U srijedu, 10.12.2014., u organizaciji Kulturnog centra Ambasade Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini i Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“ u prostorijama Bošnjačkog instituta u Sarajevu održan je jednodnevni Međunarodni simpozij „Svijet bez nasilja i ekstremizma“. Datum održavanja Simpozija održan je na Svjetski dan ljudskih prava kojeg je proglasio UNESCO.

Cilj i svrha održavanja simpozija bio je iznošenje različitih teoretskih i znanstvenih aspekata profesora i istraživača iz BiH, Srbije i Hrvatske kroz nekoliko konkretnih podtema: ljudska prava i oružani sukobi, vjerska načela ekstremizma, stav IR Iran o nasilju i ekstremizmu, dijalog religija i civilizacija, plan socijalno-ekonomskog razvoja u sprečavanju ekstremizma, ugrožavanje životne sredine.

Rad Simpozija odvijao se u dva panela. Izlagači u prvom panelu govorili su o zadanoj temi iz perspektive teoloških i filozofskih promišljanja, dok su izlaganja drugog panela tretirala ovu temu iz rakursa društveno-političke događajnosti i međunarodnih odnosa.

U uvodnom dijelu Simpozija prisutnima su se obratili dr. Mohammad Reza Aram, konzul za kulturu Ambasade I.R. Iran u BiH, zatim nj.e. Seyyed Hossein Rajabi, ambasador I.R.Iran u BiH, te u svojstvu izaslanika predsjednika Mešihata IZ u Srbiji prof.dr. Šefket Krcić i Enver Alibegović, predsjednik Društva bosanskohercegovačko-iranskog prijateljstva.

Ispred Islamske zajednice u Hrvatskoj kao sudionik i predavač delegiran je Alem ef. Crnkić, glavni imam MIZ Sisak koji je u prvom panelu održao zapažen referat i govor o međureligijskom dijalogu u Hrvatskoj s posebnim osvrtom na konkretne modele i oblike ekumenskog rada u Sisku. Alem ef. je posebno akcentirao dijalog kao potrebu sa mladima gdje se mogu korigirati stereotipi i predrasude koje imaju o drugačijima i različitima.

Nakon izlaganja, TV postaja SAHAR je zamolila našeg glavnog imama za kratki intervju ovoj televizijskoj kući jer su im se učinila zanimljivim konkretni i praktični primjeri međureligijskog dijaloga u Hrvatskoj.

U prvom panelu izlagali su: akademik Vladimir Premec, prof. Mehmedalija Hadžić, Leyla Osanlou (sudija i stručnjak za porodično pravo iz Irana), prof. Marko Đurić (Srbija) i Alem ef. Crnkić (glavni imam Medžlisa IZ Sisak, R.Hrvatska). Moderator Simpozija Nermin Hodžić pročitao je dijelove ekspozea dr. Samira Beglerovića koji je bio spriječen osobno sudjelovati u radu ovoga skupa.

U drugom panelu govorili su: prof.dr. Mirko Pejanović, Zlatko Dizdarević, Maryam Razaiyan (Teheranski univerzitet), mr. Emir Hadžikadunić, mr. Miroslav Živanović (Cnetar za ljudska prava UNSA) i dr. Rouhollah Ghaderi (direktor Instituta „Ibn Sina“).

Simpoziju su prisustvovali predstavnici dimplomatskog kora, istaknuti kulturni i javni radnici i intelektualci.

Skup je u njegovom završnom dijelu pozdravio i prof.dr. Hidajet Repovac podijelivši sa prisutnima i svoje razmišljanje o uzrocima nasilja i ekstremizma u savremenom svijetu.

Završnu riječ imao je ambasador I.R. Iran u Bosni i Hercegovini, nj.e. Seyyed Hossein Rajabi koji je zahvalio svim učesnicima i svima prisutnima te izrazio spremnost za slična okupljanja i dijalog o aktuelnim temama.

Po završetku Simpozija organizatori su priredili i skromnu zakusku, a najavljeno je i publikovanje prezentiranih radova.

Valja napomenuti da su u svojstvu suorganizatora Simpozij podržali Grad Sarajevo, Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99, Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu i Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića.

(Napomena: Određeni dijelovi članka preuzeti sa web stranice Naučnoistraživačkog instituta Ibn Sina u Sarajevu)