Već dulji niz godina u Medžlisu Islamske zajednice Split, tijekom ramazana organiziraju se džematski iftari. Ovog ramazana, prvi džematski iftar zabilježio je, do sada, rekordnu posjećenost. Bilo je prisutno negdje oko 90 postača. Posebnost ovog iftara je dječji iftar gdje su naši najmlađi postači imali zasebnu sofru samo za njih. Inicijatori ovog iftara bili su glavni imam i muallima, ali on ne bi uspio bez velikog odziva vrijednih splitskih džematlijki i džematlija koji su, kao svoje učešće u iftaru, donijeli razna jela, slastice, voće, sokove i još mnogo toga. Lijepo je bilo vidjeti kako u ramazanskoj atmosferi iftare Albanci, Bošnjaci, Turci, Romi, Pakistanci, Palestinci, Afganistanici i drugi, kao što i trebaju činiti istinski muslimani.
Sponzor određenog dijela troškova za ovaj iftar bila je Ambasada Kraljevine Saudijske Arabije u Sarajevu, preko Mešihata Islamske zajednice u Zagrebu.
Prije jacije/teravih namaza, tradicionalno je proučen Ja-sin i poklonjen pred duše svih zaslužnih za osnivanje i napredak Medžlisa IZ Split.
 Vahid ef. H.