Piše: Alem Crnkić

Svjesni asimilacijskih procesa, izazova konteksta društvene sredine za generacije muslimanske omladine koja više ne dolazi iz zavičajnih krajeva od Kosova do BIH kao njihovi roditelji već se rađaju, školuju, sklapaju prijateljstva i brakove u Hrvatskoj, džem'ati i Medžlisi Islamske zajednice u Hrvatskoj proteklih godina intenziviraju različite aktivnosti i sadržaje za mlade kroz Regionalna druženja, Parlaonice, izlete i ekskurzije, a sve sa ciljem umrežavanja muslimanske omladine te promoviranja islamskih vrijednosti.

S ciljem institucionalnog i sinkroniziranog djelovanja, Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj utemeljio je posebbnu Službu pod nazivom Ured za da'wu i mladež te imenovao ambicioznog, kreativnog mr.sc.Mirzu ef. Mešića, već dokazanog u radu s mladima da koordinira rad mladih kroz džem'ate i Medžlise ali i da osmišljava nove sadržajno i kreativno privlačne i zanimljive sadržaje.

Kruna i kulminacija rada s mladima artikulirana je kroz Susret islamske mladeži Islamske zajednice u Hrvatskoj što je eklatantan primjer važnosti, pažnje ali i očekivanja koju Islamska zajednica u Hrvatskoj usmjerava prema mladima.

Ove godine, za 7. Susret islamske mladeži odabran je Islamski centar Rijeka kojeg su mnogi mladići i djevojke, učesnici Susreta po prvi put vizualno osjetili, doživjeli i boravili u njegovim skladno i moderno uređenim prostorijama što korespondira, po simbolici i njihovom načinu razmišljanja, pogledu u budućnost, modernom i lijepom.

05. i 06. travnja 2014. dogodila se najljepša razglednica Islamske zajednice u Hrvatskoj kroz okupljanje, druženje, razmjenjivanje mišljenja 200-ak mladih, delegiranih iz svih Medžlisa u Hrvatskoj koji su pokazali da Islamska zajednica u Hrvatskoj ima snagu, najljepši ukras i nadamo se, budućnost odgovornog preuzimanja i vođenja najvažnije instuticije muslimana u Hrvatskoj.

Upravo su to bile temeljne poruke svih govornika, izlagača, profesora koji su govorili kroz perspektivu prošlosti, sadašnjosti, budućnosti sa ciljem da se izvuku pouke i poruke pa ćemo se ukratko osvrnuti na izlaganja svakoga od njih.

Okupljeni u Kongresnoj dvorani Islamskog centra u Rijeci, a prethodno sa osmijehom i naljepšim riječima dočekani od strane vrijedne omladine OKM-a Medžlisa Rijeka koji su uspješno podnijeli veliki teret organizacije, omladinu iz Hrvatske prvo su „poselamile“ kur'anske riječi u izvođenju Ćamil ef. Bašića, glavnog imama MIZ Zadar, a nakon toga Hajrudin ef. Mujkanović, glavni imam MIZ Rijeka koji je sa posebnim zadovoljstvom i radošću izrazio dobrodošlicu svima u Islamski centar Rijeka sa željom da se osjećaju ugodno. Nije krio zadovoljstvo i uzbuđenje što je baš Islamski centar Rijeka izabran da bude mjesto najvećeg skupa muslimanske omladine u Hrvatskoj, a omladina OKM-a Rijeka da bude domaćin.

Potom se biranim riječima, a kad to kažemo onda mislimo na riječi koje srce izgovara, a jezik prenosi obratio voditelj Ureda za da'wu i mladež mr.sc.Mirza ef. Mešić koji je odaslao vrlo važne poruke, opservacije ali i očekivanja, nade od mladih.

7. Susret islamske mladeži nazvao je jednim od najvažnijih događaja i projekata Islamske zajednice u toku jedne godine ali i pravim pokazateljem našeg stanja i budućnosti Zajednice. Od zainteresiranosti, htijenja i ustrajnosti kroz angažman mladih ovisi napredak i budućnost Islamske zajednice u Hrvatskoj, apostrofirao je i naglasio Mirza ef. Mešić.

Naš je cilj, naša je želja, da budemo prepoznati po  moralnoj i  vrijednoj omladini među kojima će biti odličnih učenika i studenata, vrijednih radnika, vrsnih zanatlija, poštenih trgovaca, dobrih sportaša, povjereljivih prijatelja, uzoritih građana ove države, ali prije i poslije svega, dobrih muslimana I muslimanki, odanih svojoj uzvišenoj vjeri i njenim principima. Bez jakih osoba, poput vas, bez jake omladine, moralne i svojoj vjeri predane, mi ne možemo, nemamo s kim, planirati  bolju  budućnost. Zato želimo da Islamsku zajednicu shvaćate kao svoju „Lađu spasa“ u ovim burnim vremenima punim izazova, kao svoj dom, u kojem su vam vrata uvijek otvorena i kroz koja možete ući i kada vas nitko ne zove, bile su krunske poruke Mirze ef. Mešića.

Sa željom i nadom da budu odgovorni prema svojoj Zajednici, da se kroz ovakva okupljanja pobudi kvalitetnija ljubav prema islamu, džematu, braći i sestrama po  vjeri te da se kroz ova dva dana zametne i ozbiljna, po šerijatu, dozvoljena veza, Mirza ef. je završio dobro poznatim kur'anskim ajetom koji oslikava najjača vezu izraženu u suri Ali Imran : “I svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte”.

Nakon njega, radosnim i ozarenim licima prisutne mladeži obratio se izaslanik muftije dr.sc.Aziza ef. Hasanovića, mr.sc.Nermin ef. Botonjić koji je s početka prenio srdačne selame muftije dr.Hasanovića mladima te potom aktualizirao nekoliko smjernica za kvalitetnije djelovanje i rad mladih kroz džem'ate u Hrvatskoj.

Obzirom da danas sve više svjedočimo kako je naša najveća životna vrijednost, vjera umjesto kohezionog postala faktor nerazumijevanja, svađe, netpeljivosti, mržnje, isključivosti pa i otvorenih sukoba i ratova između muslimana, što svjedoče brojni sukobi unutar muslimanskog svijeta ali i različite etikete, termini kojima se muslimani međusobno opisuju, Ured za da'wu i mladež pozvao je jednog od najeminentnijih stručnjaka i poznavatelja ove oblasti, prof.dr.Ahmeta Alibašića da bude gost-predavač na ovogodišnjem Susretu muslimanske mladeži te im približi temu „Međumuslimansko razumijevanje“.

Prof.dr.Ahmet Alibašić je zaista uspio, jednu vrlo kompleksnu i zamršenu temu približiti omladini srednjoškolske dobi na način izvrsne komparacije, ilustracije kroz svakodnevni život, stanja i pojave.

Dr. Alibašić govorio je o tri aspekta ili tri razine na kojima počivaju problemi današnjeg muslimanskog svijeta, a posljedično tome i nerazumijevanje, a to je: deficit znanja, deficit slobode i deficit pravde.

Nakon pauze za podne-namaz, „radni dio“ je nastavljen kroz projekciju 50-minutnog dokumentarnog filma „Srebrenica-izvan razumne sumnje“, koji preispituje ljudski razum i vjerovanje u (ne)pravdu, razmjere genocida u Srebrenici i svjedočanstva od kojih dah zastaje.

Iako traumatičan i emotivno nabijen, dokumentarni film o genocidu u Srebrenici mladi su popratili sa šokom, tugom i nevjericom, poglavito zbog toga, što je među njima bio veliki broj onih koji su se rodili iste godine kada se u Srebrenici desio genocid.

Kao nastavak uslijedilo je predavanje dr. sc.Nedžada  Ajnadžića, generala Armije BiH u mirovini i ratnog zapovijednika 1. Korpusa Armije RBIH koji je ukazao na posebnosti i važnost odbrane glavnog grada Bosne i Hercegovine Sarajeva za vrijeme agresije od 1992. – 1995. kroz predstavljanje egzaktnih podataka o broju učesnika, strukturi učesnika te broju stradalih.

Nakon akšam-namaza pa sve do jacije-namaza omladina je imala priliku opustiti se i uživati u mevludskom programu kojeg su izveli imami Islamske zajednice u Hrvatskoj kao i hor Selsebil MIZ Rijeka dok je prigodno obraćanje širom džem'atskom sloju održao dr.sc.Ahmet Alibašić.

Postjacijsko vrijeme je bilo predviđeno za neformalno druženje mladih u Kongresnoj dvorani, a obogaćeno je podjelom Zahvalnica svim učesnicima 7.Susreta muslimanske mladeži kao trajan znak sjećanja na lijepi događaj ali i prigodnih simboličnih i poučnih darova poput kamenčića sa hadiskom porukom te zbirke pjesama Edina Okanovića, nadahnutog mladića u invalidskim kolicima čija je prezentacija održana tijekom trajanja radnog dijela.

Nakon (ne)prospavane noći u hotelu Lovran, naravno zbog mladalačke zaigranosti, omladina je prošetala čuvenim obalnim šetalištem „Lungomare“ koje povezuje mjesta na Opatijskoj rivijeri gdje su ovjekovječene najljepše fotografije za dugo i lijepo sjećanje.

Na podne-namazu u riječkom Isl.centru ponovno smo se susreli sa dragim domaćinima koji su nas počastili ručkom i slasticama te smo rezimirali sve dojmove i zaključke sa ovog 7.po mnogo čemu nezaboravnog Susreta muslimanske mladeži.

Kakvi su dojmovi, impresije, zaključci, pokazat će i Anketni listovi koje su ispunili mladi, ali zaključak sviju je jedinstven-druženje i okupljanje mladih je nezamjenjivo bez obzira na kvalitet i prednost svih tehnoloških otkrića jer druženje i okupljanje mladih isounjava pozitivnom energijom.

Osjećamo bratsku obavezu da se sa najljepšim riječima zahvalimo Medžlisu IZ-e Rijeka i OKM-u MIZ Rijeka koji su nam pokazali puninu gostoprimstva i ugodnog osjećanja tijekom dvodnevnog boravka u Rijeci.

Povezani članci