U subotu, 28. 05., poslije sabah namaza, skupina omladinaca se uputila na dugo očekivani dvodnevni zajednički izlet. Izlet je organizirao naš Mirza ef. Mešić, voditelj Ureda za dawu i mladež IZ u Hrvatskoj, s ciljem  da se sklope nova poznanstva i da se kroz poticajne razgovore i džematski duh što bolje pripremimo za nadolazeći mjesec Ramazan.

Dobro raspoloženi, napustili smo naš Zagreb i uputili se na prvu destinaciju – Sarajevo. Put do Sarajeva smo kratili pričom i upoznavanjem, jer je prisustvovalo nekoliko omladninskih generacija.

Po dolasku u Sarajevo posjetili smo novo otvorenu i obnovljenu Vijećnicu, čija unutrašnjost ostavlja bez daha. Sa sigurnošću možemo reći da je Sarajevo dobilo još jednu novu/staru turističku znamenitost. Klanjali smo podne namaz u nezaobilaznoj Begovoj džamiji i proveli par slobodnih sati uživajući u ovom čarobnom šeheru.

Svratili smo i na Vrelo Bosne te predahnuli okruženi ljepotom prirode i svježim zrakom.

Predvečer smo krenuli prema našoj drugoj destinaciji – Mostaru. Lijepo su nas dočekali i ugostili medresanti Karađoz – begove medrese, u čijem smo internatu i prenoćili.

Poslije doručka, razgledavanje smo počeli obilaskom Karađoz – begove džamije. Izgrađena je prema nacrtima slavnog osmanlijskog arhitekta Sinana i uvrštena je u nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine. U njoj se nalazi i Kur'an iz 16. stoljeća koji je ručno napisan. Najhrabriji su se popeli na munaru ove veličanstvene džamije i bili nagrađeni nezaboravnim pogledom na cijeli grad.

Prošetali smo do Starog mosta, odmarali na obali rijeke Neretve i divili se odvažnim mostarskim skakačima u hladnu rijeku.

Slijedeća destinacija je bio grad Blagaj i nezaobilazna Tekija na Buni. Ovo mjesto vrijedi posjetiti. Svaki put pogled zastane diveći se skladu prirode i arhitekture, a žubor rijeke, cvrkut ptica i cvijetni mirisi čarobno i nestvarno se stapaju s molitvom Uzvišenom Allahu dž.š. Dugo će se pamtiti popijena kafa u osvježavajućem okruženju rijeke i uživanje u slatkim, tek dozrelim trešnjama.

Po povratku smo obišli i našu zadnju destinaciju, a to je grad Počitelj u sastavu općine Čapljina. I ovaj grad toliko toga nudi. Prelijepa priroda i arhitektura neće vas ostaviti ravnodušnim. Počiteljska tvrđava pruža prekrasan pogled na Neretvu, Šišman Ibrahim – pašinu džamiju i Sahat – kulu.

Umorni, ali zadovoljni vratili smo se svojim domovima i jedva čekamo naša slijedeća putovanja ako Bog da.

Edina Bešić