Centar za islamsku arhitekturu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u povodu Dana džamija, u pismenoj izjavi podsjeća na okolnosti proglašenja i važnost Dana džamija. U izjavi se ističe:

- Svakog 7. maja od završetka posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu, Islamska zajednica i Bošnjaci obilježavaju Dan džamija. Odlukom Rijaseta Islamske zajednice, 7. maj, datum rušenja jedne od  najljepših i, s aspekta kulturno-historijskog naslijeđa, najznačajnijih bosanskohercegovačkih džamija, banjalučke ljepotice Ferhadije, ustanovljen je kao Dan džamija.

Čast da imaju svoj dan bosanskim džamijama nije, nažalost, pripao zbog njihovog nespornog vjerskog, kulturno-historijskog i civilizacijskog značaja. One su svoj praznik izvojevale svojim prahom i svojim pepelom.

Treba li ponoviti da je samo za nekoliko mjeseci u agresiji 1992.-1995. srušeno i oštećeno više od 1.000 bosanskohercegovačkih džamija? Mnoge od njih tokom svog postojanja rušene su tri, četiri, pet puta, da bi na ruševinama i zgarištima bile ponovo obnavljane uprkos namjerama rušitelja da ih zatru.

Zadivljujuća je snaga i nesalomljiva volja Bošnjaka u tom ponavljajućem procesu obnove svojih srušenih bogomolja. To govori o veličini imana i snazi ljubavi prema svojoj vjeri.

Začudna je pak naivnost Bošnjaka koji brzo zaboravljaju da se genocidi nad njima i njihovim džamijama ponavljaju svakih nekoliko decenija upravo zato što brzo opraštaju i još brže zaboravljaju.

Također je neshvatljivo da mnogi još ne uviđaju istovjetnost tragičnih sudbina stradanja Bošnjaka i uništavanja njihovih džamija tokom posljednjih 150 godina.

Dan džamija treba da podsjeti zaboravne Bošnjake da razaranje i uništenje džamija znači uklanjanje fundamentalnog dokaza postojanja Bošnjaka i islama na tlu Bosne i Hercegovine tokom više od 500 godina i da je upravo to bio primarni cilj zločinačkih umova na čiju su realizaciju tako revnosno i sa strašću i užitkom prionuli.

Stoga ako je 11. juli dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, 7. maj je dan sjećanja na urbicid počinjen nad džamijama Bosne.

Na Dan džamija treba s ponosom reći da su Islamska zajednica i Bošnjaci napravili podvig obnovivši do danas gotovo 95% uništenih i oštećenih džamija, oslanjajući se, uglavnom, na vlastite snage, nesalomljivi bošnjački duh i neizmjernu ljubav prema svojim džamijama i svojoj vjeri, ističe se u izjavi Centra za islamsku arhitekturu Rijaseta Islamske zajednice.