Od  31. ožujka do 03. travnja u Rimu je održan međunarodni Simpozij o religiji i kulturnoj diplomaciji, a glavna je tema bila „Promicanje mira u svijetu putem međureligijskog dijaloga i jedinstva vjere".

Od hrvatskih predstavnika na Simpoziju su sudjelovali Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, i muftija dr. Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Muftija Hasanovića je održao predavanje  pod naslovom “Model reguliranja odnosa između države i vjerskih/religijskih zajednica te njegovanja/poticanja međuvjerskog / međureligijskog i (unutar) socijalnog dijaloga  u svrhu promicanja mira i stabilnosti”.

To je tema kojom Muftija suvereno barata i kojom izaziva nepodijeljenu pozornost diljem Europe i svijeta, budući da je model Islamske zajednice u Hrvatskoj izuzetno kvalitetan prilog kako se rješavaju stvari unutar religijskih zajednica kad je riječ o manjinskoj vjerskoj zajednici.

Upravo je to razlog što je Muftijino predavanje  izazvalo toliku pozornost u Rimu, pa su dr. Aziz ef. Hasanović i mr. sc. Nermin ef. Botonjić, tajnik Mešihata, pozvani u Ured papinskoga vijeća za međureligijski dijalog, a potom i na zajedničku audijenciju u Sikstinsku kapelu koju je priredio Papa Franjo.

Zato ne čudi da ja, u srijedu, u 12.00 sati, Muftiju i Tajnika Mešihata primio u službenu posjetu kardinal Jan-Louis Tauran.

Nastup muftije Hasanovića je naišeo na izuzetan odjek kako u Vatikanu tako i u Hrvatskoj. Donosimo vam dijelove  emisija HRT-a, Duhovni izazovi i Mir i dobro.