U ramazanskim danima kada mnogim domaćicama nedostaju kreativne ideje za pripremu iftara, posebno onih iftara na koje se zovu dragi ljudi, prva halal kuharica “Iz Nahline halal kuhinje” došla je u pravo vrijeme kao odličan prijedlog iftarskih menija.
Da oplemeni i obogati ramazansku sofru podižući svijest o halal prehrani ali i da ponudi priluiku mnogim plemenitim ljudima da se ugrade u trajno dobro djelo, izgradnju džamije.
Rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete Aldin Dugonjić i glavni imam MIZ Sisak Alem ef. Crnkić posjetili su nekoliko džemata u Austriji gdje su promovirali prvu halal kuharicu afirmirajući svijest o halal prehrani ali i promovirajući projekat izgradnje Islamskog kulturnog centra u Sisku.
Prva halal kuharica je svoju ramazansku posjetu Austriji započela sa “Trga Bošnjaka”, jedinstvenog takvog naziva u jednoj europskoj zemlji, a on se nalazi u gradu Welsu i na platou Bosansko-austrijskog kulturnog centra džemata Wels. Doprinos Bošnjaka u smjeru kvalitetne prezentacije svojih vrijednosti ali i integracije u tokove svoga grada rezultirao je priznanjem grada Welsa kroz davanje naziva “Trga Bošnjaka” ovom vrijednom džematu.
Hfz.Senad Podojak je izrazio dobrodošlicu gostima i poručio kako je džemat Wels uz projekat izgradnje Islamskog kulturnog centra u Sisku što je i posvjedočeno najvećim brojem prodanih halal kuharica nakon džume, njih preko stotinu.
Rukovoditelj Centra Aldin Dugonjić pred džumu-namaz upoznao je prisutne o pojmu halala i njegovom razvoju kroz tržište poentirajući kako je halal prehrana u punoj suglasnosti sa zdravim stilom i načinom života.
Hutbu je održao Alem ef. Crnkić koji je, između ostalog poručio kako je danas važno i potrebno ljepotu življenja islama prezentirati društvenom okruženju na način na koji će to okruženje u islamu prepoznati upravo ono što islam i jeste i što ga krasi, a to su: jednostavnost, čistoća, umijeće i kultura komunikacije, ophođenje, ljubaznost, otvorenost i uvažavanje.
Vaš džemat baštini ove karakteristike i vrijednosti i zbog toga vi imate Trg Bošnjaka, istakao je Alem ef. Crnkić govoreći i o vrijednosti mubarek Ramazana kroz zanimljivu i poučnu priču ali i navodeći da je jedan od znakova ljubavi Gospodara prema čovjeku upravo to što nam je omogućio da dočekamo i postimo Ramazan jer je Ramazan najveća blagodat i dar.
U svojoj hutbi govorio je o hodogramu nastanka prve halal kuharice, te poručio da je to vakuf žena i djevojaka Medžlisa Sisak koje su željele dati svoj unikatan doprinos i obol u promociji izgradnje džamije u Sisku.
Džemat Đerzelez Alija i Hrnjica Mujo u Linzu bio je sljedeći domaćin prvoj halal kuharici u petak u predteravijsko vrijeme, a imam Husein ef. Veladžić pozvao je goste na iftar u svom aranžmanu.
Jedna ugodna atmosfera u ovom džematu se osjeti, a posebno prisustvo mladih ljudi na teravih-namazu. Prezentacija prve halal kuharice održana je u predteravijsko vrijeme, a prisutne džem’atlije podržale su projekat izgradnje džamije u Sisku kupovinom halal kuharice.
U subotu, 26. svibnja 2018. Nahlina halal kuharica “zasjala” je u svom izdanju u džematu “Nur” u Linzu gdje je novopostavljeni imam Enes ef. Omerović koji je srdačno izrazio dobrodošlicu gostima ali i poručio džematu da budu uz hajr djela posebno uz Ramazan.
Mi nismo došli samo od vas da tražimo nego da vam i ponudimo izraz naše želje za izgradnju naše džamije, a to je ovaj unikatni vakuf djevojaka i žena iz MIZ Sisak bila je jedna od poruka glavnog imama Alem ef. Crnkića dok je rukovoditelj Centra Aldin govorio o specifičnostima halal prehrane navodeći određene podatke o tržištu halala koje se iz dana u dan povećava.
Nakon Linza, ramazanska posjeta uz prvu halal kuharicu zaokružena je posjetom Grazu kroz dva džemata: Džemat Bošnjak i IKC Graz.
U džematu Bošnjak halal kuharica prezentirana je nakon podne-namaza, a imam hfz.Sabahudin Hašić u uvodnoj dobrodošlici istakao je kako se ovim postižu višestruki ciljevi, od promocije zdrave halal prehrane do promocije izgradnje džamije.
Dodatno povezivanje između Aktiva žena u Grazu uslijedilo je nakon održane prezentacije koje je prezentiralo svoj način i stil rada u ovom vrijednom džematu.
Posljednja destinacija bio je Islamski kulturni centar Graz koji je još u izgradnji. Tu smo se mogli poistovjetiti i uvjeriti kako se sa izgradnjom džamije izgrađuje i džemat i ovdje smo osjetili puninu vjerskog života,posebno u ramazanskom ozračju i ambijentu.
Imam domaćin Fikret ef. Fazlić sa osmijehom i srdačnošću izrazio je dobrodošlicu i pozvao džemat da se ugradi u trajno dobro djelo.
Prezentacija prve halal kuharice završena je simbolično baš u Islamskom kulturnom centru Graz koji je svjetionik i rasadnik univerzalnih vrijednosti koje želimo promovirati i u budućem Islamskom kulturnom centru u Sisku.
Zahvaljujemo se svim domaćinima džematima kao i imamima koji su i pored sadržajno bogatog ramazanskog programa i obaveza ponudili nam priliku i prostor da prezentiramo „trajno dobro djelo“.
Da ih Svevišnji obilato nagradi!

Alem ef. Crnkić