U Zagrebu je, 3. 4. 2017. godine, održano državno natjecanje iz Islamskog vjeronauka za učenike od 5. do 8. razreda. Ovom natjecanju prethodila su dva izlučna testiranja na školskoj i županijskoj razini u lokalnim sredinama, u veljači i ožujku tekuće godine. Od 315 prijavljenih učenika na početku natjecanja koje traje nekoliko mjeseci, do državne razine isprofiliralo se 57 najboljih natjecatelja iz svih naših medžlisa od Dubrovnika do Osijeka.

Državno natjecanje počelo je uvodnim otvaranjem na kojem je ašere proučio glavni imam hfz. Aziz ef. Alili, a program otvaranja vodila je vjersko-prosvjetna referentica m. Emina Mešić. Gošće natjecanja bile su: viša savjetnica za natjecanja i smotre u AZOO g. Mica Mladineo Desnica i pomoćnica pročelnika za odgoj i obrazovanje u Gradu Zagrebu g. Katarina Milković.

G. Mladineo Desnica je u ime ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje pozdravila prisutne i natjecateljima poželjela uspjeh na natjecanju.

G. Milković dala je značajan doprinos za početak školovanja djece izbjeglica pa su joj ovom prigodom djevojčive iz Sirije i Iraka, Naba i Aya, priredile iznenađenje i simboličan poklon. Ona je prenijela pozdrave gradonačelnika Grada i naglasila koliko nam svima treba biti primarna dobrobit djece.

Prisutnima se obratio i muftija dr. Aziz ef. Hasanović koji sa zanimanjem prati napredovanja i uspjehe naše djece. Čestitao je mentorima i natjecateljima, koje je već unaprijed nazvao pobjednicima zbog uspjeha koji su postigli do sada. Zahvalio je gošćama iz AZOO i GUO za podršku u našem radu te istaknuo doprinos Ministarstva obrazovanja i Gradskog ureda za obrazovanje u našim zajedničkim projektima.

- Otkako je naše natjecanje ušlo u katalog natjecanja i smotri Agencije za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja, podiže se rejting i samog predmeta, ali i dodatne vrijednosti i mogućnosti za koje se vrijedi natjecati, istaknula je vjersko-prosvjetna referentica:

  • Pohvalnice su dobili svi učesnici državnog natjecanja kako od Mešihata na proglašavanju rezultata natjecanja, tako će dobiti i od Ministarstva znanosti do kraja školske godine.
  • Priznanja su dobili pobjednici (prvaci) svake kategorije.
  • Svi koji su osvojili 1., 2. ili 3. mjesto dobili su novčane nagrade od Mešihata te dodatne bodove od Ministarstva za upis u srednje škole.
  • Prvaci 6., 7. i 8. razreda predstavljat će ekipu Islamske zajednice u Hrvatskoj na međunarodnom natjecanju iduće godine
  • Prvaci iz sve 4 kategorije dobit će Oskare znanja od MZO i ministra osobno na jednoj od najznačajnijih svečanosti u državi na kojoj se promoviraju rezultati i postignuća najizvrsnijih pojedinaca iz svih predmeta pa tako i Islamskog vjeronauka.

Prošlogodišnje pobjednice natjecanja Amra Hodžić iz Splita te Ajna Harambašić i Iman Kapetanović iz Zagreba pokazale su svoje Oskare znanja i poručile natjecateljima da se vrijedi truditi i biti izvrstan. Merjem Hasanović, polaznica mekteba iz Zagreba, razbila je tremu natjecatelja učenjem ilahije Bismillahi, a pridružili su joj se i svi prisutni u Velikoj dvorani h. Salim Šabić.

Na kraju programa otvaranja natjecanja predstavljeni su članovi državnog povjerenstva: predsjednik Adnan Omanović, tajnica Emina Mešić i članovi Nermin Botonjić, Edina Mešić i Nedim Omerović. U provođenju testiranja učenika i ocjenjivanju testova pomogle su i hafiza Sabaheta Mandžić te odgojiteljica Islamske gimnazije Enisa Botonjić.

Pobjednici 3. državnog natjecanja iz Islamskog vjeronauka

  1. razred
    1. mjesto Ali Alili iz Zagreba, mentorica m. Lamija Alili
    2. mjesto dijele:
      • Hanan Al Issa iz Zagreba, mentor Mersad ef. Kreštić
      • Sumejja Redžić iz Zagreba, mentorica Lamija Alili
      • Donart Šoipi iz Zagreba, mentor Mersad ef. Kreštić
    3. mjesto Džan Suljević iz Dubrovnika, mentor Rijad Kamber
  2. razred
    1. mjesto Iman Opardija iz Zagreba, mentorica m. Elmedina Begović
    2. mjesto Amra Hodžić iz Splita, mentor Vahid ef. Hadžić
    3. mjesto dijele:
      • Tarik Škaljić iz Dubrovnika, mentor Rijad Kamber
      • Nejla Vilić iz Siska, mentorica m. Amila Škorić
  3. razred
    1. mjesto Hana Arslanović iz Zagreba, mentorica m. Edina Bešić
    2. mjesto Elvedina Mujkić iz Zadra, mentor Ćamil ef. Bašić
    3. mjesto Elma Vuran iz Zagreba, mentor Mersad ef. Kreštić
  4. razred
    1. mjesto Iman Kapetanović iz Zagreba, mentorica m. Lamija Alili
    2. mjesto Tarik Džaferović iz Rijeke, mentor Adnan ef. Đikić
    3. mjesto Aida Rušiti iz Vinkovaca, mentor Mirza ef. Delić

Naši ovogodišnji Oskarovci znanja su: Ali Alili, Iman Opardija, Hana Arslanović i Iman Kapetanović, a ekipu koja će nas predstavljati na međunarodnom natjecanju iz Vjeronauka 2018. godine, inšallah, čine: Iman Opardija, Hana Arslanović i Iman Kapetanović.

Zatvaranje natjecanja vodio je mr. sc. Nermin Botonjić, šef kabineta muftije dr. Aziza Hasanovića. Pored priznanja i novčanih nagrada pobjednicima natjecanja, dodijelio je i zahvalnice svim mentorima za vrstan rad s djecom te MIZ Zagreb i Islamskoj gimnaziji za doprinos u organizaciji natjecanja.

Posebne zahvalnice zaslužuju članovi državnog povjerenstva koji su iznijeli najveći teret u pripremanju i provođenju ovoga natjecanja.

Čestitke svim natjecateljima, mentorima i roditeljima, a posebno pobjednicima, s dovom Allahu dž.š. da bude zadovoljan našim trudom i radom.