U Islamskoj zajednici proteklih je nekoliko tjedana prikupljeno i podijeljeno skoro 2 tone hrane i higijenskih potrepština za obitelji azilanata i tražitelja azila u Zagrebu. Akciju predvodi vjersko-prosvjetna služba Mešihata, prema programu Zirata, a u dogovoru sa službom za strance i azil Ministarstva unutarnjih poslova te u suradnji s volonterima i džematlijama MIZ Zagreb.

Brojne su aktivnosti koje planiramo i realiziramo s izbjeglicama kako bismo im barem malo olakšali iskušenja u kojima su se našli, ali i pomogli u procesu integracije u novoj sredini. Pored brige o ljudskim pravima izbjeglica i zastupanja njihovih interesa na različitim nivoima, trudimo se i individualno im pristupati. Tako smo posjetili svaku obitelj u novom domu, mnoge od njih povezali s osobnim pomagačima, našim džematlijama, koji brinu o njihovim specifičnim potrebama: od pomaganja u učenju djeci školske dobi, prevoditeljskih usluga, organiziranog učenja hrvatskog jezika individualno ili skupno, do organiziranja pratnje za odlazak liječnicima na razne specijalističke preglede, posjećivanja u bolnicama, školama, ugošćavanja u svojim domovima i obiteljima, nabavljanja stvari za kojima se ukaže potreba... Naš trud i aktivnosti prepoznali su mnogi humani i dobronamjerni ljudi pa su se priključili ovim akcijama i dodatno ih obogatili. Posebno bih istaknula pekare, voćare i mesare koji brinu da potrebiti imaju dovoljno navedenih namirnica kroz cijeli mjesec. Pedesetak naših džematlija brine i o drugim potrepštinama (brašno, riža, tjestenina, ulje, šećer, žitarice, mlijeko, dječja hrana, deterdžent...), a ono što je posebno značajno broj donatora i pomagača raste iz mjeseca u mjesec. Želju za sudjelovanjem u humanitarnim aktivnostima za izbjeglice izrazile su i neke institucije. Tako su nam se javili pojedini vrtići i škole koji su proveli akcije prikupljanja i doniranja igračaka, didaktičkih pomagala i školskog pribora. Učenice Islamske gimnazije sa svojom odgajatljicom provele su akciju podjele kolača i prikupile novčane priloge za pomoć djeci izbjeglicama. Pored toga, sudjelovale su i u neposrednom radu s djecom te volontirale u akciji pripremanja paketa za izbjeglice. Svakodnevno nam se javljaju i pojedine džematlije koji žele pomagati pa osobnim donacijama rješavaju specifične molbe potrebitih kao što su: dječja kolica, mobiteli, laptopi, krevetići za bebe, namještaj, posebne knjige za učenje jezika, ortopedska pomagala i naočale, posebna prehrana za različite kategorije potrebitih (djecu, dijabetičare, postoperativne bolesnike i sl)…

Kada je riječ o integraciji, pored planiranih programa i redovitih radionica, nastojimo ih uključivati u sve naše aktivnosti. Mnogi su od njih već stalni posjetitelji svakodnevnih programa u džamiji, a pojedine nastojimo uključiti i u posebne programe poput: Proljetne škole islama, svečanog programa državnog natjecanja iz vjeronauka, odlaska u kino, muzej, park ili običnu šetnju gradom. Posebna su nam briga djeca bez roditeljske pratnje pa bih istaknula i izvrsnu suradnju s domom u kojem borave.

Čini se da nas nevolja najbolje ujedini i s te strane gledajući možemo konstatirati da ove humanitarne aktivnosti imaju dodatnu važnost i težinu: Predivno je zajedno djelovati u pomaganju potrebitima pa poziv da nam se priključe oni koji žele dobra djela i nevjerovatan osjećaj zadovoljstva, stoji otvoren za sve zainteresirane.

Emina Mešić