U nedjelju, 01. studenog 2015. u Bužimu je održano predavanje i promocija knjige „Muhammed a.s.poslanik čovječanstvu“ autora Mirze ef. Mešića, imama Zagrebačke džamije. Domaćini i organizatori bili su JU Centar za kulturu, sport i informisanje Bužim i Medžlis islamske zajednice Bužim i promocija je održana u Domu kulture Bužim.

Promociji su prisustvovali brojni bužimljani kao i nekoliko imama MIZ Bužim na čelu sa glavnim imamom Mehmedom ef. Harčevićem i predsjednikom MIZ Bužim Enizom Veladžićem.

U ime domaćina i uvodničara, prisutne goste je poselamio izrazivši dobrodošlicu njima i prisutnima direktor JUCKSI Mersudin Nanić koji je naveo kako mu je ovo draga promocija jer je u pitanju promocija izgradnje džamije u Sisku obzirom da je autor posvetio sav prihod od prodaje knjige za tu svrhu te ovo poprima jednu drugačiju, vjerničku dimenziju.

Glavni imam MIZ Sisak Alem ef. Crnkić je govorio u kontekstu hadisa o djelima koja se nastavljaju nakon našeg ovozemnog života, navodeći plemenitu i ničim izazvanu autorovu gestu da svoj „zekat na znanje“, dugogodišnji intelektualni trud, posvećeno vrijeme i znanje uvakufi za potrebe najvažnijeg i najljepšeg hajra za muslimane u Sisku i regiji, a to je izgradnja džamije i Islamskog centra u Sisku. Time je potaknuo svakog od nas da se preispitamo, a što ćemo mi ostaviti iza sebe, da nam pristižu dobra djela. Nadahnut predmetnim hadisom, prolaznošću ovog svijeta i razmišljanjem o trajnom djelu koje će koristiti široj društvenoj zajednici, autor je odabrao fenomenalan naslov, prezentaciju Poslanikovog živtopisa referirajući se na 68 meritornih i relevantnih izvora do kojih je došao, pisao je pitkim i jednostavnim rječnikom koristeći izraze kompatibilne sa današnjim govorom mladih te ponudio nam jedno prekrasno štivo koje odiše ljubavlju prema Poslaniku i iz kojeg, čitajući, raste naša ljubav prema Poslaniku.

Zato ovo nije promocija samo knjige, ovo je promocija ljepote života u islamu, promocija konkretnog primjera kako doprinosti islamu, društvenoj zajednici, razbijanju predrasuda i stereotipa o islamu i Poslaniku te promocija Islamskog centra u Sisku kao nasušne potrebe i „lađe spasa“ za očuvanje identiteta islama i muslimana na ovim prostorima, istakao je Alem ef. Crnkić.

Sam autor Mirza ef. Mešić nije se želio referirati na samu knjigu osim što je istakao motive pisanja i posvećivanja knjige kao vakuf Islamskom centru u Sisku poručivši da želi Božije zadovoljstvo i osjetio je obavezu da prezentira istinske vrijednosti s kojima je živio naš Poslanik, koje je zagovarao i promovirao. Potom je Mirza ef. briljantno i maestralno govorio o konceptu života jednog muslimana koji se trudi prepoznati svoje potencijale, umijeća i sposobnosti koje mu je podario Uzvišeni sa željom da ih svakodnevno koristi u podizanju osobnog imanskog standarda ali i kroz rad za dobrobit islama i muslimana. Kao gorući problem današnjeg muslimanskog društva istakao je besposlicu i gubljenje vremena na stvarima od kojih nema nikakve koristi , a osvrnuo se i na današnje moderne poroke i izazove društva od kocke do prevelikog konzumiranja interneta sa fokusom na društvene mreže.

U nekoliko navrata referirao se na prioritet snažnog i jedinstvenog saffa koji je najbolji kriterij, mjerilo za duhovnu snagu muslimana te naglasio da bratstvo u islamu nemože i ne smije narušiti podjela ni po kakvoj političkoj, kulturnoj i nacionalnoj osnovi.

Govorio je o onima koji žele tumačiti islam na osnovu skromnog i površnog znanja o islamu poručujući da svatko od nas može biti u ulozi da „poziva na dobro, a odvraća od zla, ali tumačiti islam može samo ulema“.

U drugom dijelu predavanja Mirza ef. je govorio u kontekstu ajeta sure Tevbe gdje se navode karakteristike vjernika referirajući se na svaku osobinu te povezujući je sa našim stanjem u porodici i društvu.

Zaključio je sa porukom što je i životno geslo kako nikada netrebamo posustati u dobročinstvu, činjenju dobra jer time opravdavamo našu svrhu postojanja i ulogu na ovom svijetu.

Druženje je nastavljeno nakon održanog predavanja i promocije knjige sa domaćinima.