Na nedjeljnoj audijenciji 6. travnja 2014. godine, na Trgu svetoga Petra u Rimu, Papa Franjo posebno pozdravio Zagrebačkog muftiju

PAPINSKI POZDRAV MUFTIJI DR. AZIZU EF. HASANOVIĆU!

Kraj nedjeljnoga susreta Pape Franje vjernicima na Trgu svetoga Marka u Rimu, na kojem je papa podijelio evanđelja u džepnom formatu kako bi evanđelja uvijek bila pri ruci vjernicima, mnoge je iznenadio budući da je Papa Franjo izravno pozdravio muftiju dr. Aziza Hasanovića. Takva izravna podrška jednom muftiji na Trgu svetoga Marka u Rimu doista je rijetkost, ako se ikada i dogodila.

Čini s da je naš Muftija čovjek koji otvara sva vrata, koji promicanjem sjajnih ideja stječe prijatelje i sljedbenike diljem svijeta, pa i u samom vrhu Vatikana!

Međutim, mogli bismo se zapitati je li to doista iznenađenje ako znamo povijest ideje „Hrvatski model“ koji odavno kruži Europom kao model koji na najbolji mogući način nudi suživot različitosti, sociološki i religijski, a time i politički mir, koji od prvoga dana svoga pontifikata zagovara Papa Franjo, a koji muftija Hasanović nastoji promovirati i kao dobro razrađenu ideju muftije Ševka ef. Omerbašića koju bi efendija Hasanović, koji je i sam sudjelovao u razradi ideje, vrlo rado pretvorio u davno priželjkivanu suradnju među religijama svijeta budući da nam je svima zajednički jedan Bog.

Koliko znamo, „Hrvatski model“ uspješnog dogovora manjinske religije s državom u kojoj je kršćanstvo u golemoj većini, kao što je slučaj  u Republici Hrvatskoj, otvara vrata svim islamskim manjinskim zajednicama u Europi, kao što taj model isto tako može itekako dobro poslužiti u zemljama gdje su kršćani manjina, osobito u brojnim muslimanskim zemljama, ali isto tako u državama gdje pretežu neke druge vjerske sljedbe. Poznato je da je muftija dr. Hasanović tu sjajno razrađenu ideju pronosio na svim svojim inozemnim putovanjima, pa je po tome „Hrvatski model“ postao neka vrst posebnoga hrvatskoga brenda.

A evo kako je počelo: muftija Hasanović i mons. Alessandro D'Errico, nekako su istodobno stupili na nove dužnosti, dr. Aziz ef. Hasanović na dužnost muftije, a mons. Alessandro D'Errico na dužnost Apostolskog nuncija u Hrvatskoj (Papa Benedikt XVI. imenovao je uzoritog nadbiskupa za Apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj 21. svibnja 2012., prije toga obavljao je tu dužnost u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini). Prvu službenu posjetu koju je kao Nuncij učinio bila je posjeta Islamskoj zajednici u Hrvatskoj, o čemu smo donijeli opširnu fotoreportažu s tog druženja. U nekoliko daljnjih susreta, mons. Alessandro D'Errico i naš muftija razgovarali su o tom „Hrvatskom modelu“; ideju je Apostolski nuncij izravno prenio kolegama u Rimu, pa i samom Papi Franji.

Možda bi na ovom mjestu valjalo objasniti što uopće znači Apostolski nuncij. Zapravo, „Apostolski" znači „Papinski". Naziv Apostolski potječe iz davnih vremena kad se Papu, kao nasljednika sv. Petra, nazivalo „Apostolik", to jest: prvi apostol, apostol nad apostolima. „Nuncij" u latinskom ponajprije znači „glasnik", ali ima smisao modernoga „veleposlanika".

Na nedavnom Simpoziju u Rimu, „Promicanje mira u svijetu putem međureligijskog dijaloga i jedinstva vjere”, s kojega smo već izvijestili na ovoj stranici, veliku pažnju svih sudionika izazvalo je predavanje muftije dr. Hasanovića pod naslovom “Model reguliranja odnosa između države i vjerskih/religijskih zajednica te njegovanja/poticanja međuvjerskog/međureligijskog i (unutar) socijalnog dijaloga  u svrhu promicanja mira i stabilnosti”.

Dan ranije prije Muftijina predavanja, Papa Franjo primio je sve sudionike Simpozija. Već je tada primijećeno posebno zanimanje Pape Franje za muftiju dr. Hasanovića, pa je njihov susret na primanju bio doista srdačan (vidi fotografiju). Potom je našeg Muftiju u službenu posjetu, u uredu Kongregacije pri Vatikanu, primio kardinal Jean-Louis Tauran. Muftija mu je podrobno objasnio taj čuveni „Hrvatski model“, a ovaj je sve vrlo precizno prenio Papi.

Papi se toliko svidio Muftijin prijedlog, da nije propustio prigodu da to javno kaže na redovnom susretu s vjernicima, u nedjelju 6. travnja 2014. godine, pozdravivši posebno muftiju Hasanovića, rekavši pritom da Zagrebački muftija punim srcem podržava papinu inicijativu za mirnim rješenjem svih svjetskih kriznih pitanja, a da je „Hrvatski model“ zapravo najbolje rješenje.

Velika je to čast koja svima nama muslimanima služi na diku.

Kemal Mujičić

Posjet mons. Alessandra D'Errica Islamskom centru