Osnaživanje bratskih i džem’atskih veza, razmjena iskustva u smjeru prezentiranja islama u evropskom kontekstu, međusobno upoznavanje sa radom i djelovanjem  te prezentacija trajnih vrijednosti, bili su glavni ciljevi posjete muftije dr.sc.Aziza ef. Hasanovića sa suradnicima džem’atima u jugozapadnom dijelu Njemačke: Munchenu, Penzbergu, Stuttgartu i Ulmu.

U petak, 04. prosinca 2015. održane su hutbe u 4 džem’ata u Munchenu sa sljedećim rasporedom: muftija dr.sc.Aziz ef. Hasanović u džem’atu Tevhid, Alem ef. Crnkić u džem’atu Fedžr, mr.sc.Mirza ef. Mešić u džem’atu Hidaje te Hajrudin ef. Mujkanović u džem’atu Ikre.

Nakon džume-namaza održan je radni ručak i druženje sa imamima u džem’atu Tevhid gdje je glavni domaćin ali i koordinator posjete u Munchenu bio imam džem’ata Tevhid Mirza ef. Džafić, svršenik I generacije Zagrebačke medrese dr.Ahmed Smajlović.

Isti dan nakon jacije-namaza, održane su dvije tribine; u Penzbergu gdje su nastupali Hajrudin ef. Mujkanović i Alem ef. Crnkić te u džem’atu Fedžr sa obraćanjem muftije dr.sc.Aziza ef. Hasanovića i mr.sc.Mirze ef. Mešića.

Na svakoj od tribina promovirana je knjiga “Muhammed a.s.-poslanik čovječanstvu” autora Mirze Mešića čiji je sav prihod od prodaje knjige namjenjen za izgradnju Islamskog kulturnog centra u Sisku. S tim u vezi, promotori su govorili o trajnim djelima i vrijednostima s kojima oplemenjujemo naš život, a muftija Hasanović je održao predavanje na temu: “Islam i muslimani u europskom kontekstu sa osvrtom na aktualna dešavanja”.

Hfz.Benjamin Idriz, predsjednik Minhenskog foruma za islam (MFI) i imam Islamskog centra Penzberg  poželio je susresti se sa muftijom Hasanovićem te je bio domaćin radnog doručka u Munchenu u subotu, 05. prosinca prilikom čega je goste odveo u prostorije Minhenskog foruma za islam gdje su se mogli upoznati sa konceptom djelovanja ali i projektom koji se planira graditi u Minhenu.

Muftija Hasanović je izrazio oduševljenje i zadovoljstvo viđenim te istakao kako je koncept rada, vizija i djelovanje hfz.Benjamina Idriza kroz punu otvorenost prema njemačkom društvu najbolji primjer i paradigma djelovanja u europskom kontekstu.

U Penzbergu smo upoznali i mladog Fikreta Fazlića, (novog) imama Islamskog centra u Penzbergu koji je zadužen za kvalitetnije djelovanje kako samog džem’ata tako i za vanjsko djelovanje.

U subotu, 05. prosinca 2015. nakon jacije-namaza održana je tribina i promocija knjige u Islamskoj zajednici Stuttgart gdje su domaćini bili imam džem’ata Hamza ef. Subašić i predsjednik džem’ata dr.Ferid Kugić koji nisu krili zadovoljstvo posjetom te istaknuli značaj ovakvih posjeta koji doprinose boljem upoznavanju, razmjeni mišljenja, iskustava i ideja.

Mirza ef. Mešić govorio je o ljubavi prema Poslaniku, navodeći motive pisanja svoje knjige s kojom je želio odgovoriti na  dileme i nejasnoće koje je osjetio od strane nemuslimana prilikom brojnih i različitih posjeta grupe studenata, učenika Zagrebačkoj džamiji, a s druge strane želio je povećati razinu znanja i ljubavi prema slijeđenju sunneta kod samih muslimana koji danas više znaju sastav određenih nogometnih momčadi nego što znaju o članovima Poslanikove obitelji ili ashaba.

Alem ef. Crnkić, glavni imam MIZ Sisak, govorio je o glavnoj misli s kojom se budi i s kojom ide na počinak, o najčešćoj dovi sisačkih muslimana i najljepšoj i najvažnijoj priči muslimana Siska, a to je izgradnja džamije i Islamskog kulturnog centra u Sisku.

Prezentirao je “osobnu” (ličnu) kartu svog džem’ata kroz broj muslimana, članova Islamske zajednice ali i kroz aktivnosti koje imaju.

Muftija dr.sc.Aziz ef. Hasanović je na jedan vrlo utemeljen i argumentiran način govorio o statusu islama i položaju muslimana u Republici Hrvatskoj. Naglasio je kako je islam priznata i ravnopravna vjera sa svim ostalim, te kako muslimani kao građani ove države imaju svoje obaveze i svoja zakonom zagarantovana prava i slobode.Istakao je kao će Islamska zajednica u Hrvatskoj uskoro obilježiti 100 godina postojanja i djelovanja. U svom zanimljivom izlaganju govorio je i o tokovima u okviru Evropske unije, a koji se tiču islama i muslimana, te o svojim aktivnostima i obavezama na planu afirmiranja i etabliranja islama u europski kontekst.

Svi izlagači nisu mogli sakriti  oduševljenje i zadivljenost ljepotom, čistoćom, aktivnostima i ukupnom atmosferom Islamskoga centra u Stuttgartu. Čestitke i dove i zahvalnost na gostoprimstvu, naravno, nisu izostale. Nakon tribine uslijedilo je bratsko druženje i razmjena iskustava, te vrlo potrebno, posebno u ovom trenutku, realno sagledavanje stanja u kojem se nalazi ne samo islamski ummet nego i čitavo čovječanstvo i naravno važno savjetovanje u tom pogledu.

U nedjelju, 06. prosinca 2015. na povratku iz Stuttgarta delegacija Islamske zajednice u Hrvatskoj na podne-namazu posjetila je Islamski kulturni centar Ulm gdje su nas srdačno dočekali džem’atlije na čelu sa vrijednim imamom hfz.Samirom ef. Haskićem. Posebna čast nam je ukazana kroz doček i prisustvo predsjednika Mešihata IZBNJ i potpredsjednika Sabora IZ-e BIH Edina Atlagića koji nam je uljepšao provedeno vrijeme u ovom džem’atu.

Poslije podne-namaza održana je tribina i promocija knjige na kojoj su nadahnuto govorili svi izlagači, a muftija je poručio kako mi moramo prepoznati svoju ulogu u kreiranju našeg statusa i okvira djelovanja u njemačkom društvu, a ne čekati i dozvoliti da to učini njemačko društvo.

Kroz ove posjete osjetila se razina visokog gostoprimstva, srdačnosti i pozitivnog ozračja i atmosfere u svim džem’atima. Posjećeni džem’ati u Njemačkoj imaju kvalitetne i ambiciozne imame, koji iz ljubavi prema imamskom pozivu vrijedno rade, okupljaju džem’at te ga imanski izgrađuju kroz različite aktivnosti i sadržaje. Svi oni bi voljeli dati svoj doprinos u profiliranju kvalitetnijeg okvira djelovanja Islamske zajednice koji će odgovoriti izazovima i potrebama djelovanja u europskom kontekstu.