Prva godina BiltenaDragi čitatelji!

Od svih kritičara najveći je, najgenijalniji i najnepogrešiviji – vrijeme, riječi su Visariona Grigorijeviča Belinskog. Iza nas je godina dana i 12 brojeva novog, redizajniranog Biltena, a upravo će to vrijeme za nama, kao i ono koje tek dolazi, dati svoj sud o opravdanosti i važnosti tiskanja glasila najvećeg Medžlisa u Hrvatskoj.

Zacijelo ćete se složiti sa mnom da nam je ponekad doista zamorno bdjeti nad djecom i pomagati im dok rješavaju zadaće. No, kada je riječ o našoj vlastitoj djeci, koja će trudom i zalaganjem steći vrijedne i korisne radne navike, a u čijim plodovima ćemo, pomažući im, uživati i mi, njihovi roditelji, ništa nam nije teško. Upravo stoga, a u povodu obljetnice novoga Biltena, najiskrenije se zahvaljujem članovima Uredništva na predanom i volonterskom radu, plodnim i kreativnim idejama koje su se na ovim stranicama artikulirale – katkad sučeljavale, katkad pomirivale.

Nerijetko baš zanijemim, štoviše impresioniran sam entuzijazmom i predanošću članova Uredništva ove tiskovine, koji iz mjeseca u mjesec, strpljivo i marljivo, pristupaju pripremi i sakupljanju materijala za novi broj, a sve s krajnjim ciljem: da džematu našeg Medžlisa oplemene i upotpune sadržaje naše zajednice te da, neizravno, budu povezani sa svakom vjerničkom dušom, svakom muslimanskom kućom, svakim dobronamjernim čovjekom.

Naše glasilo, iz mjeseca u mjesec, ugleda svjetlo dana zahvaljujući njihovu trudu, ali i financijskoj pomoći naših džematlija. Molim Svevišnjeg Gospodara da ih obilato nagradi. Radeći svaki novi Bilten, nastojimo biti bolji, ali i ispraviti moguće propuste. Molim vas da nam halalite ako je došlo do nekog propusta s naše strane. U proteklom razdoblju Uredništvo je zabilježilo dvije usmene primjedbe vezane za objavljivanje hutbi, no nakon jasnog i nedvosmislenog pojašnjenja i to je riješeno.

Ne čekajući da vrijeme da svoj sud o našem Biltenu, poduhvatit ću se male inventure: u proteklih 12 brojeva zabilježili smo 38 hutbi, više bajramskih poruka, 20-30 izvornih članaka, više aktualnih intervjua, sadržajne i zanimljive aktivnosti iz vjeronaučnih klupa, informacije o akikama, vjenčanjima, dženazama, o posjetima našem Centru i raznim svečanostima, uspjesima NK Nur, odjecima naših aktivnosti kod drugih… Zato mi ne uzmite za zlo ako ustvrdim da smo objektivno napravili velike korake u području informiranosti i dali značajan doprinos jačanju vjerske, kulturne i nacionalne svijesti našeg džemata.

Utoliko posebnu zahvalu upućujem g. Ismetu Isakoviću, koji na sastanke Uredništva dolazi iz Siska i koji tehnički oprema i uređuje naš Bilten, tiskari Top grafika iz Velike Gorice te svima koji nam šalju svoje priloge i materijale, a osobito odlične fotografije, u čemu svakako prednjače g. Kemal Mujičić i h. Muhamed Imeri. Hvala im!

Ne poznavajući dobro ljude, počesto, nažalost, donosimo sud na temelju mišljenja drugih o njima, pa već u prvom dodiru imamo formirane stavove, ustvari mutne predodžbe, o ljudima koje čak nismo niti pokušali upoznati. Istina, ponekad je uputno poslušati svoje šesto čulo, koje nam može puno toga kazati, i nekih se kloniti. Istodobno, zdravije je po nas i okolinu otvoriti se i pokušati upoznati ljude koji nas okružuju, koje svakodnevno susrećemo, s kojim radimo i živimo.

Želja nam je na stranicama Biltena predstaviti i pobliže upoznati one od nas koji su pomagali rad Zajednice i aktivno sudjelovali u njezinu stasanju i izrastanju u uglednu i poštovanu vjersku zajednicu, a koje, unatoč njihovoj prisutnosti, ustvari ne poznajemo dovoljno.

Na tom tragu su i tekstovi o vakifima koje za Bilten priprema muftija Ševko ef. Omerbašić. Ubuduće ćemo češće objavljivati i razgovore sa živim vakifima te hanumama, potomcima ili rodbinom onih koji preseliše na Ahiret, podsjetiti se njihove plemenitosti i velikodušnosti, života koji su ugradili u našu duhovnu kuću, osiguravši nama i našoj djeci dom u kome nikome nije tijesno, u kome ima mjesta za svakoga. Oni su nam svjetionici i još uvijek živi orijentiri da se ne zagubimo u dunjalučkim tminama. To je tek mali znak naše zahvalnosti za ono što su nam ostavili u amanet, to je naš dug prema tim dobrim dušama.

Iza nas su mubarek bajramski dani, a izravan prijenos bajramske svečanosti na HRT-u je, nakon mnogo godina, iz Zagrebačke labudice preseljen u Riječku školjku i ukras Mediterana. Svjesni goleme odgovornosti pa i tereta koji pripreme programa za TV i radioprijenos zahtijevaju, čestitamo braći i sestrama u Rijeci, IOM-u Rijeka te njihovu Muallimskom vijeću, na čelu s vrijednim glavnim imamom h. Hajrudinom ef. Mujkanovićem, koji je bio koordinator cijelog programa.

Ono što je obilježilo protekli mjesec, ali i upotpunilo bajramsku radost mnogih, zasigurno je povijesna utakmica i plasman nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Nažalost, plasman reprezentacije na Svjetsko prvenstvo uvijek će nas podsjećati i na gubitak tri mlada navijača u prometnoj nesreći nakon utakmice, a umjesto radosti osjećat ćemo bol. Kako je naš glavni imam poznavao jednog od stradalih mladića, on je, ispred našeg Medžlisa, prisustvovao i njihovim dženazama, a na stranicama koje slijede donosimo i osvrt o tome. Neka je Allahov, dž. š., rahmet mladim dušama rahmetli Almira Kasumovića, Hasiba Mahmića i Vildana Pehlića.

U posljednjem broju Biltena potkrao nam se i nenamjeran propust. Unatoč intervenciji glavnog imama na samoj sjednici da se netočan navod iz zapisnika sa sjednice IOM-a u kojem stoji da je uprava škole “Grof Janko Drašković” tražila smjenu vjeroučitelja Rahima ef. Zeće ispravi, te se istakne kako je riječ o zahtjevu roditelja, a koji je Mešihat kasnije i prihvatio, vrijednom tajniku IOM-a h. Adnanu Omanoviću, koji priprema sve izvode iz zapisnika otkako je član IOM-a, to je promaklo. Dosad nije zabilježen nijedan prigovor ili reakcija na neki od zapisnika, no ovaj nam je put promaknula pogrješka na koju nam je ukazao Mešihat. Zaprimljeni dopis u cijelosti prenosimo u rubrici reagiranja, kritike i pohvale.

Ovo je, međutim, i prigoda da se zahvalim vrijednom i požrtvovnom tajniku IOM-a h. Adnanu Omanoviću na predanom volonterskom radu u Medžlisu. On se poduhvatio raznih poslova: od provjere i postavljanja razglasa u džamiji, preko poslova tajnika IOM-a, do iznimno zahtjevnog i odgovornog organiziranja i provođenja vjeronaučnog natjecanja.

Bilten, kao uostalom i sve što radimo, hvala Bogu, dakako podliježe kritičkom mišljenju. Uredništvo će sa zadovoljstvom razmotriti sve vaše prijedloge, kritike i sugestije, smatrajući ih vjetrom u leđa i dajući im dostojan tretman.

Otvorenost i javno izgovorena ili napisana riječ nikada se ne bi trebale doživljavati kao omalovažavanje rada neke ustanove ili pojedinaca ili, pak, kao veličanje druge ili drugih. Zato mi se čini posebno zanimljivim podijeliti s vama dio iznimne bajramske poruke reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića u kojoj, među ostalim, stoji:

“U ime vjere trebamo se odmaknuti od oholih i umišljenih, od imitatora i neznalica koji drže da su vlasnici duhovnih istina. Mi bosanski muslimani moramo dobro gledati kuda idemo i ko nam u susret dolazi. Naša odgovornost za našu duhovnu tradiciju počinje odmah tu ispred naših nogu. Povijest nas uči da bilo kakvo ljudsko postignuće nije moguće ostvariti bez ozračja povjerenja, mira, mudrih odluka, dobre komunikacije i otvorenosti za razgovor. Čini mi se prikladnim da u ovom mubarek danu, pred vama braćom i sestrama, pozovem na nužnost uljuđenog razgovora o svim teškim pitanjima u našoj domovini i našoj zajednici. Svako od nas može prepoznati gdje mu je mjesto i kako može biti bolji, iskreniji, islamskiji i demokratičniji.”

Tragom Reis-efendijinih riječi, s istim dovama i željama na jeziku, i što je mnogo važnije – u srcu, srdačno vas selamim!

dr. med. Gzim REDŽEPI predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Zagreb