U organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, u Zagrebu je od 22. do 26.3. 2016. godine, uspješno realiziran projekt „Proljetna škola islama“. Vjersko-prosvjetna služba osmislila je bogat edukativno-zabavni program za osmaše iz svih medžlisa u Republici Hrvatskoj. Cilj je bio ponuditi našim najboljim učenicima kvalitetne sadržaje kroz koje će osjetiti ljepotu islama, naučiti praktično povezivati primjenu islamskih propisa sa svakodnevnim životnim obvezama, sklapati i njegovati prijateljstva s vršnjacima na šerijatskim temeljima, usavršavati učenje Kur'ana, proširiti znanje o islamu. Odlučili smo se za ovu ciljnu skupinu kako bismo im predstavili i Islamsku gimnaziju te ih pokušali pridobiti u ovu obrazovnu instituciju Islamske zajednice. U realizaciji programa sudjelovalo je 7 profesora i odgajatelja, a logistička potpora, uz Mešihat, bila je i Islamska gimnazija, Centar za certificiranje halal kvalitete, MIZ Zagreb te medžlisi iz kojih su učenici došli. Svima koji su sudjelovali u ovom projektu najsrdačnije zahvaljujemo.

Edukativni program

U utorak, 22.3.2016., bilo je okupljanje učenika u IC Zagreb, međusobno upoznavanje i upoznavanje s kućnim redom te ciljevima programa. Sljedeća 3 dana do podne namaza učenici su imali nastavu. O islamskim temama razgovarali su s mr. sc. Mirzom ef. Mešićem. Sate kiraeta vodio je kr. hfz. mr. sc. Aziz ef. Alili, a usavršavanje arapskog pisma za one koji ga još nisu završili hfz. Sabaheta Mandžić. Zanimljivu prezentaciju o halal proizvodima održao je edukator pri Centru za certificiranje halal kvalitete Nedim Omerović, mr. teol., a poticajnu radionicu o dovi m. Emina Mešić, vjersko-prosvjetna referentica

Polaznici Proljetne škole islama na satu kiraeta

Sat islamskog vjeronauka

Nakon izlaganja o halalu, zasladili su se halal Dorinom

Podršku u aktivnostima Proljetne škole islama dao je i muftija dr. Aziz ef. Hasanović. U petak prije podne posjetio je učenike, upoznao se sa svakim ponaosob i uputio im korisne savjete.

Suvremeni mediji, mladi i islam

Svjesni činjenice da naša djeca odrastaju u digitalnom dobu, ponudili smo im niz aktivnosti prožetih islamom u duhu suvremenog svijeta. Jedan od prvih zadataka bio je osmisliti i objaviti fb status koji predstavlja njihovo trenutno emocionalno stanje. Pored lijepih fotografija nastalih u Islamskom centru Zagreb, djeca su nas oduševila objavljenim porukama poput:

  • Allah je jedan!

  • Svi smo mi jedno. Nema razlike međe nama. Svi mi smo Allahova djeca.

  • Kur'an zaista čisti srca!

  • Džamija – moja druga kuća.

  • Gospodaru, primi moju dovu.

  • Čovjek je vjere svog prijatelja, pa neka gleda s kim će se družiti.

  • Imam samo jednu želju, a to je da stanem pred Gospodara i da mi kaže: "Idi, oprostio sam ti!!"

Bilo je i simpatičnih statusa poput ovoga: "Nemoj da gubim abdest", koji ukazuju na mnogo bitnih stvari poput: smisla abdesta u čuvanju od grijeha te utjecaj sredine i sadržaja programa na komunikaciju među vršnjacima. Uistinu, duhovita poruka. Zanimljivo je kako djeca razmišljaju kad im date jasne upute. Neki od ciljeva ove ideje su:

  • Oslobađati djecu od kompleksa da se javno predstavljaju onim što jesu;

  • Upućivati ih na bitne stvari u životu muslimana kao individue;

  • Skrenuti im pažnju kako mogu društvene mreže koristiti u promicanju dobra;

  • Osvijestiti odgovornost za javno izgovorenu i napisanu riječ.

Drugi zadatak kojim smo se bavili u okviru teme: Suvremeni mediji, mladi i islam, bio je osmisliti i snimiti reklamu za džumu. Djeca su prikupljala video materijale tijekom džume namaza u Zagrebačkoj džamiji, a ono što je nastalo kao rezultat njihovoga rada možemo nazvati kratkim filmom sa porukom. Dio nastalih sadržaja pokazali smo roditeljima na završnoj priredbi, a drugi dio će dovršiti i postaviti u našu fb grupu. Radeći istraživanje za ovaj zadatak jedna djevojčica je ushićeno uskliknula: - Nikada u životu nisam vidjela ovoliko muslimana na jednome mjestu. – Poruka nad kojom se svi možemo zamisliti. Inače, mnogo smo razgovarali s našom djecom i vidjeli s kakvim se sve strahovima bore i suočavaju u svojim sredinama. Kao svjedok vremena u kojem živimo još mi zvoni poruka jedne djevojčice: - Strahujem od svakog mogućeg Brisela i  Pariza, što će mi reći prijatelji kad poslije tih nemilih događaja dođem u školu…-

Cilj ovog zadatka bio je osvijestiti mladima kakve su mogućnosti reklame i filma u predstavljanju poruka islama.

U trećem smo zadatku putem platforme LearningApps podučili djecu kako mogu učiti na zabavan način. Novostečeno znanje o islamu kao i stečeno iskustvo u novoj sredini mogli su utkati u internet igrice. Sami su izrađivali različite kvizove sa islamskim sadržajima. Dobili su preporuku da novostečeno znanje i vještine koriste i pri učenju drugih školskih predmeta.

Uputili smo ih i na korisne islamske web stranice putem kojih i sami mogu napredovati u stjecanju islamskog znanja kao i u nadoknađivanju propuštenoga, naročito onoga iz područja arapskoga pisma i pravilnoga učenja Kur'ana.

Zabavni program

Pored nastave i predavanja primjerenih uzrastu učenika, svaki smo dan obogatili zabavnim aktivnostima. Kino, muzej, Bundek, OKM samo su neki od sadržaja ovog intenzivnog druženja. Večeri ilahija, folklora te noć kane tematske su večeri koje su zamijenile tv i Internet. Oduševljenje aktivnostima u Proljetnoj školi islama djeca su prenijela nakon završenog projekta. Dobili smo sljedeće poruke:

Hvala vam od srca. Hvala svima vama. Hvala vam što ste učinili ove praznike i ovo iskustvo jedno od najboljih u mojem životu. Bilo mi je drago i jako sam sretna što sam vas sve upoznala i sto smo se tako zbližili. Želim zahvaliti svakome tko je doprinio da ovo iskustvo bude tako izvrsno. Hvala svakome koji me podsjetio i naučio neke stvari. Hvala vam na društvu, na trenucima provedenim s vama. Tako sam sretna što sam vas upoznala, ali sam u isto vrijeme i tužna što je došao kraj ovom prekrasnom druženju. Bilo mi je teško odvojiti se od vas. Navikla sam se da svaki dan u 9 sati vidim ljude od kojih sam stekla novo znanje, novo iskustvo, novo prijateljtvo. Nadam se da ćemo ostati u kontaktu i da ćete me se sjećati u najboljem ako Bog da. Sretno svakome od vas bilo i da vam Allah dž.š. podari svako dobro. Volim vas sve.

Hvala vam svima! Hvala muallimama, hafizima i efendijama! Hvala vam na naučenom i ponovljenom znanju. Hvala vam što ste ove dane učinili jednim od najboljih i najlijepših dana mog života. Nadam se, ako Bog da, da cemo se opet sresti i družiti. Svi smo se prekrasno složili. Nikad vas neću zaboraviti.

Nezaboravno iskustvo! Hvala Vam od srca što ste se toliko trudili oko nas. Najljepši doživljaj u životu nosim odavde: učenje ilahija na Bundeku, pod vedrim nebom, s odabranim društvom!

Realizatori i sudionici programa

Profesori:

  1. Emina Mešić, vjersko-prosvjetna referentica

  2. hfz. mr. sc. Aziz ef. Alili

hfz. Sabaheta Mandžić

  1. sc. Mirza Mešić

  2. sc. Edina Mešić

  3. Edina Bešić

Nedim Omerović, mr. teol.

Učenici:

  1. Nejla Baltić, Sisak

  2. Alhena Hevešević, Labin

  3. Drita Duraj, Vinkovci

  4. Hana Veljačić, Rijeka

  5. Melisa Alić, Gunja

  6. Merisa Omerčić, Gunja

  7. Melika Ibišević, Zagreb

  8. Melita Hajdarović, Sisak

  9. Ajdina Burzić, Rijeka

  10. Lejla Muhović, Gunja

  11. Evelina Ogrešević, Karlovac

  12. Sindin Hevešević, Labin

  13. Ensar Hodžić, Pula

  14. Dino Hodžić Tumpić, Zagreb

  15. Lukman Mešić, Zagreb

  16. Din Busovača, Zagreb

  17. Jamila Yassin, Zagreb

  18. Baraa Yassin, Zagreb

  19. Merisa Merseli, Zagreb

  20. Merjem Hasanović, Zagreb

Svi su planirani ciljevi dostignuti i realizirani, a posebno smo zadovoljni što su naši najbolji učenici korisno proveli slobodno vrijeme tijekom proljetnih praznika.

Emina Mešić