Na poziv ministra vakufa i islamskih pitanja Kraljevine Maroko dr. Ahmeda Teufika, muftija dr. Aziz ef. Hasanović i njegov zamjenik Mevludi ef. Arslani boravili su u petodnevnom posjetu Kraljevini Maroko. Svrha posjete bilo je sudjelovanje na tradicionalnim ramazanskim predavanjima pod nazivom "Hasanova predavanja" (Ed-durusu-l-hasenijje), koja se već 54 godine u kontinuitetu održavaju u kraljevskom dvoru u nazočnosti marokanskog kralja. Intencija osnivača ove hvale vrijedne inicijative, tadašnjeg kralja Hassana II., je bila da ova "ramazanska katedra" bude mjesto susreta najvećih muslimanskih autoriteta na svijetu bez obzira na njihovu mezhebsku pripadnost. Nakon predavanja, vode se teološke rasprave i tretiraju aktualna događanja u muslimanskom svijetu. Prilika je to da se razmijene iskustva različitih muslimanskih organizacijskih modela koji egzistiraju danas u svijetu. Bila je ova prigoda da se predstave aktivnosti Islamske zajednice u Hrvatskoj te je promovirana Zagrebačka deklaracija koja je prošle godine usvojena na skupu predstavnika muslimanskih zajednica u Europi, a u povodu 100. obljetnice pravnog i institucionalnog priznanja islama u Republici Hrvatskoj. Da podsjetimo, Deklaracija nudi rješavanje status muslimana u Europi po uzoru na model u Hrvatskoj, a slična deklaracija je donesena u siječnju prošle godine na skupu muslimanskih autoriteta iz cijeloga svijeta u Marakešu (Maroko), koja nudi rješenje za status kršćanskih manjina u muslimanskim zemljama. I jedna i druga deklaracija upućene su Organizaciji za islamsku suradnju sa sjedištem u Džedi kako bi iste postale dio strategije u radu ove važne organizacije. Tijekom nedavnog boravka u Saudijskoj Arabiji muftija Hasanović je osobno prezentirao Zagrebačku deklaraciju generalnom tajniku Organizacije te ukazao na značaj i važnost ovih dviju deklaracija i nužnost njihove implementacije.

U sklopu službenog programa muftija i njegov zamjenik, osim znamenitosti glavnoga grada Rabata, posjetili su i znamenitosti drevnoga grada Fesa, koji je pod zaštitom UNESCO-a, a u kojem se nalazi i najstarije sveučilište Karavijin. Zadnji dan boravka upriličen je srdačni susret s veleposlanikom Republike Hrvatske u Kraljevini Maroko Nj. E. g. Zvonimirom Frkom Petešićem na kojem su izmijenjene informacije o ovoj posjeti te mogućnostima suradnje na svim poljima.

Koristimo prigodu da se najsrdačnije zahvalimo našim gostoljubivim domaćinima na čelu s Nj. V. Muhamedom VI., kraljem Maroka, ministru dr. Ahmedu Teufiku te veleposlanstvu Kraljevine Maroko u Zagrebu na čelu s Nj. E. gđom Nour El Houda Marrakchi na uspješnoj organizaciji i realizaciji putovanja.

Mevludi Arslani