Protekli petak i subota, 8. i 9. studenoga, protekli su doista svečano u Varaždinu. Ta je dva dana bilo zaista lijepo biti musliman u tom drevnom gradu, davnom glavnom gradu Hrvatske, gradu baroka i vedrih ljudi. U ta dva dana proslavili smo dva desetljeća od formiranja Varaždinskog džemata, a u ta dva desetljeća muslimani su u Varaždinu našli svoj novi dom budući da su ih iz njihovi vjekovnih domova protjerali oni kojima je sve mâlo, koji svugdje gdje su došli napravili helač.

U ta dva desetljeća kupljena je, uređena i nedavno obnovljena Kuća islama, Varaždinski medžlis. I ta je obnovljena Kuća islama bila povod da Mešihat Islamske zajednice Hrvatske i Varaždinski džemat proslave vrijedan jubilej Sjeverno-zapadne Hrvatske.

Tradicionalno gostoljubivi varaždinski muslimani pozvali su u goste brojne uglednike, a ovi su se puna srca odazvali.  Aldin Dugonjić pobrinuo se da naši partneri u halal-projektu sponzoriraju taj hairli jubilej, muftija dr. Hasanović pobrinuo se za punu podršku svih gradskih i crkvenih tijela,  pa je zato svečanost u svemu bila na vrlo visokoj razini.

Mešihat je podijelio priznanja i pohvalnice mnogim varaždinskim muslimanima, od onih koji su u Varaždinu već četvrtu generaciju, do svih imama koji su gradili i izgradili džemat i naših poslovnih partnera u halal-projektu. U tekstovima koje donosimo uz ovu svečanost koji naznačuju povijest stvaranja Medžlisa, ovdje ćemo samo dati fotografsku kronologiju ova dva dana; od džuma namaza i hutbe drugoga varaždinskog imama Admira ef. Muhića, velikog mevluda, svečanog otvaranja novoobnovljenog Medžlisa, do drugih brojnih druženja u tom vremenu.

Da bi svečanost bila prava svečanost, Muftija je pozvao i svoj Savjet glavnih imama na sastanak u Varaždinu, pa je i njihovo prisustvovanje dalo ovom jubileju posebno lijep ugođaj.

Naravno, posebno zahvaljujmo hotelu „Turist“ čiji smo gosti bili dva dana. Njihovo domaćinstvo bilo je pravo muslimansko – s puno duše i srca, s puno srdačnog domaćinskog ugođaja. Od same činjenice da su nas u sobi dočekali Kur'ani i tespihi, do biranih halal-jela, majstorski pripremljenih.

Za početak pogledajte nekoliko lijepih fotografija koje zorno ilustriraju tijek svečanosti a uskoro ćemo vam dati na uživanje vrlo opširnu reportažu i filmski zapis.

Džuma namaz - hatib Admir ef. Muhić

MEVLUDSKA SVEČANOST - vaz: Šemso ef. Zekotić

MEVLUDSKA SVEČANOST 1/3

MEVLUDSKA SVEČANOST 2/3

MEVLUDSKA SVEČANOST 3/3

SVEČANO OTVORENJE 1/2

SVEČANO OTVORENJE 2/2

Kemal Mujičić