Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je "Redom Ante Starčevića" predsjednika Mešihata islamske zajednice u Republici Hrvatskoj muftiju Aziza ef. Hasanovića za osobiti doprinos u izgradnji suverene hrvatske države, promicanje vjerskih sloboda, tolerancije i zaštite ljudskih prava te međureligijske i kulturološke suradnje u Hrvatskoj i svijetu.

„Kada smo prošle godine svečano i dostojanstveno obilježili stotu obljetnicu pravnog i institucionalnog priznanja islamske zajednice u Hrvatskoj, podsjetili smo se važnosti tog događaja za vjerski, politički i ukupni društveni život naše Hrvatske“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović i naglasila kako su hrvatski građani muslimanske vjeroispovijesti ravnopravno uključeni u sva područja društvenog života.

„To potvrđuje i Centar za certificiranje halal-kvalitete, koji čini važan segment hrvatskog izvoznog gospodarstva, čime je islamska zajednica u Hrvatskoj pridonijela lakšem pristupu Hrvatske novim tržištima i boljem razumijevanju islamskog svijeta i Europe, kazala je hrvatska Predsjednica.

„Uvjerena sam kako s pravom ističemo hrvatsko iskustvo zajedničkog života kršćanske većine i muslimanske manjine, kao primjer uspješnog uspostavljanja međuvjerskog dijaloga, u čemu je osobito važna uloga Islamske zajednice u Hrvatskoj“, dodala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Izrazila je uvjerenje da se taj model uz poštivanje kulturne i političke specifičnosti svake pojedine zemlje može primijeniti svuda, neovisno o tome je li riječ o zemlji kršćanske ili muslimanske većine.

Predsjednica Republike je iskoristila prigodu te uputila efendiji Hasanoviću, njegovoj obitelji, vjerskim službenicima i svim hrvatskim državljanima i državljankama islamske vjeroispovijesti čestitku za skori blagdan Kurban-bajrama.