Tokom prošlogodišnje posjete zamjeniku turskog premijera Bekiru Bozdagu je prenesena informacija o finansijskim poteškoćama u obnovi Ferhadije, a njegovim nalogom TIKA će realizirati preostale poslove na obnovi džamije

Piše: A.Š. Objavljeno : 15-11-2013 14:18h

Renoviranje Ferhat-pašine džamije u Banja Luci započeto je 2001.godine, uslijed finansijskih nedostataka taj dragulj bosanskohercegovačke kulturno-historijske baštine još nije zasjao svojim starim sjajem, a dobra vijest je to da će Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) realizirati završetak obnove.

Tokom prošlogodišnje posjete zamjeniku turskog premijera Bekiru Bozdagu je prenešena informacija o finansijskim poteškoćama u obnovi Ferhadije, a njegovim nalogom TIKA će realizirati preostale poslove na obnovi džamije.

Banjalučki muftija Edhem Čamdžić je istakao da su finansijski problemi bili prepreka obnavljanju Ferhadije i kazao da su iz Ankare zvaničnici dolazili u Banja Luku i da će TIKA raspisati neophodne tendere za završetak građevinskih i drugih radova.

Raduju ga ohrabrujuće poruke Vlade Turske i TIKA-e kako bi se radovi na Ferhadiji nastavili na proljeće 2014. godine, jer je Turska i ranije pomagala. Muftija Čamdžić ističe da je lično turski reisu-l-ulema Mehmed Gormez mnogo pomogao, kao i da to ”ne možemo i ne smijemo nikada zaboraviti”.

”Očekujemo da TIKA raspiše tender da bi se mogli tražiti izvođači radova. Pošto nisu mogli ove, vjerujem da će se slijedeće godine dovršiti svi radovi. Ako bi oni to uradili, mi bismo mogli 2014. godine u ovo vrijeme imati završenu Ferhadiju sa dva turbeta. Da li će to moći, zavisit će koliko će nam naša braća i prijatelji iz Turske pomoći. Mi smo neizmjerno zahvalni za njihov dosadašnji trud, ali i dalje očekujemo njihovu pomoć. Naš uvaženi reis Kavazović se izuzetno angažirao da bi se radovi priveli kraju. On moli naše prijatelje u Vladi Turske i TIKA-i da se sljedeće godine završe radovi”, istakao je muftija Čamdžić.

Obavljeni su, pojasnio je on, svi infrastrutkrni radovi. Preostali su radovi na stolariji i uređenju unutrašnjosti džamije s elementima neophodnim za obavljanje islamskih molitvi, odnosno dekoracija džamije. Tu je i dovršetak turbeta koja su, također, bila porušena, kao i uređenje pristupa džamiji.

Koordinator TIKA-e za Bosnu i Hercegovinu Zulkuf Oruc je potvrdio da će tenderi za završetak radova na Ferhadiji biti raspisani tokom predstojeće zime i da je i želja TIKA-e da se radovi što prije završe.

"Ne možemo reći kada bi poslovi mogli biti završeni. Nadamo se da će do ljeta biti okončane pripreme. Ima poslova koji se ne mogu raditi zimi. Ti poslovi mogu početi poslije marta. Sada trebamo ustanoviti konkretne sadržaje preostalih radova i na enterijeru i na eksterijeru“, kazao je Oruc.

Podsjetivši da je direktivom zamjenika turskog premijera Bozdaga TIKA preuzela inicijativu u vezi završetka obnove Ferhadije, Oruc je kazao da je u proteklom periodu obavljeno nekoliko tehničkih posjeta Banja Luci.

"Proteklih mjeseci Banja Luku su posjetili zamjenici generalnog direktora TIKA-e i stručnjaci sa turskog Yildiz Teknik Univerziteta, te delegacije koje su radile na istaživanju na polju restauracije i historije umjetnosti. Po okončanju ovih posjeta stvoreni su preduslovi za inicijativu za raspisivanje tendera. Zimsko doba smatramo pogodnim za tu vrstu posla i priprema da bi nakon toga započeli sa poslom“, kazao je Oruc.

Naglasivši da je TIKA pomagala i ranije faze obnove Ferhadije, Oruc je podsjetio da je 2009. godine TIKA donirala 400.000 eura za snadbijevanje kamenom.

"Sada planiramo poslove da okončamo obnovu Ferhadije. Kao što sam i ranije kazao, Ferhadija je džamija koja ima veliku simboličku važnost, kako za Bošnjake, tako i za Turke, Republiku Tursku i TIKA-u“, zaključio je.Jedno od najuspješnijih arhitektonskih ostvarenja

Ferhat-pašina džamija je sagrađena 1579. godine i predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih ostvarenja bosanske arhitekture u vrijeme Osmanlija u 16. stoljeću. Ferhadija je 1950. godine uvrštena u kulturnu baštinu BiH, a potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

U rano jutro 7. maja 1993. godine u Banjoj Luci je, poslije 414. godina obitavanja, do temelja srušena Ferhadija, a njeni ostaci ubrzo potom odvezeni na deponiju smeća. No, Ferhadija je bila samo jedna od 16 banjalučkih džamija koje su tokom agresije na BiH od 1992. – 1995. godine do temelja porušene.

Ostavilo je to, kako je zabilježio jedan autor, najdublju, najbolniju ranu u biću i duši Banje Luke, ali i Bošnjaka i Bosne i Hercegovine, pa se odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH (IZBiH) 7. maj od završetka agresije na BiH obilježava kao Dan džamija.

Tokom agresije na BiH sušeno je 614 džamija, te 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vaufskih objekata. Vojska Republike Srpske (VRS) potpomognuta iz Srbije srušila je 534 džamije, a Hrvatsko vijeće obrane (HVO) još njih 80. Uništeno je ili oštećeno više od 80 posto od 1.144 džamija koliko ih je prije agresije bilo na prostoru BiH.

IZVOR: NOVO VRIJEME