Dana 2. 3. 2017. godine u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Zagreb i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u Islamskom kulturnom centru Zagreb, u sklopu redovne tribine dr. Sulejman Mašović, održana je projekcija dokumentarnih filmova Saveza logoraša u BiH u režiji Avde Huseinovića. Prikazana su tri isječka u trajanju po 15 minuta iz filmova "Logori smrti", "Silovanje u ratu - nevidljivi ožiljci" i "Djeca iza žice". Tribina, kojom je moderirao Mirza Mešić, organizirana je povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Bitno je napomenuti da je u Bosni i Hercegovini za vrijeme rata evidentirano 657 logora. U tim logorima boravilo je preko 200 000 ljudi, dok ih je 30 000 ubijeno. U logorima je evidentirano 20 000 maloljetne djece dok ih je 1000 ubijeno. U agresiji na BiH su u velikoj mjeri korišteni civilni zarobljenici kao živi štitovi, što predstavlja eklatantno kršenje ljudskih prava.

Poruka g. Jasmina Meškovića, predsjednika Saveza logoraša BiH, jako je znakovita, gdje isti navodi da oni u Savezu gaje KULTURU SJEĆANJA. Na taj način žele otrgnuti zaboravu sve nepravde počinjene u zadnjem ratu na području Bosne i Hercegovine. Poruka da se nikada nikome ne ponove ovako svirepi zločini i genocid je ključna. Da se ne ponove Srebrenica, Zvornik, Bratunac, Prijedor, Vlasenica, Velika Kladuša i ostala stratišta.

U tu svrhu otvoren je, uz inicijativu i realizaciju Saveza logoraša, Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.-1995. u Sarajevu, kako bi bio vječita opomena i podsjećanje na golgotu koju je prošao ponajviše bošnjački narod u Bosni i Hercegovini.