Danas je u Svečanoj dvorani na Pantovčaku predsjednica Republike Hrvatske gđa Kolinda Grabar Kitarović dodijelila državno odlikovanje predsjedniku Mešihata muftiji dr. Aziz ef. Hasanoviću. Državno povjereništvo za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske je predložilo muftiju dr. Aziz ef. Hasanovića za odlikovanje Redom Ante Starčevića za osobiti doprinos u izgradnji suverene Hrvatske države, promicanje vjerskih sloboda, tolerancije i zaštite ljudskih prava te međureligijske i kulturološke suradnje u Republici Hrvatskoj i svijetu. U svome obraćanju predsjednica Republike gđa Kolinda Grabar Kitarović je istaknula:

„Poštovani muftijo Azize ef. Hasanoviću,

Poštovani potpredsjedniče Hrvatskoga sabora

Poštovani članovi Islamske zajednice,

Poštovani uzvanici,

Prije svega, srdačno vas pozdravljam u ovoj svečanoj prigodi dodijele odlikovanja muftiji Azizu efendiji Hasanaoviću, predsjedniku Mešihata Islamske zajednice Republike Hrvatske. Ono je izraz priznanja i zahvalnosti za Vaš rad i doprinos razvoju i napretku Republike Hrvatske, a posebno za promicanje vjerskih sloboda, tolerancije i zaštite ljudskih prava, kao i međureligijske i kulturne suradnje u zemlji i u svijetu.

Kada smo prošle godine svečano i dostojanstveno obilježili 100. obljetnicu pravnog i institucionalnog priznanja Islamske zajednice u Hrvatskoj podsjetili smo se važnosti tog događaja za vjerski, politički i ukupni društveni život naše Hrvatske.

Činjenicu da su od tada naši građani muslimanske vjeroispovijesti ravnopravno uključeni u sva područja društvenog života potvrđuje i to što je u Hrvatskoj ustanovljen i Centar za certificiranje halal-kvalitete pa je lani održan i kongres o halal- tržištu u Opatiji kao jamstvo poslovanja u skladu s islamskim propisima što čini važan segment hrvatskog izvoznog gospodarstva. 

Svojim ste angažmanom u tom projektu, kao i cijela Islamska zajednica, pridonijeli lakšim pristupom Hrvatske novim tržištima te boljem razumijevanju islamskog svijeta i Europe.  

Uvjerena sam kako s pravom ističemo hrvatsko iskustvo zajedničkog života, kršćanske većine i muslimanske manjine, kao primjer uspješnog uspostavljanja međuvjerskog dijaloga, u čemu je osobito važna uloga Islamske zajednice u Hrvatskoj i Vas osobno.

Vjerujem da se taj model, u osnovi, uz poštivanje kulturne i političke specifičnosti svake pojedine zemlje, može primijeniti svuda, neovisno o tome je  li riječ o zemlji kršćanske ili muslimanske većine.

Uskoro će muslimanski vjernici diljem svijeta proslaviti blagdan Kurban-bajrama koji će nas podsjetiti i na zajedničke temelje naših vjera i praoca Abrahama - Ibrahima koji je u postojanosti svoje vjere bio spreman prinijeti najveću žrtvu Bogu.

Ovo je za muslimane i blagdan solidarnosti prema potrebitima koja je toliko potrebna suvremenom svijetu na što nas potiče nauk svake vjere kako bi svatko, prema svojim mogućnostima, pridonio izgradnji pravednijeg odnosa među ljudima. 

Vjerujem stoga da će vam ovo odlikovanje, koja vam s zadovoljstvom uručujem u ime Republike Hrvatske, osim priznanja za učinjeno, biti poticaj u budućem radu za opće dobro i napredak naše domovine Hrvatske, za daljnji razvoj međuvjerskog dijaloga i za ono najvrjednije: izgradnju međuljudskih odnosa u poštovanju, prihvaćanju i solidarnosti.

Koristim se ovom prigodom, u povodu nadolazeće proslave Kurban bajrama, uputiti i srdačnu čestitku vama, vašoj obitelji, vjerskim službenicima  i svim hrvatskim državljanima i državljankama islamske vjeroispovijesti.

Na kraju, poštovani Muftiju Hasanoviću, prije nego Vam još jednom čestitam na odlikovanju, ne mogu zaobići činjenicu da upravo danas, kada ste nagrađeni visokim državnim priznanjem Republike Hrvatske počinje i Vaš put na hadž u Meku. Želim da vam taj put donese obilje božanske prisutnosti, koja će Vas nadahnuti za daljnji rad na dobrobit naše zajedničke Domovine Hrvatske!

Nakon obraćanja predsjednica gđa Kolinda Grabar Kitarović uručila je muftiji dr. Aziz ef. Hasanoviću odlikovanje, a potom se muftija obratio prisutnima:

„Cijenjena predsjednice Republike Hrvatske gđo Kolinda Grabar Kitarović, cijenjeni članovi Povjerenstva za dodjelu odlikovanja i priznanja, cijenjeni predsjedniče Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj i najbliži suradnici te ostali prisutni, prije svega dozvolite mi da, odmah na početku, uputim iskrenu zahvalu Vama cijenjena predsjednice Republike Hrvatske gđo Kolinda Grabar Kitarović kao i uvaženim članovima Povjerenstva za dodjelu priznanja i odlikovanja zbog ukazane časti dodjelom ovog, za mene i Zajednicu, velikog priznanja i odlikovanja. Iako je naslovljeno na moju malenkost, odlikovanje je naše zajedničko postignuće jer je rezultat našeg zajedničkog truda, zalaganja i suradnje.                         

Stoga sam posebno zahvalan imamima, muallimama te cjelokupnom osoblju Islamske zajednice u Hrvatskoj, članovima Mešihata i Sabora, izvršnim odborima medžlisa i članovima naše zajednice koji se neumorno daju za izgradnju naše zajednice i društva. Zahvalan sam i predsjednici Republike gđi Grabar Kitarović, ali i Državi u cjelini jer na svim razinama nailazimo na prijatelje i iskrene suradnike u izgradnji našega društva. Posebno sam sretan jer ovo nije prvo odlikovanje koje je jedan muftija u Republici Hrvatskoj dobio budući da je i moj prethodnik muftija Ševko ef. Omerbašić također odlikovan.

Ova odlikovanja predstavljaju za nas i Islamsku zajednicu u Hrvatskoj kontinuitet priznanja za dobro koje činimo, izraz velike časti i ponosa za današnju generaciju, ali isto tako i obavezu, kako nama tako i onima koji će doći poslije nas da čuvaju i izgrađuju, zajednicu, društvo i domovinu. To će biti u stanju samo ako budu ispravno razumijevali svoju vjeru. Naša povijest govori da su muslimani uvijek gradili i branili ovu zemlju posebice u Domovinskom ratu kada je preko 1100 muslimana utkalo svoje živote u neovisnost i samostalnost Republike Hrvatske. Zato ćemo nastaviti neumorno raditi kako bismo i dalje davali svoj doprinos miru, stabilnosti, međusobnom uvažavanju i poštivanju, a što su prepoznali mnogi i u inozemstvu.                                              

Vjera je bila, jeste, ali i mora ostati pokretač za činjenje dobra, pogotovo prema drugomu, u potpunosti poštujući različitosti i uvažavajući ih. Jer na koncu Bog nas uči, da je htio, sve bi ljude sljedbenicima jedne vjere učinio. Zato mi nismo i ne možemo biti isključivi, a to je ono što je temeljni sastojak za integraciju i što je posljedično omogućilo da djelujemo na pozitivan način, a što je prepoznato i ovim odlikovanjem. Zahvalan sam i predstavnicima svih vjerskih zajednica koji su svojim zalaganjem ugradili sebe u međureligijski mozaik jedinstven u Europi i svijetu.

Uz želju da naš motiv uvijek bude činjenje dobra prema drugomu, a da poštivanje i međusobno uvažavanje ostanu zauvijek naša odlika i da se nikada ne umorimo u zalaganju da ono što je dobro pobjeđuje kako bi mir, stabilnost i zajedništvo donijeli najljepše plodove, iskreno se zahvaljujem na dodijeljenom odlikovanju!

Potom je uslijedilo zajedničko fotografiranje predsjednice Republike, muftije i prisutnih te ugodno druženje.