Papa Franjo i veliki imam Tajjib prigodom zadnjeg imamovog posjeta Vatikanu

Poziv papi da posjeti Egipat dolazi od predsjednika države generala Abdul Fettaha Sisija sa supotpisom velikoga imama i rektora islamskoga sveučilišta šejha Ahmeda Tajjiba, katolčičkoga nadbiskupa, te koptskoga pape Tevadorosa (Teodora). Dogovoreno je da će papa sa svojim suradnicima doći u Egipat krajem travnja ove godine. Papa je prije toga dobio pet poziva od predsjedništva Egipta da posjeti najmnogoljudniju zemlju Arapa. Zadnji poziv papi Franji uputila je delegacija egipatskih vjerskih predstavnika u srpnju prošle godine koja je posjetila Vatikan. Prigodom tog posjeta egipatske delegacije načelno je dogovoren papin posjet, a vrijeme posjeta biti će naknadno utvrđeno.

Nakon što je objavljen termin posjeta u egipatskim i talijanskim medijima javila se nada u poboljšanju katoličko-muslimanskih odnosa koji su na visokoj razini bili vrlo hladni. Poznato je da su odnosi bili zamrznuti za vrijeme pape Benedikta XVI kada su egipatske političke ali i vjerske strane smatrale da se papa Benedikt miješa u odnose Egipćana jedne i druge religije. Tada je veliki imam i šeh El-Ezhera dr. Tajjib izjavio da su odnosi između kršćana i muslimana u ovoj zemlji unutarnja stvar jer su svi Egipćani sinovi Egipta i ne postoje zakoni koji ih dijele. Ravno prije 16 godina Egipat i još neke muslimanske zemlje posjetio je tadašnji papa Ivan Pavao Drugi.

Egipatski promatrači misle da će ovaj posjet biti rutinski. Međutim neće biti tako. Veliki imam Tajjib je u toku prošlogodišnjeg posjeta Vatikanu najavio održavanje konferencije o miru. Da li će tijekom ovoga posjeta biti govora o pripremi ove konferencije.

Neki promatrači poput kršćanskog intelektualca Džemala Esada smatra da je ovaj papin posjet zapravo uzvratni posjet predsjedniku Egipta Sisiju prošle godine i da je to zapravo politički posjet. Neki tvrde da je ovaj posjet za pravo podrška velikom egipatskom imamu Tajjibu i njegovim naporima o stvaranju dobrih odnosa s predstavnicima drugih religija, a posebno s Vatikanom.

Kršćanski intelektualac i mislilac Džemal Esad tvrdi da među Koptima ovaj posjet ne izaziva veliki interes niti očekuju neke velike rezultate, pa zato i ne polažu velike nade u njegov posjet. S toga i smatraju ovaj posjet političkim.

Međutim urednik lista El-Mešhed književnik Medždi Šendi smatra da papin posjet Egiptu tvrdi da je glavni cilj ovoga posjeta poboljšanje odnosa na relaciji El-Ezher, Koptska crkva s jedne strane i Vatikana s druge strane. Ovdje moramo istaći da je Koptska crkva za pravo pravoslavna. S pozicije pravoslavlja Koptska crkva je imala problema u svojim odnosima s katoličkom crkvom. S druge strane broj katolika u Egiptu ne prelazi 2%.

Šendi misli da papin posjet dolazi u diplomatskom naporu egipatske vlasti da popravi sliku u svijetu nakon državnoga udara generala Sisija. Neki politički promatrači misle da bi tijekom ovog posjeta moglo biti riječi i o vjerskom turizmu.

Tijekom ovoga posjeta neizostavna je tema terorizma pa će tom smislu biti sigurno govora o zaštiti kršćana u Egiptu, a posebno nakon zadnjih događanja na Sinaju tvrdi direktor instituta za društvene znanosti Hudari. On misli da će tijekom ovog posjeta biti govora i o sve većem miješanju Rusije u stanje u Libiji. Italija smatra Libiju mnogo više neko samostalnom državom s obzirom da je ova zemlja bila dugogodišnja talijanska kolonija. Rusko miješanje u libijsko stanje naročito je izraženo od kako je libijski general Hafter bio u Rusiji i dogovorio snažno naoružanje za svoje jedinice.

Koptska katedrala svetog Marka u Aleksandriji