Nastavljamo na predhodno javljanje s istim naslovom objavljenim prije nekoliko dana.

S pisanjem ovog izvješća počinjem u Istambulu u ponedeljak 31.08.2015. nakon što smo u aerodromskom mesdžidu klanjali podne i ikindiju namaz džeman ve kasren, čekajući let za Zagreb. Imamio nam je brat arap a ja sam u safu bio između dva brata iz Afrika. Allahu uzvišeni kako je to lijep osjećaj kao i kada sam s bratom Amjadom Javdanom klanjao džematile kada bi se navečer vratili u hotelsku sobu, on po džaferijskom a ja po hanefijskom mezhebu. Ovo ne bih ni napominjao da nisam prije nekoliko mjeseci na ovom sajtu objavio vijest koju mi je dostavio muftija Ševko ef. Omerbašić kako je na jednom kongresu šiijske i sunijske uleme sa temom priblizavanja mezheba ova ulema klanjala odvojeno.

A sada nastavljam s opisom utisaka iz Irana. Pošto smo dvije trećine dvotjednog boravka u Iranu proveli u Qomu to će se i najveći broj utisaka odnositi na taj grad i njegovu bližu okolinu. Osim Međunarodnog sveučilišta El Mustafa posjetili smo još i Sveučilište imam Homeinija, Sveučilište za komparativno izučavanje religija i Sveučilište za pedagogiju i Ahla. Osim džamije Fatime Masume posjetili smo i ostale značajnije džamije a posebno nas se dojmio posjet džamiji imama Mehdija u Džemkaranu, nedaleko od Qoma. Naime, pošto je toga dana bio rođendan imama Reze bila je velika posjeta. Svi su nas nečim željeli počastiti pa je čak jedna porodica koja je toga dana željela iskazati svoju poniznost čistila svima obuću a pored njih je pisalo da za čišćenje cipela proučimo po jedan salovat. Poslije toga smo otišli do brda na kome se, po predaji, jednom pobožnom učenjaku ukazao hazreti Hidr. Na to brdo smo se penjali pješice. S brda puca divan pogled na Qom. U mesdžidu na vrhu brda ljudi uče Kur'an i ilahije. Tako je i naš domaćin Amjad Javdan petnestak minuta svojim predivnim glasom učio ilahije. Jedan čovjek je sve one koji su se toga dana popeli na ovo brdo častio čajem.

Na Međunarodnom sveučilištu El Mustafa nam je sutradan priređena svečanost dodjele diploma i poklona za uspomenu na ovaj naš boravak koje nam je uz još nekoliko profesora dodijelio zamjenik rektora. Po ocjeni naših domaćina ocjenjeni smo kao grupa alima koja je za „dva levela“ iznad ostalih kako po našoj urednosti, ponašanju ali i vrlo ozbiljnim raspravama s eminentnim profesorima i ajatollahom Tabesijem. Nakon toga smo posjetili školu Kur'ana za predškolce gdje djeca kroz igru uče i već je tu školu, širom Irana završilo nekoliko desetina tisuća djece. Nakon toga smo prisustvovali akademiji u povodu rođendana imama Reze u kojoj je aktivno učešće, učenjem Kur'ana i ilahija uzeo i kurra hafiz Aziz ef. Alili a potom smo pozvani da u sveučilišnom restoranu ručamo s profesorima Sveučilišta i ostalim gostima.

U četvrtak 27.08. smo otputovali u Teheran. Na ulazu u Teheran posjetili smo džamiju imama Homeinija u kojoj se nalazi njegov mezar i danas je to mjesto hodočašća. Predvečernje i večernje sate smo proveli na jednom od najviših tornjeva na svijetu El Milad razgledavajući Teheran koji je u pravom smislu veliki svjetski megalopolis. Sutradan u petak smo obilazili grad. Prvo smo posjetili skromni mesdžid i još skromniju sobicu u kojoj je imam Homeini proveo najveći dio života kada je poslije revolucije živio u Teheranu. U istom objektu se nalazi i muzej u kome je prikazan njegov život. Nakon toga smo u prelijepom parku, kroz koji se vozite 15 minuta, posjetili muzej Obrane odakle smo otišli na džumu namaz na teheranskom sveučilištu na kome se održava cenralna džuma u Iranu koju TV redovito prenosi. Nakon džume namaza smo ručali sa Sejjidom Nevvabom, rektorom sveučilišta za komparativne religije, Veleposlanikom R Hrvatske u Islamskoj R Iran Striborom Kikerecom i prvim tajnikom veleposlanstva Andrejem Bilićem, otpravnicom poslova Ambasade BiH u IR Iran Edinom Jusufović i njenim mužem Seadom, bivšim veleposlanikom IR Iran u R Hrvatskoj, a sada Veleposlanikom u Qataru Dževadom Aseješem.

Svoj posjet Teheranu smo završili posjetom multipleks kinu gdje smo bili na premijeri najnovijeg filma o Muhammedu a.s. Film je snimljen u maniri najvećih svjetslih blobastera s izvrsnim glumcima, predivnom slikom i očaravajućom glazbom. Zamolili smo Medžida da ako ikako bude moguće dođemo do toga filma a ako to ne bude moguće da nam pošalje makar glazbu. U večernjim satima smo se vratili u Qom odakle smo sutradan otputovali na dvodnevni posjet čarobnom Isfahanu.

Kad je o Isfahan riječ onda je najveći problem što čovjek  nema dovoljno riječi da opiše svu tu ljepotu. I sami iranci za Isfahan uobičavaju upotrijebiti izreku da je Isfahan pola svijeta (Isfahan Nesf džahan). Prvo smo posjetili Trg imama Homeinija, jedan od najvećih trgova na svijetu a zasigurno i najljepših. Džamija koju je sagradio šah Abbas II. je kruna ovoga trga obložena vrhunskom keramikom i s vanjske i s unutarnje strane. U džamiji je takva akustika da kada na sredini džamije ispod centralnog kubeta gužvate list papira čuje se u cijeloj džamiji. Posjetili smo i radionicu za izradu keramike koju izrađuju vrhunski umjetnici istim tehnikama kako je rađena keramiko kod njene izgradnje. Kurra hafiz, a potom i Medžid su proučili ezane i bilo u koji dio ogromnog džamijskog prostora da odete čujnost je ista. Čitav trg je okružen ogromnim bazarom u kome, što bi narod rekao, nema čega nema.

U večernjm satima smo posjetili Si-o-se Pol, most koji je sagradio šah Abbas Veliki jedan od najljepših primjera iranske mostogradnj. Koliko je to grandiozno i prelijepo arhitektonsko ostvarenje možete cijeniti i po tome što smo čitavo večer obilazili tu ljepotu.

Sutradan smo posjetili mesdžid Džami još jedan predivan objekat iranske džamijske arhitekture. Na kraju smo pod stručnim vođstvom obišli hotel Al Abbas u kome smo bili gosti. Svaka prostorija, prelijepi vrt, pa i svaki zid ovog hotela je zapravo jedno vrhunsko umjetničko djelo. Nakon toga smo se vratili u Qom a nakon pakiranja i kraćeg odmora smo krenuli ka aerodrumu odakkle sma te večeri poletjeli za Istambul a iz Istambula za Zagreb. Bilo nam je prelijepo ali smo se ipak radovali povratku kući.

O nekim svojim dojmovima ćemo pisati in ša Allah  i kasnije.

Zasad uživajte u ovoj, mislim, vrlo lijepoj galeriji, nadajući se da svaka od ovih slika vrijedi po „tisuću riječi“.