Sudjelovanje na manifestaciji “Ramazan u Bosni”

Na poziv Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji već drugu godinu građanima Sarajeva poklanja vjersko-kulturnu manifestaciju “Ramazan u Bosni”,  vjersko-prosvjetna služba Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj s muallimama iz Siska osmislila je zanimljiv ramazanski program kojim smo predstavili našu zajednicu na Baščaršiji na otvorenoj pozornici u subotu 17.6.2016. godine. U programu su sudjelovali mekteblije i mladi  iz Siska, Rijeke, Zagreba, Gunje i Pule, a specijalni interpretatori ilahija bili su Idriz ef. Hasanović te naši zborovi Selsebil i Firdevs. Pored kolažnog programa koji se sastojao od učenja Kur’ana naših najmlađih polaznica mekteba, izvođenja ilahija i igrokaza, imali smo i 2 zanimljive prezentacije: mladi iz Gunje, uz pomoć svoga efendije Senada Heveševića pokazali su iskušenja kroz koja je prošla njihova džamija, a video prezentacijom “Ramazanska razglednica iz Hrvatske”, koja je išla u pozadini ovoga programa, prisutni su se mogli upoznati kako s našim džamijama i mesdžidima tako i s našim brojnim ramazanskim aktivnostima. Zadnji potpis na video prezentaciju osmišljenu u vjersko-prosvjetnoj službi dao je profesionalac Midhat Mulabdić iz Siska kojemu trebamo zahvaliti i za ove živopisne fotografije nastale na putovanju. Program su dodatno uljepšala najmlađe učesnice Rania Mulabdić,  Rawa Jassin i Šejma Crnkić te dramska sekcija MIZ Sisak.

U sklopu cjelovečernjeg programa,  nakon iftara, zapaženo predavanje održao je Mirza ef. Mešić. Govorio je o važnosti omladine za budućnost jednog naroda i o aktualnim izazovima pred kojima stoje mladi današnjice te kroz Kur’anske ajete ponudio islamske odgovore kao najbolju alternativu. Posebno se osvrnuo na pošast porasta sportskih kladionica te zlo kockanja prisutno među mladima. U jutarnjim je satima Mirza ef. imao i nastup na  radiju Bir u kojem je slušateljima radija Islamske zajednice govorio o  trenutnim aktivnostima Islamske zajednice u Hravatskoj koja ove godine obilježava 100 godina institucionalnog priznanja islama  kao i  o mnogim  drugim  aktualnim pitanjima kada je riječ o muslimanima u  Hrvatskoj.

Na kraju, sve pohvale Rijasetu i  njegovim službama te nevladinim udrugama na zajedničkoj organizaciji ovoga programa. Ovo je način kako se zajednički kroz institucionalani okvir može organizirati program kojim se građanima Sarajeva, ali i svima drugima može ponuditi prezentacija islamskih i bošnjačkih vrijednosti.