U organizaciji CMFE-a (Community Media Forum Europe) i OSCE ureda ODIHR (Office for Democratic Institutions and Human Rights) u periodu od 8. – 10. lipnja 2017. godine u gradu Olsztyn, u Poljskoj, održan je okrugli stol i radionica o temi Muslimani u medijima.

Okrugli stol i radionica aktivnosti su projekta i kampanje Mediji protiv mržnje (Media against Hate). Ovim aktivnostima prisustvovalo je oko 50 sudionika iz različitih dijelova svijeta poput Velike Britanije, Alžira, Nizozemske, Poljske, Finske, Češke, Pakistana, Mađarske, Grčke, Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, itd. Predstavnice Republike Hrvatske bile su Monika Valečić i Nefreteta Zekić Eberhard iz Hrvatskog novinarskog društva, i Nejra Kadić Meškić ispred Centra za kulturu dijaloga-CKD i Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Dvodnevne aktivnosti u okviru kampanje Mediji protiv mržnje odvijale su se u prostorijama Instituta za novinarstvo i društvenu komunikaciju Univerziteta Warmia i Mazury u Olsztyn-u. Okrugli stol o temi Muslimani u medijima moderirala je gđa Đermana Šeta, savjetnica za sprječavanje netolerancije i diskriminacije prema muslimanima pri OSCE uredu ODIHR. Okrugli stol razvio je diskusiju o temama opisa muslimana u medijima u Poljskoj i drugim zemljama Europe uz isticanje najznačajnijih pitanja i preporuka za unaprjeđenje, o tome kako se muslimanske zajednice bore s anti-muslimanskim stereotipima i ksenofobijom u javnosti, te su sudionici/e imali priliku razmijeniti i dobre primjere iz prakse iz svojih zajednica i medija u promoviranju međukulturalnog dijaloga.

Radionice o medijskoj pismenosti i temi slobode izražavanja i govora mržnje vodili su gđa Gordana Knežević i gosp. Dariusz Grzemny. Radionice su bile usmjerene na promociju ljudskih prava, upoznavanje tanke granice između govora mržnje i slobodne izražavanja kao jednog od temeljnih ljudskih prava, analiziranje slučajeva slobode izražavanja i govora mržnje koji su dospjeli do pravosudnih organa, analiziranje govora mržnje kao prethodnika ratu na Balkanu, te današnjeg svakodnevnog govora mržnje prema izbjeglicama i muslimanima. Program radionice zaključen je i izjavom jednog umjetnika, Ai Weiwie koji je izjavio: „There's no refugee crisis, but only human crisis. In dealing with refugees we've lost our very basic value.“

OSCE će u skoroj budućnosti početi i s izradom Priručnika Muslimani i mediji koji će biti rezultat zajedničkog rada novinara, predstavnika/ca islamskih vjerskih zajednica i društvenih aktivista.