U prisustvu velikog broja internacionalnih učača i hafiza Kur'ani Kerima, od 26.05.- 02.06.2014.godine u Islamskoj Republici Iran, u Teheranu je održano 31. internacionalno natjecanje učača Kur'ana. Meni  je pripala čast i zadovoljstvo da predstavljam Republiku Hrvatsku na ovom natjecanju,  na kojem je sudjelovao  veliki broj učača i hafiza Kur'ani Kerima iz 73 zemlje svijeta.

Učešće na ovom natjecanju uzele su s azijskog kontinenta 23 zemlje sa svoja 42 sudionika, afričkog  28 zemalja sa 48 sudionika, Europe 19 zemalja sa 25 sudionika,  Amerike 2 zemlje sa 2 sudionika, te Oceanije jedan sudionik, tj. ukupno nas 115 učača Kur'ana Časnog.

Natjecanje se održavalo u predsjedničkoj -konferencijskoj dvorani  u Teheranu. Odvijalo se u dvije kategorije, hifzu-učenje napamet Kur'ana i kiraetu-učenje Kur'ana gledajući po pravilima, tako da se ove godine natjecalo 55 hafiza i 60 učača Kur'ana. Također, sve programe, ocjenjivanje  učesnika pomno je pratilo i ocjenjivalo  15 internacionalnih sudija.

Domaćini, iranci,  su nas goste, musafire u jutarnjim satima vodili na značajna mjesta grada Teherana, od kojih želim izdvojiti posjeta kuće Imama Homeinija, muzej odbrane, te posjeta iranskom državnom vrhu.

Allahovim dž.š. određenjem, mojim odlaskom u Teheran i učešćem na 31. Internacionalnom - svjetskom natjecanju učača Kur'ana,moje životno iskustvo je bogatije, i sada sam uvjeren da je Islamska Republika Iran jedna od najuređenijih muslimanskih zemalja u svijetu.

Zadovoljstvo mi je bilo što sam zajedno u hotelskoj sobi s predstavnikom Bosne i Hercegovine hfz. Harisom Čorbom, predstavnikom Srbije hfz. Mirfatom Fijuljaninijem, te Crne Gore Muamerom Murićem dijelio prelijepe trenutke u Islamskoj Republici Iran.

Na kraju se iskreno želim zahvaliti prvenstveno našem uvaženom muftiji dr. Aziz Hasanoviću na ukazanom povjerenju.

Zatim se zahvaljujem Iranskom Kulturnom Centru u Zagrebu na čelu s gosp. Seyed Mojtaba Akrami, savjetnik za kuturu, te samim organizatorima 31. Internacionalnog natjecanja učača Kur'ana u Iranu-Teheranu. Da im Svevišnji dž.š. ukabuli njihovo prelijepo gostoprimstvo, te da im podari puno napretka u narednim organizacijama ovakvog nezaboravnog projekta, kao što je ovo natjecanje u Kur'an-i-Kerimu.

Amin!

Omer ef. Omanović