Voditeljica Centra za kulturu dijaloga sa slušateljima/teljicama HRT radija podijelila je napore i angažiranost Islamske zajednice u Hrvatskoj u razvoju i njegovanju kulture dijaloga kao bitnog čimbenika za razumijevanje i ugodan zajednički život

Dijalog znači slušati i čuti osobu koja ima drugačije stavove od vas, prihvatiti da postoje drugačiji stavovi i kulturno nastaviti komunikaciju sa ozbiljnom mogućnošću prihvaćanja drugačijih stavova, ako takvi stavovi imaju smisla. Dijalog ne znači komunikaciju sa istomišljenicima, a za uspješan dijalog sa osobama koje ne razmišljaju na isti način kao većina potrebna je kultura (kultura dijaloga).

Bitna tema svake zajednice je izgradnja, razvoj i njegovanje kulture dijaloga, pa tako i Islamske zajednice u Hrvatskoj, koja je kulturu dijaloga prepoznala kao prioritetnu aktivnost u prevenciji nepoželjnih ponašanja i rješavanju postojećih problema. Tako je nastao i Centar za kulturu dijaloga sa svojom vizijom otvorenog društva dijaloga u kojem su pripadnici različitih vjera, nacija, kultura, spola i svih drugih obilježja osobnog identiteta čovjeka integrirani u sve društvene procese.

Upravo je kultura dijaloga bila ovotjedna tema HRT radio emisije Gladne uši. Gladne uši su talk show Ljudevita Grgurića-Grge koji iz tjedna u tjedan obrađuje atraktivne teme nerijetko inspirirane aktualnim događajima. Emisija se emitira četvrtkom na HRT radiju, na drugom programu. U Gladnim ušima se o odabranoj temi ili neobičnim pitanjima priča na pristupačan i razumljiv način iz raznih rakursa.

Najteže je u današnjem vremenu graditi mostove među ljudima, ali da nije nemoguće pokazuje Centar za kulturu dijaloga pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj, koji iz dana u dan uspijeva povezati različite mlade ljude razbijajući predrasude i odlučno se boreći protiv bilo kakvog oblika diskriminacije. O programima edukativnog i razonodnog sadržaja na HRT radiju u emisiji Gladne uši govorila je voditeljica Centra za kulturu dijaloga Nejra Kadić Meškić. Gost u emisiji bio je i humanist Vladimir Bogdanić.

Sugovornici u emisiji su razgovarali o mladima i dijalogu; djelovanju, misiji i aktivnostima Centra za kulturu dijaloga; programima Edukativnog centra u Gunji koji će biti službeno otvoren krajem svibnja; hrvatskom modelu integracije muslimana koji se pokazao uspješnim primjerom iz prakse; suradnji i kulturi dijaloga između Islamske zajednice u Hrvatskoj i Republike Hrvatske, i slično.

Teme razgovora bila je i suradnja Islamske zajednice u Hrvatskoj s organizatorima glazbeno-scenskog nastupa trenutno najbolje plesne skupine na svijetu Fire of Anatolia koje će zagrebačka Arena ugostiti u subotu, 20. 5. 2017. godine s početkom u 20.30 sati. Bubnjari, derviši, plesači i plesačice stepa sa svojim specifičnim koreografijama sudjeluju u predstavi koju je do sada vidjelo preko 40 milijuna gledatelja/ica u 97 zemalja svijeta. Dio prihoda od svake prodane ulaznice za ovaj spektakl namijenjen je opremanju Edukativnog centra u Gunji, koji će neposredno nakon događaja krenuti s realizacijom svojih programa i aktivnosti.

Cijeli razgovor dostupan je internetskoj stranici: http://radio.hrt.hr/drugi-program/ep/gladne-usi-04052017/207567/