U Islamskom centru u Rijeci, 5. 5. 2018. godine, održan je Drugi festival islamskog vjeronauka na nivou Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Ideja organizatora bila je okupiti što više polaznika vjeronauka iz svih medžlisa na jednome mjestu radi druženja, prezentiranja vjersko-prosvjetnih aktivnosti u protekloj godini, razmjene iskustava te jačanja zajedništva i samopouzdanja najmlađih pripadnika Islamske zajednice. Nekoliko stotina mališana sa svojim muallimima sudjelovalo je u programu kroz koji su se prisjetili svega što su naučili u protekloj godini. Osvježenje su bili zborovi iz nekoliko medžlisa koji su, kako pojavom tako i izvrsnim repertoarom ilahija, upotpunili audio-vizualni sadržaj same manifestacije. Na ovoj svečanosti muftija dr. Aziz ef. Hasanović dodijelio je i priznanja pobjednicima državnog natjecanja iz vjeronauka te prisutnima uputio kratku i sadržajnu poruku o važnosti učenja, rada i preuzimanja emaneta vjere. Program je zaokružen dovom koju je proučio Vahid ef. Hadžić, a zbog ljepote njenog sadržaja i sveobuhvatnog značenja prenosimo je u cijelosti:

„Hvala Allahu, Gospodaru svjetova. Neka su naši najljepši salavati i selami na Njegova Miljenika i posljednjeg Poslanika, Muhammeda, s.a.v.s., njegovu porodicu, ashabe i sve vjernike i vjernice koji ih slijede na putu islama. Svemogući Allahu, za Tvoju ljubav i za ljubav tvog Poslanika, Muhammeda, s.a.v.s., okupili smo se danas, u ovom lijepom Islamskom centru u Rijeci, na Festivalu islamskog vjeronauka na kojem su ova naša djeca i omladina pokazala što su učila i naučila o Tvojoj časnoj vjeri - islamu. Milostivi Allahu, upućujemo Ti naše najljepše dove s ovog divnog skupa i molimo da nam budeš milostiv! Uzvišeni Allahu, oprosti nam naše grijehe.

Mi znamo da je učenje i odgajanje djece težak zadatak, i zato Te molimo da nam na tom putu podariš mudrosti i sabura. Uzvišeni Allahu, mi smo svjesni da su djeca naš emanet od Tebe, da ih čuvamo, obrazujemo i odgajamo onako kako si Ti zadovoljan. Molimo te da tu zadaću obavimo na najbolji način. Pomozi nam gdje god nam je pomoć potrebna, popravi naše stanje, opskrbi nas mudrošću i saburom, i očisti naše nijjete tako da sva naša djela budu samo u Tvoje Ime. Milostivi Allahu, pomozi nam da budemo uzor našoj djeci u vjeri i dunjaluku; učini da budu dobri vjernici, da obavljaju namaz, uče Kur’an, poste, daju zekat, i pomažu siromašne i bolesne. Uzvišeni Allahu, sačuvaj njihova tijela, srca i umove od svakog zla i štete. Uzvišeni Allahu, molimo Te da našu djecu zaštitiš od nesreća, bolesti i velikih iskušenja. Uzvišeni Allahu, molimo Te da našoj djeci podariš dobro društvo - vršnjake koji će im pomoći da Tebe vole, Tebe obožavaju i Tebi se pokoravaju. Uzvišeni Allahu, podari našoj djeci uputu i srca koja vole da Tebe spominju. Udalji ih od oholosti, licemjerstva, pohlepe, škrtosti i činjenja grijeha. Uzvišeni Allahu, podari našoj djeci sposobnost da donose dobre odluke i neka ih uvijek privlače samo dobre i korisne stvari. Uzvišeni Allahu, molimo Te da naša djeca nikad ne skrenu s Pravog puta i da im podariš lijepu budućnost. Uzvišeni Allahu, uputi našu djecu da obavljaju namaz i budu pokorni Tebi, da slijede praksu Poslanika, s.a.v.s., i da poštuju svoje roditelje i nas, njihove vjeroučitelje. Uzvišeni Allahu, obraduj nas ovim našim skupom, našim učenjem, trudom ove naše djece, omladine. Obraduj i naše umrle i smiluj im se, a nama u sevab upiši ovaj skup. Uzvišeni i Svemogući Allahu, podari nam Svoju milost, uputu, blagoslov i oprost. Neka su najljepši blagoslovi i selami od nas s ovog skupa, Poslaniku, s.a.v.s., donosiocu radosnih vijesti i njegovoj porodici, a naša posljednja dova neka bude - Hvala Allahu Gospodaru svjetova.“

Nakon svečanog programa u džamiji i klanjanja podne namaza, prisutni su proveli ugodno popodne u druženju, igri i brojnim aktivnostima koje su osmislili i priredili vrijedni domaćini. Teško bi bilo opisati sve ponuđene sadržaje pa donosimo bogato foto izvješće. Autor većine fotografija je Edvin Šahinović kojemu zahvaljujemo na ustupljenim materijalima. Najsrdačnije zahvaljujemo MIZ Rijeka te vrijednim muallimama i imamima na predivnom gostoprimstvu.

Emina Mešić