Otvorene nominacije za Međunarodnu dječju nagradu za mir u 2017. godini

Svaki dan, obična djeca diljem svijeta čine neobične stvari kako bi život učinili boljim sebi i onima oko sebe. Svake godine, jedno od takve djece dobije priznanje!“  -  Međunarodna dječja nagrada za mir (The International Children’s Peace Prize)

Međunarodna dječja nagrada za mir projekt je organizacije KidsRights koja se bori za dječja prava širom svijeta. KidsRights realiziranjem ovog projekta daje na važnosti hrabroj djeci već 10 godina. Međunarodna dječja nagrada za mir pokazuje kako djeca mijenjanju svijet. Nagrada promovira hrabru djecu, njihove ideje i doprinos u poboljšanju položaja djece u društvu. Nominirana djeca su izuzetna djeca čija hrabrost i izvanredne aktivnosti doprinose poštivanju dječjih prava, što pomaže djeci diljem svijeta. Na ovaj način djeca s idejama i osobnim zalaganjem za poštivanje dječjih prava su prepoznata, nagrađena i motivirana da ulažu dodatne napore i trud u poboljšanju kako osobnih situacija ali tako i okolnosti u kojima žive djeca u njihovom okruženju i šire, diljem svijeta.

Veliki uspjeh za našu Zajednicu i Republiku Hrvatsku je da je među nominiranom djecom za mir u 2016. godini bila djevojčica Jamilah Yassin. Jamilah ima 14 godina, a za nagradu je nominirana od strane Hrabrog telefona. Hrabri telefon je nevladina, neprofitna organizacija s ciljem pružanja direktne pomoći i podrške zlostavljanoj i zanemarenoj djeci i njihovim obiteljima, ali i rada na prevenciji zlostavljanja i zanemarivanja kao i neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži (www.hrabritelefon.hr).

Jamilah je jedino dijete iz Republike Hrvatske čija je hrabrost u zalaganju za dječja prava prepoznata i uvrštena među 120 djece svijeta koja predstavljaju djecu koja se bore za mir u svijetu.

Morate raditi s ljubavlju. Mi smo različiti i imamo različite kulture, ali se moramo boriti za djecu jer su djeca budućnost!“ riječi su izuzetne i hrabre Jamilah Yassin čija djela motiviraju i inspiriraju.

Jamilah živi u Republici Hrvatskoj i pomaže svojim vršnjacima/kinjama bez obzira na kulturološke i religijske razlike. Izabrana je od strane svojih školskih kolega/ica za osobu od povjerenja i time postala vršnjački pomagač koji povezuje učenike/ce i nastavnike/ce. Jamilah vodi radionice o dječjim pravima i do sada je već educirala više stotina djece. Tijekom prošlog Međunarodnog dana dječjih prava svojim porukama prijateljstva motivirala je školske kolege/ice da se bolje upoznaju i nauče više jedni o drugima. Jamilah želi postati doktorica, tako da može nastaviti pomagati ljudima. Želi pokazati svima kako se uz samo malo truda mogu boriti za prava djece, a time i promijeniti živote mnoge djece na bolje.

Jamilah je dijete naše Zajednice koja svojom dnevnom društvenom angažiranošću predstavlja istinski primjer lijepog odgoja, dobrog obrazovanja i plemenitog usmjeravanja koje je pretočila u djelovanje za dobrobit naše Zajednice i društva općenito. Njen aktivizam dokazuje da je svaki pozitivan korak, pa tako i dječji,  značajan i veliki doprinos funkcionalnijem međukulturalnom i međureligijskom društvu. Zasigurno da je svojom pričom i autorica uspješne integracije muslimana u Republici Hrvatskoj. Ova dječja pozitivna priča ohrabrujuća je za nas i naše naraštaje.

Jamilah je bila nominirana za Međunarodnu nagradu za mir u 2016. godini koja je dodijeljena Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a od nedavno su otvorene i nominacije za Međunarodnu nagradu za mir u 2017. godini. Međunarodna dječja nagrada za mir bit će dodijeljena i ove godine hrabrom djetetu koje je svojim zalaganjem pokazalo posvećenost borbi za dječja prava. Organizatori dodjele Međunarodne dječje nagrade za mir pozivaju pojedince i organizacije da nominiraju djecu kako bi na taj način njihovo zalaganje za poboljšanje prava djece postalo globalno priznato i kako bi mogli nastaviti svoj rad na međunarodnom nivou. Do sada su ovu nagradu dobile i Malala Yousafzai, koja je kasnije dobila i Nobelovu nagradu za mir, te Kehkashan Basu za svoje zalaganje za zaštitu okoliša.

Nominirati se mogu dječaci i djevojčice iz cijelog svijeta koji imaju više od 12, a manje od 18 godina. Krajnji rok za podnošenje nominacija je 17. ožujka 2017. godine. Više informacija na: www.childrenspeaceprize.org.

Međunarodna dječja nagrada za mir podrazumijeva dobivanje statusa 'Nkosi' koji pokazuje da su djeca nosioci promjena u svijetu, kao i mnoge druge nagrade a između ostalog i financiranje projekta u djelokrugu u kojem je radilo nagrađeno dijete i u zemlji u kojoj pobjednik živi.

----

KidsRights (Dječja prava) međunarodna je organizacija prepoznata u svijetu po osobinama inovativnosti i poduzetnosti. Organizacija datira od 2003. godine kada ju je osnovao Marc Dullaert. Organizacija je nastala iz potrebe i želje da se pomogne ranjivim skupinama djece kroz pružanje izravne pomoći i kreiranjem platforme na kojoj će se čuti glas djece o njihovoj borbi i životnim okolnostima. Ideja je bila imati učinkovitu organizaciju koja će imati značajan utjecaj bez velike i komplicirane birokratske strukture. Djeca i prava djece su uvijek naglasak ove organizacije koja vjeruje da je svako dijete bitno, da je svako dijete zaslužuje podršku i da svako dijete kojem se pomogne je vrijedno uloženog truda. Više informacija o radu i aktivnostima organizacije možete pročitati na internetskoj stranici www.kidsrights.org.