Zamjenik muftije Mevludi ef. Arslani je sudjelovao na Međunarodnoj znanstvenoj konferenciji o vakufima u zemljama Europskoj uniji. Skup je organiziran u organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji u suradnji s Kuvajtskim generalnim odborom za vakuf i Islamskom bankom za razvoj iz Džede.

Riječi dobrodošlice izrekao je predsjednik Mešihata IZ u Sloveniji muftija dr. Nedžad ef. Grabus. Skup je također pozdravio i gradonačelnik Ljubljane g. Zoran Janković te predstavnici Kuvajtskog generalnog odbora za vakuf i Islamske banke za razvoj iz Džede. Pored domaćina na skupu su sudjelovali i predsjednik Mešihata IZ u Srbiji dr. Mevlud ef. Dudić, muftija Murat ef. Jusuf iz Rumunjske, muftija Mustafa ef. Hadži iz Bugarske, sarajevski muftija dr. Enes ef. Ljevaković, direktor Vakufske direkcije dr. Senaid ef. Zajimović te predstavnici islamskih zajednica iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Kosova, C. Gore i Austrije. Moderator četvrte sesije Konferencije bio je hfz. Aziz ef. Alili, glavni imam zagrebački.

Zamjenik muftije Mevludi ef. Arslani imao je izlaganje na temu Vakufi i vakufname u Hrvatskoj od 1916. god. do danas. Sljedeće godine domaćin skupa o stanju i perspektivi vakufa u Europskoj uniji, u suradnjidi s Kuvajtskim generalnim odborom za vakuf i Islamskom bankom za razvoj iz Džede, bit će Islamska zajednica u Hrvatskoj.