U mjesecu rebiul-evvelu kao mjesecu rođenja poslanika Muhammeda a.s. intenzivnije razmišljamo, čitamo, proučavamo lik i životno djelovanje voljenog poslanika Muhammeda a.s. te preispitivamo naš kvalitet i razinu odnosa prema Poslaniku kroz slijeđenje njegovog sunneta.

Upravo je ovaj mjesec  iznimna prilika da se život Muhammeda a.s. prezentira kroz djelo našeg imama, mr.sc.Mirze ef. Mešića ovjekovječeno u knjizi “Muhammed a.s.-poslanik čovječanstvu”.

Na poziv MIZ Tešanj i MIZ Zenica održane su promocije navedenog djela u četvrtak, 17.i 18.12. 2015.

Svaka od ovih promocija ima svoj ambijent, posebnost i ugođaj kojeg želimo predstaviti u nekoliko redaka.

Tešanj je slika u malom Bosne i Hercegovine. Sinteza tradicije, kulture kroz značajne kulturne znamenitosti  prezentiraju Tešanj u njegovoj ljepoti koja ostavlja bez daha. Ferhad-beg, najznačajniji tešanjski vakif i dobrotvor preteča je današnjeg izgleda lijepe tešanjske čaršije.

MIZ Tešanj na čelu sa gostoprimljivim i srdačnim glavnim imamom mr.Fuadom ef. Omeršićem i predsjednikom Medžlisa Zehrudinom Kruškom pobrinuli su se da ugođaj i ambijent u atriju veleljepnog zdanja objekta Medžlisa bude jedinstven.

Nakon riječi dobrošlice od strane glavnog imama MIZ Tešanj, prvi promotor dr.sc.Nezir Halilović govorio je o tome kako je naša ljubav prema poslaniku Muhammedu a.s. više deklarativna i verbalna nego suštinska što je pokrijepio time što je u 100 godina snimljen samo jedan ozbiljan film o Muhammedu a.s. kojeg smo toliko puta gledali kao i jedan animiran film, a ono što ih povezuje jeste činjenica da su snimljeni u Americi.

Halilović je govorio o načinima jačanja naše svijesti i ljubavi prema Poslaniku te kao jedan od načina toplo preporučio knjigu Mirze ef. Mešića koja predstavlja “novo kucanje” na vjernička srca željna znanja o Poslaniku.

Najviše me raduje što je Sira M.Mešića bosanski proizvod i što kod ove Sire nije samo književni i naučni pristup već “životni pristup” koji dominira, naglasio je Halilović.

“Nemojmo biti poput “bogatih simoraha”, da imamo nešto neizmjerno veliko i vrijedno, a neznamo to dovoljno koristiti”, poručio je Halilović.

Osvrnuo se i na bosanske mevlude kao kulturološki izum Bošnjaka čiji je cilj razvijanje i afirmiranje ljubavi prema Poslaniku i predstavlja jedan bogato osebujan pjesnički izraz.

Autor Mirza Mešić govorio je o motivima pisanja knjige naznačivši tri povoda: razbijanje predrasuda kod nemuslimana u što se je osvjedočio kroz brojne susrete i razgovore prilikom posjeta u Zagrebačkoj džamiji; razvijanje svijesti o tome kakav je bio Poslanik kod muslimana te jačanje trajnih dobrih djela poput izgradnje džamije i Islamskog kulturnog centra u Sisku gdje je uvakufio svoju knjigu odričući se prihoda od prodaje knjige.

Alem ef. Crnkić potpisuje sve što je kazano o knjizi ali nije želio govoriti o njoj već o onome na što prvo nailazimo prilikom otvaranja korica knjige, a to je njemu iznimno draga rečenica kako “Sav prihod od prodaje knjige ide za izgradnju džamije i Islamskog centra u Sisku”.

Predstavio je sisački Medžlis kroz njegovu genezu, djelovanje ali i poteškoće koje se vežu za nedostatan prostor koji može zadovoljiti, posebno nemogućnost ponude sadržaja za naše mlade,  generaciju koja je najviše izložena opasnosti otuđenja i asimilacije.

Zato je iznimno važno, usuđujem se reći najvažnije od kada muslimani žive na ovim prostorima sagraditi jedan funkcionalan objekat koji će biti za potrebe muslimana ali i na korist svim građanima grada Siska i okolice, istakao je Alem ef. Crnkić.

Nakon promocije, druženje u društvu nekoliko tešanjskih imama, džem’atlija i sa načelnikom općine Tešanj nastavljeno je u prostorijama MIZ Tešanj.

U petak, 18.prosinca 2015. Mirza ef. Mešić, Alem ef. Crnkić i Alem ef. Kotorić nastavili su put prema Maglaju gdje su planirali klanjati džumu zajedno sa mr.Fuadom Omerbašićem koji je zadužen od strane muftije zeničkog mr.Ejuba Dautovića da bude hatib u glavnoj maglajskoj džamiji.

Tu su prisustvovali jednom hvalevrijednom činu, potpisivanju Ugovora o donaciji i pomoći zeničkog muftijstva općini Maglaj kao podršci za pomoć oštećenim obitelji usljed poplava.

Nakon održane hutbe od strane mr.Fuada Omerbašića koji je govorio o življenju vjere u kontekstu razumijevanja današnjih prioriteta, održan je radni ručak sa muftijom zeničkim mr.Ejubom Dautovićem i načelnikom općine Maglaj Mehmedom Mustabašićem.

U petak, 18.prosinca 2015. nakon jacije-namaza održana je promocija knjige u Velikoj sali u Zenici kojoj je prisustvovalo, pored brojnih zeničana, 70 imama pri MIZ Zenica. Promociju su zajednički organizirali Muftijstvo zeničko i MIZ Zenica, a promotori su bili mr.hfz.Mevludin Dizdarević, dr.sc.Nezir Halilović, dr.hfz.Safvet Halilović i autor Mr.sc.Mirza Mešić uz moderatora Edina Kavazovića.

Hfz. Mevludin Dizdarević govorio je o društveno-kulturnom kontekstu Zagreba koji je oduvijek okupljao najznačajnije bosanskohercegovačke intelektualce koji su baš u Zagrebu iznjedrili iznimno važna djela za Bošnjake spominjući Osmana Nuri Hadžića i Nerkeza Smailagića.

I ovu knjigu svrstava u red takvih ostvarenja sa kojom se možemo mnogo okoristiti, istakao je hfz.Dizdarević.

Dr.Nezir Halilović govorio je o našem (ne)poznavanju poslanika Muhammeda a.s. te o posebnostima knjige Mirze Mešića koja je odabrana kao temeljna literatura za Natjecanje iz Sire na razini Rijaseta IZ-e u BIH.

Hfz. Safvet Halilović govorio je iz ugla recenzenta knjige istakavši kako je ovo neizmjerno vrijedno štivo u kontektsu današnjeg vremena kada moramo prezentirati pravu sliku našeg voljenog poslanika.

Nakon promocije, druženje je nastavljeno domaćina i gostiju do kasno u noć.