U periodu 10.-12.12.2015. delegacija Islamske zajednice u Hrvatskoj u sastavu muftija Aziz Hasanović, mr.Nermin Botonjić, mr.Mirza Mešić i Alem ef. Crnkić posjetila je džem’ate u Linzu, Welsu, Steyru i Grazu. Islamska zajednica u Austriji i Islamska zajednica u Hrvatskoj imaju mnogo toga zajedničkog, a glavna poveznica je institucionalno (državno) priznanje islama u obje zemlje te na tragu toga pozicioniranost islamskog vjeronauka u državnim školama kao jedinim zemljama Europske unije. S tim u vezi, cilj posjete bila je razmjena iskustava i mišljenja u radu i djelovanju.

U petak, 11.prosinca 2015. održane su hutbe u 4 džem’ata Gornje Austrije sa sljedećim rasporedom: muftija dr.sc.Aziz Hasanović u Bosansko-austrijskom kulturnom centru-džem’ata Wels, mr.sc.Mirza ef. Mešić u džem’atu “Đerzelez Alija i Mujo Hrnjica” u Linzu, mr.sc.Nermin Botonjić u džem’atu Steyr i Alem ef. Crnkić u džem’atu “Nur” u Linzu.

Zajednička nit i poruka svih hutbi bila je jačanje našeg identiteta kroz privrženost džem’atu; refleksija naše vjere mora se odraziti kroz aktivni društveni angažman i doprinos sredini gdje živimo jer smo svi “ambasadori islama” te živjeti islam u europskom kontekstu na način promoviranja trajnih vrijednosti s kojima možemo oplemeniti društvenu zajednicu.

Muftija dr.sc.Aziz ef. Hasanović kroz posjetu Bosansko-austrijskom kulturnom centru-džem’ata Wels po prvi put je posjetio Platz der Bosniaken/Trg Bošnjaka što ovaj džem’at čini jedinstvenim ali i dokazuje razinu otvorenosti i integracije u društvu zbog čega je dobio priznanje u ovakvom obliku.

Hfz.Senad Podojak, imam ovog džem’ata upoznao je muftiju o aktivnostima i projektima džem’ata te pozvao muftiju na “Dane džem’ata Wels” u mjesecu ožujku 2016. godine.

U večernjim satima, istog dana održana je na razini džem’ata u Gornjoj Austriji centralna svečanost obilježavanja rođenja poslanika Muhammeda a.s. kroz manifestaciju “Ya Resulullah” koja je održana u jednoj gradskoj sali u Linzu, a glavni organizator i domaćin bio je džem’at “Đerzelez Alija i Mujo Hrnjica” na čelu sa imamom džem’ata Husein ef. Veladžićem i predsjednikom džem’ata Muamerom Ljubijankićem. Programu su prisusvovali imami iz okolnih džem’ata: hfz.Senad Podojak koji je otvorio program učenjem Kur’ana, Rasim ef. Zahirović, imam džem’ata “Nur” u Linzu, Enver ef. Ikić, imam džem’ata u Gmundenu, Midhat ef. Kupinić, imam džem’ata u Ennsu, Saudin ef. Lopo, imam džem’ata u Steyru, Nijaz ef. Dropić, imam džem’ata u Amstettenu te Bego ef. Hasanović, vjeroučitelj.

Nekoliko horova iz džem’ata Gornje Austrije sastavljenih od polaznika mektebskog vjeronauka i omladine prezentirali su svoju ljubav prema poslaniku Muhammedu a.s. kroz recitale, ilahije i kaside te mevludske spjevove.

Salavati, zikrovi, dirljivi recitali i ilahije doticale su emocije prisutnih koji su uživali u sadržajno ispunjenom i raznolikom programu manifestacije Ya Resulullah.

Završnica programa zaokružena je promocijom knjige “Muhammed a.s.-poslanik čovječanstvu” autora mr.sc.Mirze Mešića koja je naišla na izniman prijem i zadovoljstvo kod prisutnih posebno kroz kontekst nastupajućeg mjeseca Rebiul-evvela kada se pojačava naša želja i potreba da više saznajemo iz života poslanika Muhammeda a.s.

Promotori su upravo govorili o potrebi intenzivnijeg proučavanja života i sunneta našeg Poslanika u kontekstu vremena iskušenja i fitne kada i muslimani čine određene stvari koje nemaju veze sa Poslanikovim životnim djelovanjem.

U subotu, 11. prosinca 2015. delegacija Islamske zajednice je nakon kratkog razgledavanja kulturnih znamenitosti grada Linza, posjetila džem’at “NUR” u Linzu gdje je imam Rasim ef.Zahirović, nekadašnji imam u S.Brodu i profesor u Zagrebačkoj medresi dr.Ahmed Smajlović. Iz tih razloga muftija je želio posjetiti ovaj džem’at ali i zbog nedavno završene i otvorene džamije ovog džem’ata koja ukrašava središnji dio grada Linza.

Pored imama, domaćin je bio i predsjednik džem’ata “NUR” Sead Alešević koji je delegaciju proveo kroz prostorije džamije i pratećih prostorija u ukupnoj površini od 1600 kvadrata.

Nakon podne-namaza, prisutnim džem’atlija kratko se obratio muftija Hasanović naglašavajući značaj naših džem’ata kao najvažnijih institucija koje imamo ali i važnost pravilne integracije kroz koju ćemo prezentirati ljepotu i bogatstvo vjere, kulture i tradicije koju živimo.

U subotu nakon jacije-namaza delegacija Islamske zajednice bila je gost na mevludskom programu u džem’atu “Bošnjak” u Grazu na čijem čelu je vrijedni imam hfz.Sabahudin Hašić uz predsjednika Edvada Felića i Safeta Ljubijankića.

Uz toplu dobrodošlicu, domaćini su nas upoznali sa djelovanjem i funkcioniranjem džem’ata te iskoristivosti prostorija koje se iznajmljuju za potrebe frizerskog salona, prostorija za sportske i folklorne sekcije.

Ovaj džem’at je posebno poznat kroz dvije iznimno kvalitetno organizirane i posjećene manifestacije, a to su Večer Kur’ana i Festival bošnjačke tradicije u Grazu.

Nakon mevludskog programa u izvedbi polaznika mektebskog vjeronauka, džem’atskog hora “Sultan” te učenjem mevludskih spjevova džem’atlijki, prigodnim riječima su se obratili mr.sc.Nermin Botonjić koji je govorio o specifičnostima današnjeg vremena, Alem ef. Crnkića koji je govorio o trajnim djelima kroz prezentaciju budućeg projekta Islamskog kulturnog centra u Sisku, mr.sc.Mirze ef. Mešića koji je govorio o prepoznatljivosti naše uloge kroz žrtvovanje imetka te na kraju muftije dr.sc.Aziza ef. Hasanovića.

Muftija Hasanović je pohvalio džem’at “Bošnjak” koji razvija svijest o kulturnom, vjerskom identitetu Bošnjaka kroz mevludske spjevove ali i edukaciju djece i mladih te naglasio da je znanje najbolji odgovor muslimana na sve uvrede i provokacije osvrnuvši se na knjigu Mirze ef. Mešića koja nam se nudi kao najbolji okvir za učenje o Poslanikovom životu kroz pero jednog imama koji je iskustvo interakcije sa nemuslimanima i njihovim dilemama pretočio u knjizi.

Nakon mevludskog programa, održano je druženje sa džem’atlijama i predstavnicima džem’ata kojem su se pridružili imami iz IKC Graz Ibrahim ef. Šišić i Jakub ef. Dervić.

I ova posjeta bila je obostrano svrsishodna i korisna jer je osnažila međusobne veze, proširila obzorja obostranog zajedničkog djelovanja u smjeru kvalitetnije prezentacije i življenja islama u europskim tokovima prijateljskih zemalja.