Osvanulo je prelijepo bajramsko jutro u najmanjem medžlisu u Hrvatskoj, onom u Varaždinu. Rumena zora i blaga svjetlost jutra činila su vesela lica onih koji su pristigli na sabahski namaz još ozarenijima. Prije bajram namaza pristigao nam je i otpravnik poslova Veleposlanstva R. Indonezije u R. Hrvatskoj g. Widjoseno Sastroamidjojo sa tajnikom Veleposlanstva g. Ibnu Swantorom.

Naime, naš dobri džematlija iz Lepavine kod Koprivnice Zejnul Abidin koji nam stalno priča o svojoj rodnoj Indoneziji poželio je da predstavnici njegove rodne zemlje s nama provedu bajram i tako smo se dogovorili da to bude ovog Kurban bajrama.

Nakon bajram namaza lijepo smo se družili u knjižnici medžlisa uz bajramsko šerbe i kolače. Imam prof. Avdo ef. Imširović i predstavnici medžlisa upoznali su uvažene goste s muslimanima na sjeverozapadu Hrvatske i uvjetrima u kojima žive kao i o uvjetima da prakticiraju svoju vjeru, izrazivši zadovoljstvo da su uspjeli, oni koji su to željeli, da sačuvaju svoj vjerski i nacionalni identitet i da obezbijede uvjete za svoje vjerske aktivnosti.

Uvaženi gosti su upoznali  domaćine s aktivnostima Veleposlanstva, posebno naglasivši učešće Republike Indonezije na Svjetskom Halal danu koji Centar za certificiranje halal kvalitete organizira u Opatiji od 02. – 04. studenog 2016. godine.

Na kraju smo ispratili uvažene goste sa željom da i u budućnosti nastavimo s ovakvim susretima.