Zbrka identiteta

Iza nas je još jedna uspješna financijska godina. Zahvaljujući Vama, drage džematlijke i džematlije, donatorima i prijateljima naše zajednice, uspjeli smo ispuniti sve zadane obaveze, to jest u potpunosti realizirati plan rada, i tako još jednom dokazali, zahvaljujući milosti Uzvišenoga Gospodara, izvrsnost u radu.

S obzirom na posljednje događaje u svijetu, želim apelirati na one koji "odlučuju" da se konačno stane s ovakvim načinom tretiranja muslimana. Iako je čovječanstvo pred golemim iskušenjima, nema dvojbe da su naročito muslimani dovedeni do ruba izdržljivosti. Ubojice su bolesni ljudi. Svi oni koji drugima čine zlo po bilo kojoj osnovi, koje god vjere bili i kakva god statusa bili, poremećeni su i destruktivni. To su zvijeri s ljudskim licima koji nas žele zaplašiti i prestraviti, kojima dajemo previše pozornosti i medijskog prostora.

Teško je ne osvrnuti se na nedavni pad zrakoplova njemačke tvrtke. Kopilot Germanwingsa na letu 4U9525, njemački državljanin koji je prouzročio vlastitu i smrt 149 ljudi, srećom nije musliman. Ta, za mnoge razočaravajuća, činjenica ne umanjuje tendencije islamofobičara i desničara diljem Europe da apriori islamu i muslimanima prišiju sklonost terorizmu i masovnim likvidacijama. Kad su otkrili identitet A. Lubitza, bilo je koliko groteskno, toliko i predvidljivo pitanje što je bio po vjeroispovijedi. Informacija da nema veze s islamom bila je za neke koliko razočaravajuća, toliko i "neobjašnjiva". Jer, osim što se sve više navikavamo na iracionalne akte masovnoga ubijanja koje imaju religijski, odreda muslimanski, potpis, neosporno je da je svijet islama sve više rasadište gnjevnih i razularenih individua sklonih nasilju. To ne umanjuje ni činjenica da sve što možemo reći o terorizmu inspiriranom religijskom ideologijom jednako vrijedi i za kršćane i za židove koji, uime neke vjerske predodžbe, nasiljem pokušavaju ostvariti svoje ciljeve. Razlika je, međutim, samo u jednom nimalo malešnom "detaljčiću": godinama nismo čuli da njihova ubojstva nose kršćanski ili židovski atribut. Samo se, dakle, islam trpa u koš s nazadnim i protucivilizacijskim posezanjima za terorom.

Uvećava li to strah muslimana pred budućnošću? Što je pošlo nakrivo kod nas? Gnjevna manjina među nama nameće većini svoja pravila igre. Pravila koja teško da bi ikada dobila pravo građanstva u našem svijetu da podliježu zdravorazumskim rasuđivanjima i demokratskoj proceduri. Pravila koja nisu javna nego tajna, iza kojih stoje sumnjivi centri moći i još sumnjivije konačne nakane.

Unutarmuslimanski sukobi nisu više nikakva vijest. Štoviše, oni su toliko narasli da se mnogima čini da nikada nisu ni prestajali. Najnoviji sukobi u Jemenu, ali i oni u Siriji, ogledni su primjeri intenzivne i zastrašujuće međumuslimanske mržnje. Borbe koja inzistira na historijskim prijeporima između sunija i šija, premda nam se čini da je njihova pozadina po ne znam koji put još jedan manipulirani arapsko-iranski međuetnički sraz, da njihova trvljenja proizlaze iz nacionalnih i političkih razlika.

Poštovani čitatelji, kako, dakle, tumačiti to, ne zanemarivši ni, s početka ovoga teksta, zapadno stigmatiziranje muslimanskih, nerijetko agresivnih, provala u suvremenost? Nadalje, što je približni odgovor što je to pošlo ukrivo s islamom i muslimanima? S islamom je, hvala Bogu, stvar čista dokraja. Najplemenitija vjera, objavljena čovječanstvu izravno od Boga, trajat će dokad bude svijeta i vijeka. Sa suvremenim muslimanima stvar, nažalost, ne stoji tako.

Ono što nam pomaže da, po nama, ipak dođemo do pouzdanijega odgovora o strukturnim defektima koji proizvode društvene patologije i krvoproliće kako među muslimanima, dakle iz svijeta islama, tako i tamo gdje su posrijedi kriminalno-atentatorski postupci pojedinaca "iz naših redova" jest mali pogled na tzv. politiku identiteta o čijem vjerodostojnom interpretiranju ovise sva buduća imenovanja stvari i pojava. U tom polju vlada fatalna zbrka. Naime, posve je neprihvatljivo izjednačavati religijske i političke te društvene identitete. Njihovo najčešće svjesno nerazlikovanje dio je smišljene strategije kako bi se islamu pripisala sklonost nasilju. Nije li u primjeru Arapske lige, i desetak arapskih zemalja okupljenih oko buduće arapske vojne alijanse, očigledno da su ponajprije etnički i politički interesi mobilizirali njegove članice u obranu panarabizma, da je islam tek dobra identifikacijska zaliha koja još uvijek ima svoju mobilizacijsku snagu?

Nije li posve zlonamjerno vjeru koja je duhovni kapital koristiti u sasvim programirane svrhe: samo kad zatreba, naime, prozvati je društvenim kapitalom? Ako ne pristajemo na reprodukcijsko tumačenje iluminirane stvarnosti, moramo uočavati što se to tribalno, plemensko, narodno, običajno, etničko pomiješalo s čistim dinom. I otklanjati to mišlju, rukom i djelom jer ne smijemo biti taoci dunjalučkih razbojnika, ni pod noge bacati vjeru – ingeniozan božanski program.

P. S. Na posljednjoj sjednici Izvršnog odbora Medžlisa Zagreb usvojeno je financijsko izvješće za 2014. godinu s, hvala Bogu, pozitivnom bilancom. Još jednom vam zahvaljujemo na podršci koju dajte radu Medžlisa. Također, na istoj sjednici usvojen je i financijski plan za 2015. Usprkos svim krizama i recesiji koja je još uvijek prisutna, Izvršni odbor Medžlisa Zagreb jednoglasno je prihvatio financijski plan za 2015., koji je identičan onome za prethodnu godinu. Na taj način htjeli smo se još više mobilizirati u radu Medžlisa i stoga vas pozivam na daljnju, još intenzivniju suradnju. Sjednice Izvršnog odbora su javne, a poziv za njih uvijek oglašavamo na oglasnoj ploči Islamskog centra. Pozivamo vas da nam se pridružite. Uskoro ćemo vas obavijestiti o terminu održavanja Izvještajne skupštine Medžlisa Islamske zajednice Zagreb.

Na kraju, koristimo priliku da se zahvalimo svim donatorima koji svojim prilozima omogućavaju da se vaš i naš Bilten tiska svaki mjesec i besplatno dijeli u čak 2000 primjeraka. Ovaj broj objavljen je donacijom Alme i Edina, na čemu im od srca zahvaljujemo. Molimo Svevišnjeg Gospodara da ih čuva i obilato nagradi!

Bratski vas selamim,

dr. med. Gzim REDŽEPI predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Zagreb