iznimnom doprinosu u uspješnoj organizaciji natjecanja. Nezaobilazno je spomenuti sve koordinatore koji su bili zaduženi za hranu, transport, smještaj u hotelu, tehničku opremu, medije i dr. kao što su g. Muhamed Imeri, g. Faris Pličanić, g. Adnan Omanović, gđa. Amina Omanović Kazaferović, g. Nurija Kurtić kao i mnogi drugi.

Posebna zahvala ide našim vrijednim imamima osobito Halidu Doliću i Fahrudinu Haseljiću, muallimama,vijeću žena, našem vrijednom Sabitu,blagajniku islamske zajednice te omladincima i ostalima, koji su volonterski dali svoj nesebičan doprinos,.

Natjecanje, koje se i ove godine moglo izravno pratiti putem YouTube-a, od početka pa sve do odlaska posljednjih natjecatelja, pratila je Televizija Ahlu Al-Quran iz Kraljevine Saudijske Arabije, čije emitiranje se moglo pratiti putem satelita.  Gosp. Yasser Farag, novinar i urednik TV kanala nesebično je zabilježio svaki trenutak natjecanja, a također se uključivao i u izravni prijenos u studiju. Kurra hfz g. Fared Oyaleez za TV kuću komentirao je i dao svoj osvrt o kvalitetei ovogodišnjeg Međunarodnog natjecanja uključujući se svakodnevno uživo u emisiju.

Članovi ocjenjivačke komisije uložili su svoj veliki trud u odabiru najboljega od najboljih, u čijem odabiru su prevladavale nijanse. Članovi komisije i natjecatelji izrazili su svoje veliko zadovoljstvo organizacijom i gostoprimstvom, a jedna od specifičnosti Međunarodnog natjecanja Kur'ana jest upravo što se isto odvija unutar sakralnog djela Zagrebačke džamije, za razliku od sličnih natjecanja u svijetu.

Ovogodišnjem natjecanju svjedočilo je oko 3000 ljudi, koji su došli iz različitih krajeva svijeta. Vjerujemo da su svojim kućama otišli s pozitivnim utiscima, obogaćeni prelijepim učenjem Kur'ana, žive Božje riječi.

Vidimo se, ako Bog da, dogodine!

Khaled Yassin