Nekadašnji imam džemata Čarakovo kod Prijedora Sulejman ef. Dizdarević danas će biti ukopan u ovom mjestu, 22 godine nakon što su ga ubili srpski zločinci.

Prema posljednjim informacijama iz Instituta za traženje i identifikaciju nestalih, u nedjelju će biti pokopano 284 šehida, prvenstveno ekshumiranih iz masovne grobnice Tomašica.

Efendiju Dizdarevića su 23. jula 1992. godine, zajedno sa još 12 Bošnjaka, po naređenju Dragomira Soldata iz kuća izveli srpski vojnici među kojima su bili Zoran Babić i Velimir Đurić."Odža, 'ajde povedi Turke ispred džamije"Postrojili su ih, sa rukama iza glave, a onda je jedan od vojnika rekao: "Odža, 'ajde povedi Turke ispred džamije". Tu su efendija Dizdarević i njegove džematlije odmah strijeljani, a zločinci su potom zapalili džamiju. Neki su preživjeli strijeljanje, ali su stradali nakon što su dijelovi džamije pali na njih. "Osjećaji su pomiješani nakon toliko godina. Nakon svega, drago mi je što ćemo makar znati za mezar moga supruga, čije je tijelo pronađeno u masovnoj grobnici Tomašica, a izuzetno je teško prisjećati se tih užasnih dešavanja i zločina koje su počinili nad nama", kazala je za Klix.ba Safija Dizdarević, supruga imama Dizdarevića. Ističe kako je strašno to da su dvojica zločinaca, koji su strijeljali njezinog supruga, Velimir Đurić i Dragomir Soldat pušteni na slobodu dok očekuju da im bude uručena pravosnažna presuda za zločine koje su počinili. Babić je, kaže, u zatvoru, jer je osuđen i za zločin na Korićanskim stijenama. "To je katastrofa za sve nas koji smo preživjeli te zločine. Ne mogu ni zamisliti kako se osjeća jedan od muškaraca, Sead se zove, koji je preživio strijeljanje ispred džamije kada je ubijen moj suprug. Taj čovjek danas živi u Čarakovu i zamislite kako mu je vidjeti na ulicama Prijedora ljude koji su pucali u njega", ističe naša sagovornica koja danas živi u Sanskom Mostu. Među mnogobrojnim šehidima kojima će se danas klanjati dženaza nalazi se i šest sinova i muž Have Tatarević, pet sinova i muž Emine Hegić, te imam Sulejman ef. Dizdarević.Najveća masovna grobnica u BiHIz masovne grobnice Tomašica do sada su otkriveni posmrtni ostaci 435 žrtava, od čega je 275 kompletnih tijela. Među tijelima su otkriveni muškarci raznih životnih dobi i žene. Ovo je do sada najveća masovna grobnica u BiH. Naime, uz žrtve na Jakarinoj Kosi kod Prijedora, a koje su, kako je dokazano, prethodno bile ukopane u Tomašici, ovdje su bila sakrivena tijela više od 800 žrtava. Na području Bosanske krajine do sada je otkrivena 131 masovna grobnica, do toga samo u Prijedoru i okolini 61 grobnica. Na području Prijedora bilo je 59 logora i drugih objekata za zatočenje. Utvrđeno je kako je na području Prijedora ubijeno oko 3.500 osoba mahom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Haški sud osudio je 16 bosanskih Srba na ukupno 230 godina zatvora za zločine počinjene na području Prijedora. U BiH se još traga za više od 8.000 osoba ubijenih tokom agresije na tu zemlju. (Klix.ba)